Hoppa till huvudinnehåll

Bollhallsbygget i Åbo går som på räls: "Ska bli den modernaste hallen i landet"

Vy över Lemminkäinengatan i Åbo vid bollhallstomten.
Bollhallen byggs vid Lemminkäinengatan i Åbo. Bollhallsbygget är till höger på bilden. Vy över Lemminkäinengatan i Åbo vid bollhallstomten. Bild: Yle/ Nora Engström bollhallsbygget i åbo

I slutet av året är det dags att inviga den efterlängtade nya bollhallen i Åbo. Bollhallsbygget har gått enligt planerna och det betyder att hallen borde stå klar inom utsatt tid.

- Projektet framskrider bra, vi har hållits inom kostnads- och tidsramarna. Det berättar Mikko Lehtinen, vd för Turun Teknologiakiinteistöt, som ansvarar för bygget.

Bollhallen byggs vid Lemminkäinengatan i Kuppis, på den så kallade Trivium-tomten. Det är byggbolaget Lemminkäinen som utför själva bygget och planeringsarbetet.

Byggarbetsplatsen där nya bollhallen byggs i Åbo.
Byggarbetsplatsen där nya bollhallen byggs i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström bollhallsbygget i åbo

Enligt Lehtinen har man nu fått tak över huvudet på byggnaden och inom några månader ska resten av väggarna stå färdiga. Efter att skalet är klart så fortsätter man med inredningen.

- Vi har inte stött på några större överraskningar, däremot har vi några förbättringar att erbjuda. Här ska finnas fler åskådarplatser än beräknat och mer utrymme för restauranger, säger Lehtinen. Han uppskattar att åskådarplatserna ökar med några hundra jämfört med vad som planerades från början. Därmed skulle hallen inrymma cirka 3 000 åskådare.

"Parkeringen torde inte bli ett problem"

Att hitta en parkeringsplats i Kuppis är ofta ett gissel och ibland kan det vara så gott som omöjligt att hitta en parkeringsplats längs Lemminkäinengatan.

- Parkeringsplatserna är förstås ett problem här. Hit byggs ett nytt sjukhus, ett högskolecampus och bollhall. Samtidigt ökar inte markarealen. Men vi tror på att det går att ta sig hit på olika sätt. Man kan cykla, gå och åka buss hit, säger Lehtinen.

Byggarbetsplatsen där nya bollhallen byggs i Åbo.
Byggarbetsplatsen där nya bollhallen byggs i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström bygge

Dessutom används bollhallen främst under kvällstid, fortsätter Lehtinen.

- De som jobbar på kontoren använder parkeringsplatserna dagtid. Så jag tror att det kommer att fungera.

Parkeringsplatser för några hundra bilar kommer också att byggas vid bollhallen. Det största problemet gällande parkeringsplatser finns ändå vid Science Park, konstaterar Lehtinen.

"Den nya bollhallen ska vara så modern som möjligt"

Bollhallen har varit högt på önskelistan för idrottsföreningar i Åbotrakten då det råder stor brist på exempelvis träningslokaler.

Vision om hur bollhallen i Åbo ska se ut.
Vision över hur bollhallen ska se ut. Vision om hur bollhallen i Åbo ska se ut. Bild: Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy bollhallan i kuppis

- Vi har diskuterat med idrottsföreningarna för att höra vad de har för visioner och önskemål gällande bollhallen. Vi har inte fått någon större mängd respons från allmänheten, men diskussionen med föreningarna har varit livlig, säger Lehtinen.

- Vi hoppas att den nya bollhallen i Åbo ska vara landets nyaste och modernaste. Meningen är att göra den så modern som möjligt exempelvis genom teknologiska lösningar, belysning och golvmaterial. Det här tänker vi också på då vi funderar på hur läktarna ska placeras och hur man kan röra på dem, fortsätter Lehtinen.

Grundstenen för den nya hallen murades i augusti. Bollhallsprojektet kostar cirka 12 miljoner euro. Åbo stad har förbundit sig att hyra hallen i 25 år, för en årshyra på cirka 1,2 miljoner euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland