Hoppa till huvudinnehåll

Berner viker inte från sin linje - förbindelsetrafiken i skärgården ska kosta

m/s Viken
m/s Viken Bild: Yle/ Nora Engström m/s viken

Kommunikationsminister Anne Berner står fast vid sitt beslut att införa avgifter på förbindelsebåtarna för alla passagerare. Det står klart i hennes svar på riksdagsledamot Ilkka Kantolas skriftliga spörsmål.

Ministern ser inga jämlikhetsproblem i att skärgårdsborna ska betala för sina förbindelser, medan andra medborgare använder vägarna gratis.

Minister Berner skriver i sitt svar att de förslagna avgifterna ska göras mer skäliga, så att de som använder förbindelsebåtarna mycket får en rabatt som motsvarar ett årskort i kollektivtrafiken.

Förslaget slår hårdast mot Skärgårdshavet, eftersom tio av de tolv rutter som avgiftsbeläggs finns just där.

Socialdemokraten Ilkka Kantola betvivlar att Kommunikationsministeriets digitaliseringsprojekt skapar en kommersiell båttrafik till ett pris som håller skärgården levande.

 • Tre mardrömmar mot Tre Kronor: De gör ont – fortfarande

  Finland lider av ett djupt och kollektivt ishockeytrauma.

  1986 skakades världen av Tjernobylolyckan och Diego Maradonas samarbete med gud. 1991 blev Sovjetunionens svanesång och Mike Powell hoppade 895. 2003 störtades Saddam Hussein och Roger Federer vann sin första Wimbledontitel. Och så minns vi i Finland ”Masken”, ”Sudden” och ”Pebben”. Tyvärr.

 • Snö vid sydkusten kanske redan i natt

  Meteorolog: Bäst att förbereda sig på halka i morgon bitti.

  Det kan snöa på sydkusten redan i natt, uppger Meteorologiska institutet. Under natten kan det komma snöfall från havet som försämrar väglaget.

 • Vintern närmar sig – premiär i Finlands cup i Vuokatti

  Sex tävlingsorter för Finlands cup på skidor 2017-2018.

  Den första snön har redan fallit i Lappland och till veckoslutet blir det också längdskidåkningspremiär på Yles kanaler när det första av totalt sex tävlingsveckoslut i Finlands Cup på skidor går av stapeln i Vuokatti.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes