Hoppa till huvudinnehåll

Stormen påverkade många i Åboland

M/s Pamela i stormigt hav, Yle 2001
Arkivbild M/s Pamela i stormigt hav, Yle 2001 Bild: Yle storm,stormar (meteorologiska företeelser),Sjögång

På torsdag morgon blåste det fortfarande upp till 24 meter i sekunden på Skärgårdshavet och i vindbyarna upp till 30 meter i sekunden.

Stormen orsakade elavbrott, och vid 9-tiden var närmare 1 000 hushåll utan el i Egentliga Finlnad, såsom i Kimito, Salo, Lundo och Åbolands ytterskärgård. Här finns en länk till elavbrotten.

Det gavs också en vindvarning på landområden i Egentliga Finland, där det kunde blåsa upp till 20 meter i sekunden i vindbyarna.

Flera trafikolyckor i blixthalkan

Väglaget var dåligt på grund av stormen och snön. Det skedde också flera mindre trafikolyckor i Åbotrakten under torsdag morgon.

I S:t Mårtens skadades en 24-årig man då han körde av vägen och krockade med en vägtrumma. Mannen fördes till ÅUCS för vård.

Räddningsverket i Egentliga Finland hade fullt med att röja träd som fallit över vägar och med mindre trafikolyckor. Bland annat körde skåpbilar av vägen då vinden tagit bilarna.

Trafik en snöig morgon i Åbo hamn
Trafik en snöig morgon i Åbo hamn Bild: Yle/Linus Hoffman Oväder,oväder

Fartygstrafiken har störts

Förbindelsebåtstrafiken påverkades också av stormen, så att m/s Viken i Pargas inte trafikerar till Pensar för tillfället.

Stormen har också påverkat fartygstrafiken. Viking Lines kryssningsfartyg Amorella tog för andra natten i rad inte i land i Långnäs på grund av stormen.

På onsdag körde Viking Grace in i kajen i Mariehamn. Krocken med kajen har dock inte påverkat fartygets rutt.

Här en video tagen av en privatperson:

Skip Facebook iframe

Nästan rekord för vågor på Östersjön

I natt har det varit nästan rekordhöga vågor på Östersjön. Den högsta enskilda vågen som uppmättes var 13,9 meter, då rekordet för Östersjön är 14,0 meter.

Tabell över vågobservationer
Tabell över vågobservationer Bild: Meteorologiska institutet vågobservationer

På kryssningsfartyget Romantika, som trafikerar mellan Stockholm och Riga, söndrades ett av fönstren i fören på sjätte däck. Fönstret till baren söndrades då en radarantenn lossnade och flög på fönstret. Vatten strömmade in ända till hytter på femte däck.

Enligt Tallink Silja kom endast en liten mängd vatten in, och tillbudet orsakade ingen fara för passagerarna.

Det varnades också för jättevågor på Norra Östersjön.

Åbopassagerare tog det med ro

Jarl Hohentahl från Vänoxa åkte i natt med passagerarfartyg från Stockholm, men då han steg i land i Åbo tyckte han inte att det varit så värst farlig sjögång.

- Efter 12 började det gunga lite, men det är bara skönt när det gungar lite, sade Hohentahl. Längre ut på Östersjön kan det blåsa riktigt ordentligt, och på Finnlines fick vi en gång duka undan glas med fart då det stormade.

Utsikten från däck på Tallink Galaxy
Utsikten från däck på Tallink Galaxy Bild: Yle/Nina Bergman vågor,oväder

Också Mårten Johansson från Ekenäs hade mestadels sovit lugnt.

- Passagerarfartygen är som stora hotell. Visst funderade jag en kort stund på Estonia då jag steg ombord, sade Johansson, men det var egentligen ingen som var orolig ombord.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland