Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Rökning kostar över 1 000 miljarder dollar varje år

En kvinna tänder en tobak.
En kvinna tänder en cigarett. En kvinna tänder en tobak. Bild: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT cigarettmärke

Rökning kostar den globala ekonomin över 1 000 miljarder dollar varje år, visar en studie som Världshälsoorganisationen WHO har gjort i samarbete med USA:s Nationella cancerinstitut.

Bakom den astronomiska siffran finns tokabsrelaterade dödsfall, sjukvårdskostnader och förluster i produktivitet. Varje år dödar tobak sex miljoner människor.

Rapporten ger också en dyster prognos för framtiden.

"Antalet tobaksrelaterade dödsfall beräknas öka från cirka 6 miljoner dödsfall årligen till cirka 8 miljoner år 2030", skriver WHO i den 688 sidor långa rapporten.

80 procent av de här dödsfallen väntas ske i låg- och medelinkomstländer.

Bild: YLE askkopp

Nu måste något göras

Hälsoexperter pekar ut användningen av tobak som den enskilt största förebyggesbara dödsorsaken i världen. I rapporten konstaterar WHO att världens regeringar gör väldigt lite för att minska rökningen, trots att kostnaderna för rökning väntas öka.

WHO uppskattar att världens regeringar satsade mindre än en miljard dollar på tobakskontroll under åren 2013 och 2014. Orsaken till att så lite sker är att regeringarna är rädda för de ekonomiska effekterna av tobakskontroll.

"Regeringarnas rädsla för att tobakskontroll kan få negativa ekonomiska följder stöds inte av bevisen. Vetenskapen är tydlig; tiden för handling är nu", står det i rapporten.

Rapporten konstaterar att det finns en rad billiga och effektiva åtgärder som kan vidtas för att minska rökningen. WHO föreslår till exempel högre tobaksskatter och -priser, mer heltäckande rökförbud, omfattande förbud mot tobaksreklamer och mer framträdande varningsbilder på produkterna.

WHO föreslår också att intäkterna från tobaksskatterna kunde användas för att bekosta stora massmediekampanjer mot rökning och stöd för dem som vill sluta röka.

Glasburk fylld med cigarettfimpar
Glasburk fylld med cigarettfimpar Bild: Yle/Sune Bergström rökare,tobaksrökning

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes