Hoppa till huvudinnehåll

Jättevågor på Norra Östersjön i natt - "Kändes som att åka i en tvättmaskin"

Storm och höga vågor på Östersjön 12.1.2017
Storm och höga vågor på Östersjön 12.1.2017 Bild: Lehtikuva väderlek,hav,vågor,storm,Östersjön

Meteorologiska institutet varnar för jättevågor på Östersjön på grund av stormen. Nattens största våg var 15 meter hög, och den signifikanta våghöjden översteg åtta meter. Passagerare vittnar om att det skakade och bullrade som i en tvättmaskin. Stormen väntas avta först i kväll.

Natten till torsdagen uppmättes exceptionellt höga vågor på över 13 meter på Norra Östersjön. Den signifikanta våghöjden var under morgonen 8,2 meter. Så här höga vågor är väldigt sällsynta på Östersjön, och har senast påträffats för 13 år sedan.

Nytt vågrekord - 15 meter hög jättevåg

Enligt Meteorologiska institutet var den största enskilda vågen som uppmättes under natten hela 15 meter hög. Det här är nytt vågrekord på Östersjön. Vågen i fråga mättes på Norra Östersjön under midnatt. Tidigare rekordet var 14 meter.

Meteorologiska institutet skriver på Twitter att deras egen så kallade vågstolpe inte ens har räckte till, vågorna har varit så stora i natt.

Hoppa över Twitterpostning

På Ålands hav, Bottenhavet och i Kvarken är den signifikanta våghöjden fyra meter. Den signifikanta våghöjden är ett medelvärde, vilket betyder att enskilda vågor kan vara mycket högre.

Risken är nog att man flyger iväg om man inte står stadigt eller inte väljer en mera skyddad väg hem här på ön.

Skärgårdsborna mitt i stormen

På Utö, längst ute i Skärgårdshavet, går oväder som det här inte obemärkt förbi. Det berättar Hanna Kovanen, som hör till de få som bor på Utö året runt.

- Vågorna väller in och det har nog varit väldigt blåsigt. Vinden viner genom fönstren och ett av taken höll på att flyga bort i natt. Alla mindre saker som ligger löst ute flyger också bort, säger Kovanen.

Hon påpekar också att man bör undvika att till exempel gå ut på bryggor i mörkret när det stormar så här hårt.

- Risken är nog att man flyger iväg om man inte står stadigt eller inte väljer en mera skyddad väg hem här på ön.

Storm och höga vågor på Östersjön 12.1.2017
Storm och höga vågor på Östersjön 12.1.2017 Bild: Lehtikuva storm,hav,vågor,Östersjön,väderlek

Fartyg i blåsväder

Trots den häftiga stormen har inga allvarligare olyckor inträffat till sjöss. Vid sjöbevakningen uppger man ändå att färjetrafiken har löpt långsammare än normalt, då de fartyg som varit på väg mot Sverige har tvingats köra i hård motvind.

Romantika lämnar Stockholm
Tallinks Romantika skadades i stormen Romantika lämnar Stockholm Bild: Pete Romantika

En del mindre incidenter har ändå inträffat på grund av stormen. Tallink Silja Lines kryssningsfartyg Romantika fick skador i stormen vid halvfyratiden i natt.

Fartygets radarantenn flög rakt mot ett fönster i fören på däck sex. Fönstret krossades och det läckte in en del vatten i fartygets bar. Det läckte ner lite vatten i några av femte våningens passagerarhytter.

Läget är under kontroll och fartyget fortsätter färden mot Riga, uppger rederiet i sitt pressmeddelande. Fartyget har 277 passagerare och 178 besättningsmän ombord.

Viking Amorella står i hamnen.
Viking Amorella står i hamnen. Bild: Sami Tammi/Yle Viking Line (stycke),viking amorella

Viking Lines kryssningsfartyg Amorella tog för andra natten i rad inte i land i Långnäs på grund av stormen.

På onsdag körde Viking Grace in i kajen i Mariehamn. Krocken med kajen har dock inte påverkat fartygets rutt. Här en video tagen av en privatperson:

Visst funderade jag en kort stund att är det klokt att åka ut i en så här hård storm, och tänkte på Estonia då jag steg ombord.

Passagerarna höll sig lugna

De passagerare som befann sig ombord på någon av Sverigebåtarna när stormen vräkte fram som hårdast under midnatt, vittnar om det skakade och bullrade som i en tvättmaskin när färjan krängde i de stora vågorna.

- Det var som att vara i en tvättmaskin. Det hjälpte ändå att ha fönster i hytten, så att man kunde titta ut på vågorna och se vad som händer, säger Johanna Toivo som reste med tillsammans med sin dotter.

Bland passagerarna fanns också Mårten Johansson från Ekenäs.

- Visst funderade jag en kort stund att är det klokt att åka ut i en så här hård storm, och tänkte på Estonia då jag steg ombord. Men det var egentligen ingen som var orolig ombord, säger Johansson.

Han konstaterar ändå att dagens moderna färjor gungar betydligt mindre än färjorna under 1970-talet.

Stormvarning också till lands

Också till lands blåser det hårt, och det varnas för att stormen kan störa biltrafiken. Vindvarning ges för Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland, Södra Österbotten och Österbotten. Den sydliga vinden är kraftig, upp till 20 meter per sekund.

Många hushåll blev strömlösa Bild: Yle/Sofi Nordmyr omkullblåst träd

Tusentals strömavbrott i sydvästra Finland

Stormen har också lett till tusentals strömavbrott, i synnerhet i sydvästra delarna av landet. Som mest var 4500 hushåll utan ström. Situationen kan förvärras ytterligare, eftersom blötsnö är att vänta under dagen. Den blöta snön kan i värsta fall trycka ner träd och kvistar över strömlinjerna och orsaka fler strömavbrott.

Strömavbrott meddelas från många håll särskilt i sydvästra Finland. Här kan du se hur strömavbrotten påverkar din kommun.

Storm och höga vågor på Östersjön 12.1.2017
Storm och höga vågor på Östersjön 12.1.2017 Bild: Rami Koivula/Yle storm,vågor,Våghöjd,väderlek,hav,Östersjön

Stormen väntas avta i kväll

Det rådet fortfarande stormvarning på Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Stormen väntas fortsätta fram till torsdag kväll, då den ska börja avta. Till en början blåser det sydlig till sydostlig storm med vindstyrkor på 24 meter per sekund på Skärgårdshavet och Bottenhavet.

På de andra sydliga sjödistrikten är vindstyrkan 22 meter per sekund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes