Hoppa till huvudinnehåll

Nytt rekord i natt - jättevågen var 15 meter hög

Stormbild från stranden i Helsingfors
Isande vindar på Eirastranden I Helsingfors. Stormbild från stranden i Helsingfors Bild: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa stormar,Oväder

Vinden håller på att avta på de västliga sjödistrikten, men Meteorologiska institutet varnar forfarande för sydlig till sydostlig storm på Bottenhavets norra del, Kvarken och Bottenviken. Nattens största våg var 15 meter hög och båtresenärer vittnar om hur det skakade och bullrade som i en tvättmaskin ombord.

Den signifikanta våghöjden var 8,2 meter. Så här höga vågor är väldigt sällsynta på Östersjön, och har senast registrerats för 13 år sedan. Den signifikanta våghöjden är ett medelvärde, vilket betyder att enskilda vågor kan vara mycket högre.

Nytt vågrekord - 15 meter hög jättevåg

Enligt Meteorologiska institutet var den största enskilda vågen som uppmättes under natten hela 15 meter hög. Det här är nytt vågrekord på Östersjön. Vågen i fråga mättes på Norra Östersjön under midnatt. Det tidigare rekordet var 14 meter.

Meteorologiska institutet skriver på Twitter att deras egen så kallade vågstolpe inte ens har räckte till, vågorna har varit så stora i natt.

Risken är nog att man flyger iväg om man inte står stadigt eller inte väljer en mera skyddad väg hem här på ön.

Fartyg i blåsväder

Trots den häftiga stormen har inga allvarligare olyckor inträffat till sjöss. Vid sjöbevakningen uppger man ändå att färjetrafiken har löpt långsammare än normalt, då de fartyg som varit på väg mot Sverige har tvingats köra i hård motvind.

Romantika lämnar Stockholm
Tallinks Romantika skadades i stormen Romantika lämnar Stockholm Bild: Pete Romantika

En del mindre incidenter har ändå inträffat på grund av stormen. Tallink Silja Lines kryssningsfartyg Romantika fick skador i stormen vid halvfyratiden i natt.

Fartygets radarantenn flög rakt mot ett fönster i fören på däck sex. Fönstret krossades och det läckte in en del vatten i fartygets bar. Det läckte ner lite vatten i några av femte våningens passagerarhytter.

Läget är under kontroll och fartyget fortsätter färden mot Riga, uppger rederiet i sitt pressmeddelande. Fartyget har 277 passagerare och 178 besättningsmän ombord.

Viking Amorella står i hamnen.
Viking Amorella står i hamnen. Bild: Sami Tammi/Yle Viking Line (stycke),viking amorella

Viking Lines kryssningsfartyg Amorella tog för andra natten i rad inte i land i Långnäs på grund av stormen.

På onsdag körde Viking Grace in i kajen i Mariehamn. Krocken med kajen har dock inte påverkat fartygets rutt. Här en video tagen av en privatperson:

Visst funderade jag en kort stund att är det klokt att åka ut i en så här hård storm, och tänkte på Estonia då jag steg ombord.

Passagerarna höll sig lugna, hästar kom till skada

De passagerare som befann sig ombord på någon av Sverigebåtarna när stormen vräkte fram som hårdast under midnatt, vittnar om det skakade och bullrade som i en tvättmaskin när färjan krängde i de stora vågorna.

- Det var som att vara i en tvättmaskin. Det hjälpte ändå att ha fönster i hytten, så att man kunde titta ut på vågorna och se vad som händer, säger Johanna Toivo som reste med tillsammans med sin dotter.

Bland passagerarna fanns också Mårten Johansson från Ekenäs.

- Visst funderade jag en kort stund att är det klokt att åka ut i en så här hård storm, och tänkte på Estonia då jag steg ombord. Men det var egentligen ingen som var orolig ombord, säger Johansson.

En kvinna som Iltalehti hade talat med säger att hon föll ur kojen två gånger under stormen.

Expressen skriver för sin del att två hästar skadades under nattens storm på Tallink Siljas fartyg Symphony. Fartyget anlöpte Värtahamnen i morse och veterinär måste tillkallas för att se till hästarna, skriver tidningen.

Vippfyren vid Utö fyr.
Såhär lugnt och fridfullt som på den här arkivbilden från Utö var det sannerligen inte. Vippfyren vid Utö fyr. Bild: Yle/Linus Hoffman Utö,fyrar,Skärgård (musikstycke),vippfyr

Skärgårdsborna mitt i stormen

På Utö, längst ute i Skärgårdshavet, går oväder som det här inte obemärkt förbi. Det berättar Hanna Kovanen, som hör till de få som bor på Utö året runt.

- Vågorna väller in och det har nog varit väldigt blåsigt. Vinden viner genom fönstren och ett av taken höll på att flyga bort i natt. Alla mindre saker som ligger löst ute flyger också bort, säger Kovanen.

Hon påpekar också att man bör undvika att till exempel gå ut på bryggor i mörkret när det stormar så här hårt.

- Risken är nog att man flyger iväg om man inte står stadigt eller inte väljer en mera skyddad väg hem här på ön.

Tusentals strömavbrott i sydvästra Finland

Stormen ledde till tusentals strömavbrott, i synnerhet i sydvästra delarna av landet, men strömmen har kommit tillbaka nästan överallt. Som mest var 4 500 hushåll utan ström.

Situationen kan förvärras ytterligare, eftersom blötsnö är att vänta under dagen. Den blöta snön kan i värsta fall trycka ner träd och kvistar över strömlinjerna och orsaka fler strömavbrott.

Här kan du se hur strömavbrotten påverkar din kommun.