Hoppa till huvudinnehåll

Dödsstraff för massmord i kyrka

Dylann Roof.
Dylann Roof. Bild: EPA: GRACE BEAHM/POOL dylann roof

22-årige Dylann Roof döms till döden för massmordet i en kyrka i South Carolina sommaren 2015. Den federala jury på tolv personer som hade avgörandet i sina händer meddelade att den rekommenderar dödsstraff efter flera timmars överläggningar.

Roof gick in i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston i South Carolina den 17 juni 2015 och sköt ihjäl nio människor, alla svarta.

Jag vill göra en sak helt kristallklar. Jag ångrar inte det jag gjorde.― Dylann Roof i sin dagbok.

Roof har sagt att han kände sig tvungen att göra det eftersom ”svarta människor dödar vita människor varje dag”.

– Jag kände att jag var tvungen att göra det och jag känner fortfarande att jag var tvungen att göra det, har Roof sagt i ett av sina försvarstal.

Han har flera gånger upprepat att han inte ångrar massmordet.

”Jag vill göra en sak helt kristallklar. Jag ångrar inte det jag gjorde. Jag är inte ledsen. Jag har inte fällt en tår över de oskyldiga människor som jag dödade.” har Roof skrivit i en dagbok som han har fört under fängelsetiden.

Planerade dådet noga

Roof hade besökt kyrkan tre gånger innan morden och planerat dådet noga. Han hann avlossa mer än 75 skott och laddade om sitt vapen tre gånger.

De federala åklagarna säger att Roof hade utvecklats till en vit makt-människa genom kontakter på nätet. Han döms för mord och hatbrott.

Melvin Graham, som förlorade sin syster Cynthia Hurd i attacken, sade att systern nu fick rättvisa.

- Det är ändå en mycket ihålig seger, eftersom min syster fortfarande är borta. Jag önskar att domen kunde ha hämtat tillbaka henne. Den skickar ändå ett meddelande till dem som känner som han att vårt samhälle inte tolererar det, sade Graham till journalister.

Det blir första gången som en person i USA döms till döden för ett så kallat federalt hatbrott.

Roofs familj sade att de alltid kommer att älska sin son och uttryckte samtidigt sitt medlidande med dem som förlorade någon i sonens attack.

- Så länge vi lever kommer vi att kämpa med att försöka förstå varför han begick denna fruktansvärda attack, som orsakade så många goda människor så mycket smärta, sade familjen Roof.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes