Hoppa till huvudinnehåll

Äldre diabetiker i Borgå blev dåligt bemötta på hälsocentral

blodprov
blodprov Bild: YLE webbdoktorn

Diabetiker höll på att bli utan sprutor i Borgå. Mottagningsdatumet hade ändrats med kort varsel.

På tisdag morgon stod en rad diabetiker utanför mottagningen vid Näse hälsovårdscentral. Där delas det vanligen ut sprutor och annan utrustning mellan klockan 10 och 12. Det borde ha varit en normal utdelningsdag, men ingen öppnade dörren.

- Min över 85-åriga mamma stod där i kön och ingenting hände, säger Tom Behm.

Tom Behm själv satt utanför i bilen och väntade.

Argt mottagande

Till slut fick den man som stod först i kön nog och knackade ljudligt på dörren till utdelningen. Dörren öppnades av en dam som argt meddelade att utdelningstiden var flyttad.

Meddelandet om att utdelningen hade flyttats till en annan dag hade enligt damen funnits på Borgå stads webbplats. Hon var ytterst oförstående till att personerna i kön inte hade kollat på webben innan de hade kommit till mottagningen.

- Inte har ju sådana här gamlingar datorer. Hur kan dom veta att mottagningen är flyttad? undrar Behm.

Modern hade enligt Behm följt det datum som fanns i den broschyr som hon hade blivit tilldelad. Det hade också de andra gjort som stod i kön.

Hälsan stod på spel

Efter mycket om och men hade diabetikerna i kön lyckats övertyga damen i utdelningen om att de måste få sina sprutor. Utdelningen kom motvilligt igång.

- Diabetiker måste ju få sina insulinsprutor regelbundet, annars kan de fort hamna på sjukhus, säger Behm.

Tom Behms egen mamma hade så lite sprutor kvar att hon inte skulle ha kunnat vänta till nästa utdelning. Hon skulle i så fall ha blivit helt utan.

- Damen i utdelningen ville inte förstå att de äldre skulle vara illa ute om de inte fick sina sprutor, säger Behm.

En del blev utan sprutor

Tom Behms mamma blev arg på grund av det dåliga bemötandet i tisdags. Tom Behm är också upprörd och oroad över diabetikernas hälsa.

- Man skulle inte få bli så här arg när man är diabetiker, det är inte hälsosamt alls, säger han.

Det har enligt Behm också tidigare varit problem med bemötandet vid utdelningen för diabetiker. Många har enligt honom lämnat in klagomål.

Enligt Behm hade diabetiker också senare sökt sig till utdelningen, det här närmare klockan 12. De hade enligt honom fått kalla handen och blivit utan sina sprutor.

Problem också tidigare

Maj-Britt Jokela vid Borgånejdens diabetesförening har inte hört om det som skedde i tisdags, men hon vet att diabetiker tidigare har blivit illa bemötta vid utdelningen.

- Jag har förstått att man ofta inte blir så väl emottagen, säger Jokela.

Jokela själv har inte haft några problem då hon har besökt utdelningen i Näse.

Hon har också hört om att utdelaren stänger dörren till utdelningen prick klockan 12, oberoende av om det fortfarande står folk i kö eller inte.

- Det är inte riktigt korrekt, nog ska man ju ta emot dem som väntar fast klockan är över 12.

Jokela har förståelse för om en mottagningsdag måste flyttas på grund av att personal har blivit sjuk, men hon känner inte till orsaken i det aktuella fallet.

- Men inte behöver man ju bete sig ohyfsat och skrika.

Gäller att ha framförhållning

Jokela förstår att personalen har det stressigt. Hon berättar att många som besöker mottagningen inte alla gånger inser att de ska sköta sitt ärende raskt då många andra står i kön.

- De berättar det ena och det andra för skötarna, i stället för att ta sin utrustning och gå.

Jokela rekommenderar diabetiker att inte vänta till sista stund med att skaffa ny utrustning. Det gäller att alltid ha ett litet förråd hemma så att lagret inte tar slut.

I dagens läge är det enligt Jokela också möjligt att beställa utrustning och sprutor till apoteket genom att fylla i en ansökan på webben.

Det går rykten om att utdelningen av utrustning för diabetiker ska flytta från Näse hälsovårdscentral till Biskopsgatan. Yle Östnyland har inte fått ryktet bekräftat.

Ledningen för Näse hälsovårdscentral gick inte under onsdagen att nå för en kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland