Hoppa till huvudinnehåll

"Det är klart att vi inte betalar för någon mur" - Mexikos Peña Nieto

Mexikos president Enrique Peña Nieto säger att han vill förhandla om alla tvistefrågor med USA. Peña Nieto talade till diplomater i presidentens palats Los Pinos, i Mexico city
Mexikos president Enrique Peña Nieto säger att han vill förhandla om alla tvistefrågor med USA. Peña Nieto talade till diplomater i presidentens palats Los Pinos, i Mexico city Mexikos president Enrique Peña Nieto säger att han vill förhandla om alla tvistefrågor med USA. Peña Nieto talade till diplomater i presidentens palats Los Pinos, i Mexico city Bild: EPA/JORGE NUNEZ Mexiko,Enrique Peña Nieto

Mexikos president Enrique Peña Nieto har upprepat att Mexiko inte har för avsikt att betala för någon mur vid den amerikanska gränsen, så som Donald Trump har krävt.

Peña Nieto säger att det är klart att det finns skillnader i åsikterna mellan Mexiko och USA, men att Mexiko är redo att öppet diskutera om alla frågor.

- Alla frågor som definierar våra bilaterala relationer är på bordet, inklusive säkerhet, migration och handel, förklarade den mexikanska presidenten i ett tal inför diplomater i Mexico City.

- Vi kan investera i en tryggare gräns men inte en mur, tillade Peña Nieto som tidvis har fått hård kritik i sitt hemland för sin undfallenhet inför den blivande presidenten Trump.

USA bör bära sitt ansvar

Han underströk att grundläggande principer som suveränitet inte är förhandlingsbara och att även USA måste ta sitt ansvar för att vapen och brottsliga pengar flyter över gränsen.

Peña Nietos uttalande var ett svar på Trumps utfall vid en presskonferens i New York där han igår upprepade sitt krav att Mexiko bör betala för en mur som Trump tänker låta bygga genast när han tillträder presidentposten den 20 januari.

Trump har bland annat hotat att riva upp det nordamerikanska handelsavtalet Nafta med Mexiko och Kanada som han kallar en "katastrof".

Han har också hotat att utnyttja andra ekonomiska hot för att tvinga Mexiko att betala för sin mur.

Mexiko kan slå tillbaka

Peña Nieto försäkrade för sin del att han i nya förhandlingar vill garantera att varor och tjänster fortsätter att strömma över gränsen.

Mexiko har också understrukit att migrationen till USA har vänt och att fler mexikaner nu flyttar tillbaka söderut till sitt hemland än som försöker ta sig norrut till USA.

Om Trump försöker skada Mexiko så har inte Mexiko någon anledning att att bistå USA i andra frågor, varnade Peña Nieto.

Vill ha bättre relationer med EU

Mexiko är sårbart för amerikanska påtryckningar eftersom 80 procent av landets export går norrut till USA.

Peña Nieto är därför mån om att handelsavtalet Nafta inte rivs upp, samtidigt som Mexiko bör göra sig mindre beroende av handeln med USA.

Mexiko sträcker därför ut handen till Asien, Sydamerika och framförallt EU, som enligt Peña Nieto är en naturlig, långvarig samarbetspartner.

Peña Nieto vill därför slutföra ett handelsavtal med EU inom det närmaste året för att förstärka relationerna med europeiska länder