Hoppa till huvudinnehåll

Nätbluffare utnyttjar kärlekskranka människor

Man med röda rosor på en bänk.
Man med röda rosor på en bänk. Bild: Creative commons/Picjumbo rosbukett

Polisen varnar för nätbluffare som utnyttjar människors längtan efter kärlek. Västra Nylands polisinrättning meddelar att polisen får ta emot otaliga anmälningar om blufförsök på de sociala medierna.

Det handlar om förfalskade profiler på Facebook och olika dejttjänster. Det är vanligt att lurendrejarna närmar sig kvinnor i övre medelåldern.

"Amerikansk soldat söker kvinnlig vän"

På senare tid har polisen fått många anmälningar om en profil som utger sig vara en soldat i den amerikanska armén och som säger sig ha tjänstgjort i Afghanistan.

Till en början skickas trevliga meddelanden fram och tillbaka, men rätt snart börjar den nya nätvännen begära pengar av sitt offer. Det kan gälla pengar för visum, eller medel för att flytta över stora summor pengar.

Lurendrejaren lovar träffa kvinnan i hennes hemland så snart de ekonomiska problemen lösts. Han har ibland också skickat förfalskade, men trovärdiga bilder och dokument för att styrka sin historia.

När kvinnan har sänt pengar till mannens utländska konto inträffar något, som gör att mannen måste ändra sina planer. I allmänhet behöver han mer pengar.

Tiotusentals euro kan ha skickats iväg

I en del fall som polisen har fått kännedom om har offret hunnit skicka tiotusentals euro till ett utländskt konto - innan hen insett att hen är lurad.

Den här insikten leder ofta till skam, och många gånger låter offret bli att polisanmäla saken.

Polisen säger ändå att det är mänskligt att bli lurad, och ingenting att skämmas för. Här handlar det om professionella brottslingar, och man behöver inte vara särskilt dum eller godtrogen för att bli lurad, säger polisen.

Brottslingarna vet precis hur de ska smickra och lägga sina ord, säger polisen.

Skicka aldrig pengar till okända personer

Polisinrättningen påminner om att man aldrig ska skicka pengar till personer vars identitet man inte är säker på, inte ens små summor.

Man ska inte heller skicka kopior av sitt pass eller andra privata uppgifter till okända människor.

Polisen varnar för att det som ser för bra ut för att vara sant oftast är en bluff.

- För en euro köper du ingen mobiltelefon.

Har du varit med om något liknande? Berätta din historia i kommentarsfältet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.