Hoppa till huvudinnehåll

Ny musikal på Wasa Teater i höst

Wasa teater
Arkivbild. Wasa teater Bild: YLE/Mira Myllyniemi wasa teater,österbotten

Under självständighetsåret kommer Wasa Teater att lyfta fram olika influenser som format Finland. Ett av inslagen är en musikal som driver med Ikea.

Musikalen Ingvar! hyllar och driver bland annat med den svenska självbilden och med Ingvar Kamprads livsverk, Ikea. Uppsättningen kommer att innehålla skådesspelare från Sverige och Norge, men även teaterns egna skådesspelare.

Musikalen beskrivs som en satirisk betraktelse av ett kapitalistiskt samhälle där konsumtionen ersätter religionen och andligheten.

- Föreställningen är genomkomponerad, fartfylld, rolig och kommer ha ett högt tempo med mycket rörelse och dans, säger regissören Markus Virta.

Virta har tidigare regisserat föreställningen Ingvar! i Sundsvall i Sverige. Då arbetade han sida vid sida med scenografen Lotta Nilsson, som även deltar i produktionen i Vasa.

I rollerna finns gästerna Erik-André Hvidsten, Anna-Maria Hallgarn, Thomas Lundin och musikerna Saara Lehtonen och Richard Mitts.

Av Wasa Teaters egna skådesspelare deltar Johan Aspelin, Markus Lytts, Tove Qvickström och Maria Udd.

Pjäsen har premiär den 9 september.

 • Nya Mercedes-Benz GLC stadsjeepen vid Nystads bilfabrik.

  Fackbossar: Finlands konkurrenskraft bättre än vi tror, kommer att öka

  "Klara avtal och kommande reformer ökar sysselsättningen."

  Även om den sittande regeingen knappast når målet att öka sysselsättningen till 72 procent, pekar mycket på att vi är på väg åt rätt håll. Sysselsättningen stiger - och Finland har blivit intressantare för investeringar. Utvecklingen tyder på att konkurrenskraften blir allt bättre, anser fackbossar.

 • Volvo är en svensk bilkoncern

  Varför finns det mera jobb i Sverige än i Finland?

  Sverige har rekordsysselsättning. Varför sackar vi efter?

  Ekonomin i Sverige växer så det knakar och sysselsättningen är skyhög. I Finland är det i stället regeringen som tänker så det knakar på hur man ska få upp sysselsättningen till svenska nivåer också här. Varför finns det så mycket mera jobb i Sverige?

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Rådhuset i Kristinestad

  Kristinestad satsar extra på de anställda

  30 000 euro extra blev det för att öka välbefinnandet.

  Sjukfrånvaron har ökat bland Kristinestads anställda och stadsfullmäktige beslöt på måndagen att satsa 30 000 euro extra på personalens välbefinnande.

 • Kristian Heames tränar FF Jaro.

  Kristian Heames: Utvilat FF Jaro skall vara hungrigt

  Lugna veckor och lång paus ger hungrigt Jaro, tror tränaren.

  Kristian Heames inleder snart sin första fulla säsong som ansvarig tränare för FF Jaro i division ett. "Det är solklart att avancemanget är vårt mål. Det kommer man inte ifrån" säger Heames inför säsongen till Yle Sporten.

 • Katternö Group har sitt huvudkontor i översta våningen i Campus Allegro

  Katternökoncernen ökade vinsten

  Jakobstad får 1,2 miljoner i dividend.

  Katternökoncernen ökade vinsten i fjol trots att det blåste mindre och var torrare än 2015. Vädret minskade elproduktionen, ändå ökade koncernens vinst med 3,5 miljoner.