Hoppa till huvudinnehåll

Seger för Polens starke man Kaczyński - oppositionen avslutade sin ockupation av parlamentet

Jaroslaw Kaczynski, ledaren för regeringspartiet Lag och rättvisa talar med reportrar i sejmen 12.1.2017
Jaroslaw Kaczynski, ledaren för regeringspartiet Lag och rättvisa, höll presskonferens utanför det polska parlamentet 11.1.2017 Jaroslaw Kaczynski, ledaren för regeringspartiet Lag och rättvisa talar med reportrar i sejmen 12.1.2017 Bild: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI Jarosław Kaczyński,Polen,Lag och rättvisa

Den polska oppositionen meddelade på torsdag eftermiddag att man avslutar sin ockupation av det polska parlamentets plenisal. Den har pågått nästan en månad, i protest mot regeringspartiet Lag och rättvisa.

- Med tanke på att vi har lyckats återinföra mediernas tillträde till parlamentet så avslutar vi vår protest, sade Grzegorz Schetyna som leder Polens största oppositionsparti Medborgarplattformen (PO).

Grzegorz Schetyna, ordförande för Polens största oppositionsparti Medborgarplattformen, i parlamentet 12.1.2017
Grzegorz Schetyna, ordförande för Polens största oppositionsparti Medborgarplattformen, i parlamentet 12.1.2017 Grzegorz Schetyna, ordförande för Polens största oppositionsparti Medborgarplattformen, i parlamentet 12.1.2017 Bild: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI Grzegorz Schetyna,Medborgarplattformen,Polen

Det här bråket började i parlamentets underhus, sejmen, redan i mitten av december, då det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) hade meddelat att partiet ville begränsa pressens rätt att bevaka parlamentet i Polen.

Planerna ledde till stora demonstrationer och till att oppositionspartier ockuperade parlamentets plenisal den 16 december.

Demonstration utanför det polska parlamentet mot försök att begränsa mediers tillgång till sejmen 17.12.2017
Demonstration utanför det polska parlamentet 17.12.2017 Demonstration utanför det polska parlamentet mot försök att begränsa mediers tillgång till sejmen 17.12.2017 Bild: EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND Polen,demonstration,demonstrationer

I måndags backade PiS från förslaget att begränsa mediernas tillträde till sejmen.

Men då oppositionspartiet inledde sin blockad av plenisalen i mitten av december röstade regeringspartiet PiS igenom statsbudgeten på egen hand i ett sidorum. Nu på torsdagen godkändes statsbudgeten också av parlamentets överhus.

Oppositionen har beskrivit statsbudgeten som illegal och därför har ockupationen och protesterna fortsatt, men nu gav alltså PO upp sin ockupation av plenisalen utan att man kommit någon vart gällande konflikten om statsbudgeten.

Seger för Jarosław Kaczyński

Oppositionsledaren Schetyna beskrev det som en viktig delseger att mediernas rätt att bevaka sejmen inte begränsades. PiS hade redan hunnit hota Medborgarplattformens parlamentariker med både böter och fängelse.

Enligt Schetyna kommer förhandlingarna om statsbudgeten att fortsätta och man kommer åtminstone att vädja till Polens president Andrzej Duda om att låta bli att godkänna budgeten.

President Duda kommer från regeringspartiet och kommer knappast att göra något för att bistå oppositionen.

Oppositionspartiet Medborgarplattformens parlamentariker omringar talarstolen då sejmen försökte inleda öppningssessionen 11.1.2017
Oppositionspartiet Medborgarplattformens parlamentariker omringar talarstolen då sejmen försökte inleda öppningssessionen 11.1.2017 Oppositionspartiet Medborgarplattformens parlamentariker omringar talarstolen då sejmen försökte inleda öppningssessionen 11.1.2017 Bild: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI Polen,Parlamentet

Oppositionens beslut att avsluta sin protest i sejmen kan alltså ses som en seger för regeringspartiet och dess ledare, Polens starke man Jarosław Kaczyński.

Men i grund och botten handlar oppositionens protester om Kaczyńskis auktoritära tendenser.

Också EU delar oppositionens oro över demokratin i Polen. Så sent som i december hotade EU med sanktioner mot Polen bland annat för att regeringen kört över landets konstitutionsdomstol och gjort politiska utrensningar i statskontrollerade medier.