Hoppa till huvudinnehåll

USA riktar sanktioner mot misstänkta spionmördare

Andrej Lugovoj och Dmitri Kovtun
Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun. Andrej Lugovoj och Dmitri Kovtun Bild: epa/ YURI KOCHETKOV dmitri kovtun

USA riktar sanktioner mot fem prominenta ryssar, bland dem två agenter som misstänks för mordet på Alexandr Litvinenko.

Den 43-årige ex-agenten och Putinkritikern Litvinenko mördades år 2006 i Storbritannien med det radioaktiva ämnet polonium-210.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker. Han anklagade bland annat den ryske presidenten för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning

De två före detta FSB-livvakterna Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun har pekats ut som skyldiga. Männen har nekat till anklagelserna och Ryssland har vägrat lämna ut dem till Storbritannien.

Aktivister håller upp bilder av den mördade tidigare spionen Alexander Litvinenko i Moskva år 2008.
Aktivister håller upp bilder av den mördade tidigare spionen Alexandr Litvinenko i Moskva år 2008. Aktivister håller upp bilder av den mördade tidigare spionen Alexander Litvinenko i Moskva år 2008. Bild: EPA: SERGEI CHIRIKOV Aleksandr Litvinenko

Sanktionerna införs i enlighet med en rättsakt från 2012, där kongressen godkände att de som är ansvariga för den ryske advokaten Sergej Magnitskijs död ska straffas. Magnitskij, som avslöjade skattebedrägeri i Ryssland, dog i ett fängelse år 2009.

USA har senare utvidgat rättsakten till att mer allmänt gälla människorättsbrott.

Putinlojal polischef och två tjänstemän

Förutom de två misstänkta Litvinenkomördarna sätts också den högt uppsatte polischefen Aleksandr Bastrikin på sanktionslistan. Bastrikin står Putin nära, och har gått hårt åt oliktänkare och utländska organisationer och grupper som anklagas för att lägga sig i Rysslands politik. Han misstänks ha kopplingar till Magnitskijs död.

Dessutom sätts två mindre kända högre uppsatta ryska tjänstemän, Gennadij Plaksin och Stanislav Gordijevsky, med på sanktionslistan. Båda misstänks vara involverade i att sopa undan spåren efter Magnitskijs död.

Relationen mellan USA och Ryssland har försämrats den senaste tiden, inte minst på grund av anklagelserna om att Ryssland har gjort hackerattacker för att påverka det amerikanska presidentvalet.

Sanktionerna innebär att de fem ryssarna inte kan få amerikanskt visum, inte får göra affärer med amerikaner och får sina tillgångar frysta i områden där USA har jurisdiktion.