Hoppa till huvudinnehåll

Jyrgen Wiklund ny rektor för Vasa arbis

Jyrgen Wiklund
Jyrgen Wiklund Bild: Yle/Roger Källman jyrgen wiklund

Fiosofie magister Jyrgen Wiklund valdes i januari 2017 till ny rektor för Vasa arbis. Wiklund är ursprungligen från Karleby. Han har också bott i Åbo och Mariehamn, men är sen tio år bosatt i Vasa.

- Jag har jobbat som ämneslärare i finska i Närpes högstadium sen år 2007. Jag har också handhaft en del rektorsuppgifter där och så "gästarbetade" jag som rektor ett år i Kristinestads högstadium.

Administration är alltså inget främmande för Jyrgen, då han nu tar sig an rektorsuppdraget på Arbis. Det kommer att innebära nya utmaningar och ska bli mycket intressant, säger han.

- På Arbis kommer jag nog fortfarande att ha undervisning, jag tror också att det är bra att ha kontakt med "verkstadsgolvet". Jag är intresserad av sport, musik och historia och är öppen för att hålla också annat än språkkurser.

Samarbete och intensivkurser

Utgångspunkten inom den fria utbildningen är det livslånga lärandet och att ordna aktuella kurser, säger Wiklund. man eftersträvar också samarbete med andra läroanstalter, allt från Folkhälsan till pensionärsförbundet, studiecentralen, och sommaruni.

- Ett nyckeord är kanske pensionärerna, där vi skulle vilja motarbeta ensamheten. Där kan arbis fungera som en knutpunkt, ett finlandssvenskt vardagsrum som är öppet för alla i nejden.

Något som Jyrgen Wiklund tänker är att är på kommande inom det fria bildningsarbetet är korta intensivkurser. Att binda upp sig för varje onsdag eller varje måndag för ett helt läsår passa inte alla.

- Man vill ta en intensivkurs i matlagning inför ett besök, eller en kurs i spanska före man åker till Madrid och så vidare.