Hoppa till huvudinnehåll

Nykarlebybördig regissör jobbar med Tom Hardy och Ridley Scott

Anders Engström under inspelningarna av Tjockare än vatten säsong 2.
Anders jobbar med Tom Hardy och Sir Ridley Scott. Anders Engström under inspelningarna av Tjockare än vatten säsong 2. Bild: Baldur Bragason Tjockare än vatten,Anders Engström,Yle Fem

Att regissera världstjärnan Tom Hardy och dela klipprum med mästerregissören Ridley Scott är något som Anders Engström med rötterna i Nykarleby kan lägga på sin CV.

HBO Nordics nya tv-serie Taboo har en finlandssvensk koppling. Närmare bestämt de fyra senare avsnitten av åtta. Hur känns det för regissören Anders Engström nu då serien är ute?

- Det har varit en fantastisk resa jag har varit på. Nu är den över. Efter ett år av mycket intressanta dagar. Det känns märkligt. Vi hade 60 väldigt intensiva dagar av inspelning i London. Det har varit en upplevelse i filmskapande och att jobba med olika skådespelare och karaktärer. Det har varit helt obetalbart, konstaterar Engström.

Det var Anders agent i London som fixade jobbet åt honom. Det var hans stil som råkade passa just det här projektet och efter några intervjuer fick han jobbet.

Tacka den svenska nordic noir-vågen

Enligt Engström finns det inget recept för hur man landar ett jobb som det här. Det är ofta slumpen som avgör.

- Det underbara med den här branschen är att man vet aldrig. Ibland kan det handla om en wonder kid som får jobbet direkt första dagen efter att man gått ur skolan och för andra kommer den där möjligheten aldrig, säger Engström.

Anders har ett stort kontaktnätverk, inte bara i London där han är bosatt, utan i hela Europa. Det inverkar på sannolikheten att få dylika arbetsuppdrag.

- En stor orsak är alla svenska deckare och filmer som tagit världen med storm under de senaste åren. Det har breddat på både budget och marknad. Det är roligt att konstatera att främst Sverige, men även Finland hack i häl, är en del av den här europeiska helheten. Har vi rätt projekt så har vi även möjlighet till både distribution och finansiering som inte existerade för bara tio år sedan. Det kan vi tacka den svenska nordic noir-vågen för, säger Anders.

Att jobba med en superstjärna framför kameran

Hur har det varit att regissera en oscarsnominerad skådespelare som medverkat i filmer som Inception, The Dark Knight Rises, Mad Max: Fury Road och The Revenant?

- Han är en väldigt ärlig människa. Som kreativ individ är han lika sårbar som alla andra. Hardy är en superbegåvning och besitter en nivå av koncentration som är helt unik. Han har också en fantastisk kontakt till sitt uttryck. Det är det som gör honom till en superstjärna. Han har också en extra karisma och mysterium som inte går att greppa och det är ingen idé att försöka greppa det heller. Det bara finns där med honom, säger Engström.

Anders och Hardy hade ett tre timmar långt samtal innan inspelningarna började. Det var nämligen han som rollsatte regissörerna. Han valde dem som han trodde skulle vara de rätta för hans projekt och för honom. De delade några grundläggande idéer om samarbete och att tillsammans utreda vad en scen handlar om. Det var inte meningen att allt skulle vara förutbestämt till pappers utan båda var villiga att ta risker då det gäller. De hittade varandra i samtalet. Under inspelningarna var kommunikationen rak och enkel.

- Det var bara väldigt behagligt och så var vi båda nöjda med resultatet, berättar Anders.

Att dela klipprum med en filmlegend

En av producenterna bakom Taboo är den legendariska filmregissören Sir Ridley Scott. Under sin långa karriär har han regisserat storfilmer som Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator och The Martian.

- Mycket av hans hand och DNA ligger över hela det här projektet. Han har långt på förhand valt sina nyckelpersoner för serien. Ur sina lager av medarbetare så har han vaskat fram guldkornen för just det här ändamålet. Han har rekryterat bland annat ljudtekniker, klippare och folk som jobbat med specialeffekterna, berättar Engström.

Samtidigt som Taboo spelades in producerade Scott den nya Blade Runner-filmen i Sydney. Trots det tittade han på Engströms material varje dag. När Engströms version var färdigt klippt kom Scott in och höjde den.

- Det var rätt andäktigt att ha honom i klipprummet. Han ser saker som hjälper att lyfta projektet till en ny nivå. Det var en mäktig upplevelse, säger Engström.

Var det nervöst att dela utrymme med giganten?

- Jag har fått den där frågan flera gånger. Jag upplever aldrig någon orsak till att vara nervös. Om jag nu sitter i samma rum och andas samma luft som en person så vad ska man nu där ta något problem över det. Det råder ingen tvivel om att han är äldre, visare och mer kunnig än jag. Roligt var det, konstaterar Anders.

"Det bästa jag har gjort, ever."

Anders Engström är väldigt nöjd över slutresultatet.

- Det är lätt att vara nöjd med det här resultatet. Jag öppnar avsnitt nummer fem med en duell. Det är den bästa sekvensen jag har gjort, ever, säger Engström.

Just nu har Engström andra projekt på gång i London. Men på grund av tystnadsplikten kan han inte avslöja vad det handlar om. Men han ska vara i England fram till sommaren. Framtiden får utvisa om Engström blir nästa Renny Harlin.