Hoppa till huvudinnehåll

Här är Hamburgs nya konserthus Elphi - efter 7 års väntan

Hamburgs nya konserthus Elphi
Elphi kallas det nya konserthuset i folkmun. Hamburgs nya konserthus Elphi Bild: EPA/ Carsten Koall Hamburg,konserthus,Elbphilharmonie

Efter många års väntan har Hamburg nu fått sitt nya konserthus Elbphilharmonie. Stora förseningar och exploderande kostnader har satt sin prägel på bygget.

Egentligen borde Elbphilharmonie i Hamburg ha stått färdigt redan år 2010, men först på onsdagskvällen kunde man fira det nya konserthusets invigning.

I den stora konsertsalen, där man inte har sparat på kostnaderna för att få till stånd en perfekt akustik, satt bland andra förbundskansler Angela Merkel och förbundspresident Joachim Gauck.

Hamburgs nya konserthus Elbphilharmonie
Kostnaderna för bygget skenade iväg. Hamburgs nya konserthus Elbphilharmonie Bild: EPA/ Carsten Koall Hamburg,Elbphilharmonie,konserthus

Konserthuset som har byggts ovanpå ett gammalt lagerhus i Hamburgs tidigare hamnområde har stått för stora rubriker under de senaste tio åren.

I ett skede stod byggnadsarbetena stilla i över ett år på grund av bråk mellan byggfirman, arkitekterna och staden. Inte minst har det grälats om vem som ska stå för de allt högre kostnaderna för bygget.

När bygget planerades utgick man från kostnader på 77 miljoner euro. Nu landar den slutliga räkningen för skattebetalarna på nästan 800 miljoner.

Staden Hamburg har stora förväntningar på att Elphi, som huset har börjat kallas nu, i alla fall kommer att locka många utländska besökare till staden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes