Hoppa till huvudinnehåll

Berner viker inte från sin linje - förbindelsetrafiken i skärgården ska kosta

m/s Viken Bild: Yle/ Nora Engström förbindelsebåt,förbindelsebåtsbrygga,förbindelsebåtstrafik,m/s viken,viken

Kommunikationsminister Anne Berner står fast vid sitt beslut att införa avgifter på förbindelsebåtarna för alla passagerare. Det står klart i hennes svar på riksdagsledamot Ilkka Kantolas skriftliga spörsmål.

Ministern ser inga jämlikhetsproblem i att skärgårdsborna ska betala för sina förbindelser, medan andra medborgare använder vägarna gratis.

Minister Berner skriver i sitt svar att de förslagna avgifterna ska göras mer skäliga, så att de som använder förbindelsebåtarna mycket får en rabatt som motsvarar ett årskort i kollektivtrafiken.

Förslaget slår hårdast mot Skärgårdshavet, eftersom tio av de tolv rutter som avgiftsbeläggs finns just där.

Socialdemokraten Ilkka Kantola betvivlar att Kommunikationsministeriets digitaliseringsprojekt skapar en kommersiell båttrafik till ett pris som håller skärgården levande.

Läs också

 • En signalflagga på toppen av kroppen

  Kort, långt eller inget alls - håret berättar vem du är.

  Vår identitet är något vi ständigt skapar, presenterar, visar för världen. I den processen spelar håret en viktig roll. När vi klipper, fönar, fuskar och färgar formar vi också vår identitet. Försöker få håret att berätta vem vi är – eller vill vara.

 • Dyrt barnskydd privatiseras i snabb takt

  Privata aktörer får starkare grepp om marknad.

  De privata aktörernas roll har vuxit så det knakar inom barnskyddet och de flesta anstalter drivs i dag av företag. Än så länge har myndigheterna beslutanderätt i de viktigaste frågorna, så som omhändertagning.

 • De vackraste klänningarna på Oscarsgalan 2016 - hur blir det i år?

  En tillbakablick och en prognos för årets festmode.

  Att gå på den klassiska och arketypiska röda mattan, symboliserar att gå på berömmelsens och glamourens smala väg. Det är få som får spegla sig i stjärnglansen och publikens blick kan vara både smekande och dömande. Vi tar en titt på de vackraste kreationerna i fjol och spår årets trender.

Nyligen publicerat - Inrikes