Hoppa till huvudinnehåll

Nya syriska fredsförhandlingar den 23 januari

Över fem miljoner människor i och omkring Damaskus lider brist på rent vatten enligt FN. Rebellerna har nu gått med på att regeringen reparerar en skadad reservoar
Över fem miljoner människor i och omkring Damaskus lider brist på rent vatten enligt FN. Rebellerna har nu gått med på att regeringen reparerar en skadad reservoar Över fem miljoner människor i och omkring Damaskus lider brist på rent vatten enligt FN. Rebellerna har nu gått med på att regeringen reparerar en skadad reservoar Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI Damaskus,Syrien

Nya fredsförhandlingar om Syrien börjar den 23 januari i Kazakstans huvudstad Astana som planerat försäkrar Ryssland.

En anonym källa vid det ryska utrikesministeriet säger att inget tyder på att samtalen skjuts fram, trots att det är oklart vem som representerar rebellerna eller oppositionen i exil.

Den ryska tjänstemannen försäkrade också att man som bäst gör upp en lista på dem som skall delta i förhandlingarna.

Det är Ryssland och Turkiet som har drivit på nya fredsförhandlingar utan FN:s medverkan.

"Redo att diskutera vad som helst"

Syriens president Bashar al-Assad sade i förrgår att han är redo att diskutera vad som helst om fredsförhandlingarna blir av.

Kurdiska milisgrupper och de starkaste och mest radikala rebellgrupperna har inte ens bjudits in och pro-turkiska rebeller som först meddelade att de deltar, har sedermera återtagit sitt löfte.

Rebellerna klagar över att regeringsstyrkor har fortsatt sina attacker i provinsen Idlib och kring huvudstaden Damaskus trots ett eldupphör som trädde i kraft vid årsskiftet.

President Assads ställning har stärkts sedan rebellerna drevs ut från östra Aleppo förra månaden. Här överlåter besegrade rebeller sina vapen åt armén nära Damaskus
President Assads ställning har stärkts sedan rebellerna drevs ut från östra Aleppo förra månaden. Här överlåter besegrade rebeller sina vapen åt armén nära Damaskus President Assads ställning har stärkts sedan rebellerna drevs ut från östra Aleppo förra månaden. Här överlåter besegrade rebeller sina vapen åt armén nära Damaskus Bild: EPA/SANA HANDOUT Damaskus,Syrien

Slaget om Damaskus vattenreservoar

En stor stötesten för förhandlingarna röjdes undan på onsdagen då den syriska regeringen kom överens med rebeller om att reparera en skadad vattenreservoar som förser Damaskus med rent vatten.

Rebellerna kontrollerar vattenreservoaren i dalen Wadi Barada 15 kilometer nordväst om Damaskus och det har förekommit häftiga strider i regionen trots eldupphöret.

Enligt dagens avtal får regeringen skicka in experter för att reparera reservoaren som har varit ur funktion i flera veckor.

Över fem miljoner människor lider brist på rent vatten i Damaskus med omnejd, enligt FN.

Avtalet gör det i princip möjligt att få slut på striderna som har förhindrat rebellernas medverkan i de planerade fredsförhandlingarna.

Assad godtar varken radikala eller mer moderata rebeller

Assad hotade tidigare att "befria området" trots de planerade fredssamtalen och eldupphöret. och han verkar fortfarande ifrågasätta om samtalen alls blir av.

- Vem kommer dit från den andra sidan? Det vet vi inte. Kommer det att bli den verkliga syriska oppositionen, undrade Assad i förrgår.

Han antydde också att han inte accepterar rebellgrupper som stöds av Saudiarabien, Frankrike eller Storbritannien. Den största oppositionskoalitionen i exil stöds av Saudiarabien.

Den syriska presidentens ställning har förstärkts betydligt efter att rebellerna drevs ut från östra Aleppo förra månaden.

Alla försök att nå konkreta lösningar via fredsförhandlingar har misslyckats och FN verkar för sin del ha gett upp fredsförsöken tillsvidare.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Park Geun-Hye utanför domstolen i Seoul

  Sydkoreas avsatta president arresterades

  Riskerar över 10 års fängelse.

  En domstol i Sydkorea godkände på torsdagen arresteringen av den avsatta presidenten Park Geun-Hye och hon har häktats. Den tidigare presidenten misstänks för mutbrott.

 • ambassadör Harry Helenius i sin stol

  Därför vill Putin till Finland - vi har ingen rysskräck

  Psykologi spelar in i möten mellan statsledare.

  Finlands president Sauli Niinistö har träffat sin ryske kollega i Archangelsk i Ryssland. Presidenterna Niinistö och Putin verkar att mötas allt oftare - trots att EU egentligen bojkottar Ryssland. Ambassadör Harry Helenius säger att Finland är i en speciell situation i och med att vi är gränsgrannar. - Det vore dumt att inte ha kontakt med sin granne säger han.

 • Vladimir Putin

  Putin redo att träffa Trump i Finland

  Putin kan tänka sig en träff vid ett arktiskt toppmöte.

  Rysslands president Vladimir Putin säger att han är redo att träffa USA:s president Donald Trump i Finland. Putin gav sitt uttalande i ett möte med president Sauli Niinistö under ett arktiskt forum i Ryssland.