Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Rökning kostar över 1 000 miljarder dollar varje år

En kvinna tänder en tobak.
En kvinna tänder en cigarett. En kvinna tänder en tobak. Bild: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT cigarett,cigarettmärke,cigarettpaket,röka,rökande,rökning,varningstext

Rökning kostar den globala ekonomin över 1 000 miljarder dollar varje år, visar en studie som Världshälsoorganisationen WHO har gjort i samarbete med USA:s Nationella cancerinstitut.

Bakom den astronomiska siffran finns tokabsrelaterade dödsfall, sjukvårdskostnader och förluster i produktivitet. Varje år dödar tobak sex miljoner människor.

Rapporten ger också en dyster prognos för framtiden.

"Antalet tobaksrelaterade dödsfall beräknas öka från cirka 6 miljoner dödsfall årligen till cirka 8 miljoner år 2030", skriver WHO i den 688 sidor långa rapporten.

80 procent av de här dödsfallen väntas ske i låg- och medelinkomstländer.

Bild: YLE askkopp,cigarrett,röka,rökning,tobak

Nu måste något göras

Hälsoexperter pekar ut användningen av tobak som den enskilt största förebyggesbara dödsorsaken i världen. I rapporten konstaterar WHO att världens regeringar gör väldigt lite för att minska rökningen, trots att kostnaderna för rökning väntas öka.

WHO uppskattar att världens regeringar satsade mindre än en miljard dollar på tobakskontroll under åren 2013 och 2014. Orsaken till att så lite sker är att regeringarna är rädda för de ekonomiska effekterna av tobakskontroll.

"Regeringarnas rädsla för att tobakskontroll kan få negativa ekonomiska följder stöds inte av bevisen. Vetenskapen är tydlig; tiden för handling är nu", står det i rapporten.

Rapporten konstaterar att det finns en rad billiga och effektiva åtgärder som kan vidtas för att minska rökningen. WHO föreslår till exempel högre tobaksskatter och -priser, mer heltäckande rökförbud, omfattande förbud mot tobaksreklamer och mer framträdande varningsbilder på produkterna.

WHO föreslår också att intäkterna från tobaksskatterna kunde användas för att bekosta stora massmediekampanjer mot rökning och stöd för dem som vill sluta röka.

Glasburk fylld med cigarettfimpar
Glasburk fylld med cigarettfimpar Bild: Yle/Sune Bergström cigaretter,cigarettfimp,fimp,fimpar,rökare,rökning,tobak,tobaksfimpar,tobaksrökning
 • Ekenäs Energis fjärrvärmeverk i Tallmo i Karis.

  Arbetsglädje vinnande koncept för Ekenäs Energi

  Fortsätter göra plusresultat.

  Personalen vid Raseborgs stads energibolag Ekenäs Energi är mycket nöjd med sitt jobb och det ger också klirr i kassan. Förändringen från år 2011 har varit enorm.

 • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

  Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes