Hoppa till huvudinnehåll

Trump talade till pressen – "Om Putin gillar Trump så är det en fördel"

Donald Trump på presskonferencen i Trump Towers lobby i New York, 11.1.2017. Donald Trump talade på en presskonferens i Trump Tower i New York. Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump

USA:s blivande president Donald Trump svarade på onsdagen på journalisternas frågor för första gången på ett halvår. Muren till Mexiko kommer att byggas, en del medier borde skämmas och Ryssland kommer få mera respekt för USA, var budskapet.

Trump inledde talet med att än en gång dementera de uppgifter som offentliggjordes på onsdagen, som han kallar falska nyheter. Uppgifterna borde aldrig ha satts till papper och det är skamligt att underrättelsetjänsterna släppte rapporten, sade Trump.

Trump tror att om Ryssland hade haft uppgifter om honom så skulle de ha offentliggjort dem redan.

Vad gäller uppgifterna om att Ryssland skulle ha hackat och påverkat presidentvalet sade Trump att han tror att ryska hackare har varit involverade, men att också andra länder hackar.

- Hackning är dåligt, det ska man inte göra. Men tänk på vilka saker som kommit fram tack vare hackning, sade Trump och hänvisade till Hillary Clintons e-postskandal.

Det demokratiska partiet skulle också ha kunnat skydda sig bättre från hackerattackerna, tillade Trump.

Tror ni ärligt att Hillary Clinton skulle vara hårdare mot Putin än vad jag skulle? Give me a break!― Donald Trump

På frågan om hur han ställer sig till uppgiften om att Rysslands motiv har varit att stöda Trump i valet svarade han:

- USA:s förhållande till Ryssland är dåligt. Om Putin gillar Trump så är det en fördel, inte en nackdel.

- Jag vet inte om jag kommer att komma överens med Vladimir Putin. Jag hoppas det, men det finns en risk att jag inte gör det. Om inte, tror ni ärligt att Hillary Clinton skulle vara hårdare mot Putin än vad jag skulle? Give me a break! utbrast Trump.

- Ryssland kommer ha mycket mera respekt för vårt land än vad de haft under andra administrationer.

Ger över affärsverksamhet till sönerna

Trump talade också om arbetsmarknaden och lovade att stora nyheter, speciellt inom bilindustrin, kommer att tillkännages under de kommande månaderna.

Han lovade att bli ”den största jobbskaparen som Gud någonsin skapat”.

- Vi har en rörelse som vi aldrig sett tidigare och som vi såg den 8 november. Staterna som stödde oss kommer att se många nya jobbmöjligheter.

Som svar på en fråga om hans skatteuppgifter konstaterade Trump än en gång att han inte tänker ge ut dem. Han tror heller inte att hans väljare bryr sig.

Han kommer att ge över sin affärsverksamhet till sönerna Donald Jr och Eric Trump. Trump underströk att han inte kommer att lägga sig i affärerna.

Donald Jr och Eric Trump tillsammans med sina systrar Tiffany och Ivanka. Donald Trumps barn, Donald Jr, Ivanka, Eric och Tiffany. Bild: EPA / Michael Reynolds Donald Trump,Donald Trump, Jr.,Eric Trump,Ivanka Trump,Tiffany Trump

Inte heller hans dotter Ivanka Trump kommer att vara en del av verksamheten. Ivanka Trump är gift med Jared Kushner som Trump utsett till en av sina högsta rådgivare i Vita huset.

Kortfattat ska en fond upprättas för att hantera verksamheten och inga utländska avtal kommer att ingås medan Trump sitter i Vita huset.

Att sälja företaget var inte ett alternativ eftersom Trump inte vill förstöra det imperium han byggt upp. Det skulle också ha blivit alltför kostsamt.

- Det enda Trump kommer att veta om vad som försiggår i hans företag är det han läser i tidningen, sade Trumps jurist Sheri Dillon som underströk att det här är den bästa lösningen för att förhindra intressekonflikter.

Muren ska byggas och Obamacare rivas

Vallöftet att bygga en mur mot Mexiko ser också ut att bli verklighet. Trump försäkrade att han kommer att diskutera saken med Mexiko så snart han tillträtt.

Han vill inte vänta ett år eller ett och ett halv år innan något händer.

- Vi kommer att bygga en mur till Mexiko. Mexiko kommer att ersätta oss för muren, om det är en skatt eller betalning får vi se, men det kommer att hända.

Trump tillade ändå att han respekterar Mexikos regering och folk och att de inte är att skylla för att landet utnyttjat USA.

Det andra vallöftet att riva upp sjukvårdsreformen Obamacare, eller den så kallade Affordable Care Act, blir också verklighet eftersom den är en katastrof, enligt Trump.

- Vi kommer att presentera en plan som kommer att upphäva och ersätta Obamacare. Väldigt komplicerade saker.

Demonstration till stöd för Obamacare. Demonstration till stöd för Obamacare. Bild: EPA/JIM LO SCALZO hälsovård,obamacare,Offentlig hälsovård,Patient Protection and Affordable Care Act,Sjukförsäkring,sjukvård,USA

Öppet bråk med CNN

Enda gången det hettade till ordentligt under presskonferensen var när Trump vägrade låta CNN ställa en fråga och anklagade reportern och nyhetsbolaget för att skriva falska nyheter.

CNN var en av de första som skrev att underrättelsetjänsten hade informerat Trump och president Barack Obama om rapporten där Ryssland påstås ha samlat in komprometterade uppgifter om Trump.

- Inte du. Tyst. Var inte oartig, sade Trump till journalisten Jim Acosta.

- BBC, det är en annan skönhet, sade Trump ironiskt när han fick en fråga från en av bolagets reportrar.

Donald Trump vid en presskonferens den 11.1.2017 Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,presidenter,Presidentvalet i USA 2016,USAs president

Trump ville inte ge några tips till nyhetsmedierna men upprepade att en del medier är oärliga men att man bara måste leva med det. Han kan bara begära att reportrarna är ärliga.

Efter en dryg timme avrundade Trump presskonferensen ganska abrupt samtidigt som reportrarna fortsatte att kasta fram frågor.

 • Ännu inga kyrkobröllop för samkönade par i Östnyland

  Äktenskapslagen förändras men prästernas händer ändå bundna.

  Trots att den nya könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft från och med onsdag anser sig östnyländska präster inte kunna viga samkönade par, varken i kyrkan eller på en strand.

 • Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX enligt Malaysia

  VX är ett kemiskt stridsmedel som har bannlysts av FN.

  Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX, enligt utredare i Malaysia. Polisens kemiska experter har funnit spår av det ytterst dödliga giftet VX på Kim Jong-Nams ansikte och i ögonen.

 • Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

  Liten grupp redo viga direkt efter den första mars.

  Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

Läs också

 • En signalflagga på toppen av kroppen

  Kort, långt eller inget alls - håret berättar vem du är.

  Vår identitet är något vi ständigt skapar, presenterar, visar för världen. I den processen spelar håret en viktig roll. När vi klipper, fönar, fuskar och färgar formar vi också vår identitet. Försöker få håret att berätta vem vi är – eller vill vara.

 • Dyrt barnskydd privatiseras i snabb takt

  Privata aktörer får starkare grepp om marknad.

  De privata aktörernas roll har vuxit så det knakar inom barnskyddet och de flesta anstalter drivs i dag av företag. Än så länge har myndigheterna beslutanderätt i de viktigaste frågorna, så som omhändertagning.

 • De vackraste klänningarna på Oscarsgalan 2016 - hur blir det i år?

  En tillbakablick och en prognos för årets festmode.

  Att gå på den klassiska och arketypiska röda mattan, symboliserar att gå på berömmelsens och glamourens smala väg. Det är få som får spegla sig i stjärnglansen och publikens blick kan vara både smekande och dömande. Vi tar en titt på de vackraste kreationerna i fjol och spår årets trender.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX enligt Malaysia

  VX är ett kemiskt stridsmedel som har bannlysts av FN.

  Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX, enligt utredare i Malaysia. Polisens kemiska experter har funnit spår av det ytterst dödliga giftet VX på Kim Jong-Nams ansikte och i ögonen.

 • Inte ett ord om muren när Trumps representanter besöker Mexiko

  Trumps politik väcker irritation och oro i Mexiko.

  Utrikesminister Rex Tillersons och minister för inrikes säkerhet John Kellys besök i Mexiko har inletts med allvarliga miner. Relationen mellan Mexiko och USA har svalnat sedan Donald Trump tillträdde som president.

 • Tårgas mot ungdomar i Paris

  Undomarna protesterade mot polisbrutalitet.

  Polisen i Paris har skjutit tårgas mot ungdomar som protesterade mot att polisen använder för mycket våld.