Hoppa till huvudinnehåll

Monica Ålgars: "Fundera på hur kroppen känns inifrån"

tre flickor hoppar upp i luften
Njut av din egen kropp och vad den kan göra. tre flickor hoppar upp i luften Bild: www.sxc.hu floating

I en färsk undersökning uppges större delen av finländarna vara missnöjda med sin vikt.
- Ett sorgligt men inte förvånande resultat, säger Monica Ålgars som både som psykolog och som forskare kommit i kontakt med vår syn på den egna kroppen.

monica ålgars
monica ålgars Bild: Monica Ålgars monica ålgars

- Många studier, inklusive min egen forskning har kommit till liknande resultat. Det är väldigt vanligt att vara missnöjd med sin kropp och sin storlek.

Och det kan man nog se som ett problem.

- Missnöje med kroppen hör ofta samman med att man mår dåligt, säger Ålgars.

våg
våg Bild: Image Source/All Over Press hälsa

Samtidigt bär många finländare på övervikt. Hur ska man tänka då?

- Nå, det att man har negativa känslor om sig själv hjälper inte på något sätt oavsett vad man väger.

Bäst är att vilja ta hand om sig själv för att helt enkelt må bra.

Skyltdockor
Skyltdockor Bild: YLE/Rita Trötschkes Skyltdocka,människokropp,anatomi

Monica Ålgars har både i sitt jobb som psykolog och i sin forskning vid Åbo akademi sysslat med ätstörningsproblematik.

När synen på vikten har blivit en form av tvångstanke.

- Det kan handla om många saker, till exempel att man inte ser sin kropp som andra ser den utan har en förvrängd kroppsbild. Det kan också vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor eller att kontrollera sitt liv. Eller så kan det handla om biologiska mekanismer. Jättemånga olika saker och olika för olika människor, konstaterar Ålgars.

Vågar du se dig i spegeln?
Vågar du se dig i spegeln? Bild: YLE/Glowimages spegel

Finns det tankeverktyg som ni jobbar med gällande ätstörningar som brukar kunna hjälpa och som även andra kunde dra nytta av, om nu till och med de flesta finländare är missnöjda med sina kroppar?

- En sak som jag alltid brukar tala mig varm för är att skifta perspektiv på sin egen kropp. Att fundera mer på hur kroppen känns inifrån. Hur det känns att vara jag i min kropp. Och att därigenom bli bättre på att lyssna på sin kropp och vad man själv behöver.

Solnedgång.
Solnedgång. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press solnedgång,Solnedgång,glädje,energi

Det är också lönt att lägga mer värde vid vad man kan göra och hurdana aktiviteter som känns bra.

- En annan sak att fundera på är vad man föreställer sig att skulle vara annorlunda i ens liv om man skulle ha en annan storlek. Vad skulle ändra? Hör de sakerna ihop med kropp och storlek? Kan man jobba med att de sakerna skulle ske utan att man behöver förändra sin kropp?

...mindre kritiska mot både egna och andras kroppar

Då Monica Ålgars ombeds komma med en förhoppning gällande det finländska samhället i år så är det i samma banor hon tänker.

- Att vi skulle vara mindre kritiska mot både våra egna och andras kroppar. Till exempel genom hur vi talar. Att man lägger vakt på att inte kritisera eller kommentera folks utseende. Det är en konkret grej man kan göra.

Mer glädje över kroppen

- En annan sak jag önskar är att folk ska sluta banta och plåga sig själva och fundera mer på hur de kan behandla sina kroppar väl.

Ett förändrat beteende i medierna är likaså önskvärt.

- Att man skulle sluta med bikinireportage med stjärnor på stranden där man kommenterar folks kroppar. Men det är kanske svårare för oss vanliga människor att göra någonting åt.

Två händer som hålls upp med texten "be unique" och "you're beautiful" skrivna på handflatorna.
Två händer som hålls upp med texten "be unique" och "you're beautiful" skrivna på handflatorna. Bild: Yle/Ilon Adlercreutz kroppsideal

Förhoppningar 2017

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Samhälle