Hoppa till huvudinnehåll

Här är Hamburgs nya konserthus Elphi - efter 7 års väntan

Elphi kallas det nya konserthuset i folkmun. Hamburgs nya konserthus Elphi Bild: EPA/ Carsten Koall Elbphilharmonie,Hamburg,konserthus

Efter många års väntan har Hamburg nu fått sitt nya konserthus Elbphilharmonie. Stora förseningar och exploderande kostnader har satt sin prägel på bygget.

Egentligen borde Elbphilharmonie i Hamburg ha stått färdigt redan år 2010, men först på onsdagskvällen kunde man fira det nya konserthusets invigning.

I den stora konsertsalen, där man inte har sparat på kostnaderna för att få till stånd en perfekt akustik, satt bland andra förbundskansler Angela Merkel och förbundspresident Joachim Gauck.

Kostnaderna för bygget skenade iväg. Hamburgs nya konserthus Elbphilharmonie Bild: EPA/ Carsten Koall Elbphilharmonie,Hamburg,konserthus

Konserthuset som har byggts ovanpå ett gammalt lagerhus i Hamburgs tidigare hamnområde har stått för stora rubriker under de senaste tio åren.

I ett skede stod byggnadsarbetena stilla i över ett år på grund av bråk mellan byggfirman, arkitekterna och staden. Inte minst har det grälats om vem som ska stå för de allt högre kostnaderna för bygget.

När bygget planerades utgick man från kostnader på 77 miljoner euro. Nu landar den slutliga räkningen för skattebetalarna på nästan 800 miljoner.

Staden Hamburg har stora förväntningar på att Elphi, som huset har börjat kallas nu, i alla fall kommer att locka många utländska besökare till staden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

  Bra år för Norden och La La Land.

  Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

 • Syriska flyktingläget hotar bli permanent i Mellanöstern – FN bad om miljarder i Helsingfors

  Syrierna hotar hamna i samma position som palestinierna.

  Inbördeskriget i Syrien har nu pågått lika länge som hela andra världskriget. FN bad under en konferens i Helsingfors om 4,3 miljarder euro för att hjälpa syriska flyktingar både i hemlandet och i de länder som tar emot flest flyktingar. Samtidigt finns det en risk att de syriska flyktingarna blir ett permanent inslag i Mellanöstern, precis som de palestinska flyktingarna.

 • Merkel utmanas av Martin Schulz i Tyskland?

  De tyska socialdemokraternas Gabriel kastar in handduken.

  De tyska socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel ställer inte upp som kandidat för förbundskanslerposten mot Angela Merkel i valet i september.

 • Ryssland, Iran och Turkiet vill trygga eldupphör i Syrien

  Trepartsmekanism ska säkra eldupphör.

  Ryssland, Turkiet och Iran har avslutat sina två dagar långa förhandlingar i Kazakstans huvudstad Astana. Länderna har enats en mekanism som ska stärka det bräckliga eldupphöret i Syrien.