Hoppa till huvudinnehåll

Nätbluffare utnyttjar kärlekskranka människor

Man med röda rosor på en bänk.
Man med röda rosor på en bänk. Bild: Creative commons/Picjumbo rosbukett

Polisen varnar för nätbluffare som utnyttjar människors längtan efter kärlek. Västra Nylands polisinrättning meddelar att polisen får ta emot otaliga anmälningar om blufförsök på de sociala medierna.

Det handlar om förfalskade profiler på Facebook och olika dejttjänster. Det är vanligt att lurendrejarna närmar sig kvinnor i övre medelåldern.

"Amerikansk soldat söker kvinnlig vän"

På senare tid har polisen fått många anmälningar om en profil som utger sig vara en soldat i den amerikanska armén och som säger sig ha tjänstgjort i Afghanistan.

Till en början skickas trevliga meddelanden fram och tillbaka, men rätt snart börjar den nya nätvännen begära pengar av sitt offer. Det kan gälla pengar för visum, eller medel för att flytta över stora summor pengar.

Lurendrejaren lovar träffa kvinnan i hennes hemland så snart de ekonomiska problemen lösts. Han har ibland också skickat förfalskade, men trovärdiga bilder och dokument för att styrka sin historia.

När kvinnan har sänt pengar till mannens utländska konto inträffar något, som gör att mannen måste ändra sina planer. I allmänhet behöver han mer pengar.

Tiotusentals euro kan ha skickats iväg

I en del fall som polisen har fått kännedom om har offret hunnit skicka tiotusentals euro till ett utländskt konto - innan hen insett att hen är lurad.

Den här insikten leder ofta till skam, och många gånger låter offret bli att polisanmäla saken.

Polisen säger ändå att det är mänskligt att bli lurad, och ingenting att skämmas för. Här handlar det om professionella brottslingar, och man behöver inte vara särskilt dum eller godtrogen för att bli lurad, säger polisen.

Brottslingarna vet precis hur de ska smickra och lägga sina ord, säger polisen.

Skicka aldrig pengar till okända personer

Polisinrättningen påminner om att man aldrig ska skicka pengar till personer vars identitet man inte är säker på, inte ens små summor.

Man ska inte heller skicka kopior av sitt pass eller andra privata uppgifter till okända människor.

Polisen varnar för att det som ser för bra ut för att vara sant oftast är en bluff.

- För en euro köper du ingen mobiltelefon.

Har du varit med om något liknande? Berätta din historia i kommentarsfältet.

 • Socioekonomisk bakgrund kan inverka på hjärtats storlek

  Lägre inkomst, större risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

  Forskning vid Åbo universitet påvisar att en lägre socioekonomisk ställning i barndomen kan leda till att hjärtat får en förstorad vänster kammare i vuxen ålder.

 • Namnsdagslåtar till Cedrik, Lovalie och Alekedes

  Skräddarsydd namnsdagslåt till alla utanför systemet.

  Den vanliga namnsdagskalendern är gammal, konservativ och orättvis. Därför har Jakob Norrbacka skapat skräddarsydda namnsdagslåtar till alla utanför systemet.

 • Fifas chefsdomare: Videogranskningen måste förbättras

  I mars nästa år fattar Fifa beslut om hur det blir i VM.

  Om videogranskning ska användas vid VM i Ryssland nästa sommar måste teknologin förbättras. Det säger Massimo Busacca som är chefsdomare för Fifa i en intervju med BBC.

 • Nederländerna delvis skyldigt till 300 personers död

  Fredsbevararna insåg att uppdraget var omöjligt.

  En holländsk domstol har slagit fast att Nederländerna delvis är skyldigt till hundratals personers död i samband med massakern i Srebrenica. Samtidigt stämmer fredsbevarare som deltog i insatsen i Bosnien den holländska staten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes