Hoppa till huvudinnehåll

Obama i sitt avskedstal: Demokratin hotas om vi tar den för given

Barack Obama var optimistisk i sitt sista tal som president, men gav också flera varningens ord. Han rördes till tårar när han tackade sin fru och sina döttrar för allt de har gjort.

Tusentals anhängare var samlade för att lyssna när USA:s avgående president höll sitt sista tal i sin hemstad Chicago. Obama tackade sina anhängare och det amerikanska folket för allt de gjort.

USA är en bättre, starkare plats än det var för åtta år sedan på nästan alla sätt.― Barack Obama

– Ni har gjort mig till en bättre president och en bättre man, sade han och avbröts av publiken som ropade "fyra år till, fyra år till".

Obama talade också om de förändringar som skett under hans tid som president. Han nämnde bland annat att arbetslösheten nu är lägre än på länge, att det är lagligt i hela USA med samkönade äktenskap och att ingen utländsk makt lyckats genomföra en terroristattack på amerikansk mark under hans åtta år vid makten.

– USA är en bättre, starkare plats än det var för åtta år sedan på nästan alla sätt.

Obama talade också om de förändringar som kommer. Han sade att demokratiarbetet alltid har varit hårt och ibland blodigt, men att man måste ta alla i beaktande.

– Framtiden torde vara vår, men det är den bara om vår demokrati fungerar. Om vår politik bättre avspeglar folkets anständighet. Om vi alla, oavsett vår partitillhörighet eller våra intressen, hjälper till att återställa känslan av ett gemensamt mål som vi så behöver nu.

Individen har ansvar för att förändring ska äga rum

Den avgående presidenten betonade flera gånger individens eget ansvar för att saker ska förändras.

Han sade bland annat att den som är trött på att argumentera med okända människor på webben ska försöka tala med någon av dem i verkliga livet. Den som anser att någonting borde förbättras, ska kavla upp ärmarna och fixa det själv. Och den som är missnöjd med de politiska ledarna ska samla ihop namn och ställa upp i ett val själv.

- Jag har en sista sak som jag vill be er om som president, samma sak som jag bad om när ni satsade på mig för åtta år sen. Jag ber er att tro, inte på min förmåga att skapa förändring, utan på er egen förmåga, sade Obama inför en hurrande skara i konferenscentret i Chicago.

Barack Obama talade också länge om immigration. Han påpekade att samma argument som används mot invandrare i dag i tiden användes mot italienare, irländare och polacker när de först kom till Amerika. Han upprepade också sin ståndpunkt att han inte godkänner diskriminering av muslimer. Över huvud taget ville han välkomna invandrare till USA.

- Deras barn är lika mycket värda kärlek som våra egna barn, sade Obama.

Nämnde Donald Trump bara en gång

Barack Obama nämnde den blivande presidenten Donald Trump bara en gång i sitt avskedstal, då han sade att Trump snart tar över. Folk började då omedelbart bua i salen, men Obama tystade dem.

- Den fredliga övergången av makt från en president till en annan är vad som karaktäriserar en demokrati, sade han.

Tackade familjen

USA:s president brukar inte vara överdrivet sentimental men på slutet när han tackade sin hustru för de senaste 25 åren och kallade henne sin bästa vän tog presidenten fram näsduken för att torka en tår.

– Du gjorde Vita huset till ett ställe som tillhör alla. Du har gjort mig stolt och du har gjort landet stolt, sade han till hustrun Michelle.

När han sen tackade sina döttrar Malia och Sasha sade att de har vuxit upp till starka unga damer var inte månget öga i salen torrt.

- Av allt jag gjort i livet är jag mest stolt över att få vara er far, sade Obama.

Då grät folk öppet i konferenscentret.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes