Hoppa till huvudinnehåll

Studerande på Åland kan förlora bostadsbidrag: ”Känns riktigt skit!”

Ålands flagga
På Åland arbetas det nu för fullt - "Ingen studerande ska diskrimineras" Ålands flagga Bild: Seppo Sarkkinen/ YLE nationernas förbund

Studerande från fastlandet som studerar på Åland kan bli utan bostadsbidrag från och med nästa höst. För Carl-Oscar Sand betyder bostadsstödet att ekonomin inte kraschar totalt.

Då den nya studiestödslagen slogs igenom hamnade Åland i något slags limbo. Studerande får från och med nästa höst inte ett skilt bostadsstöd utan ska söka stöd från det allmänna bostadsbidraget. Det här bostadsbidraget delas inte ut till personer på Åland, eftersom ögruppen har ett eget stöd som endast ålänningar kan söka. Det stödet är fem procent högre än det allmänna bostadsbidraget och därför valde Åland att inte följa rikslagstiftningen, enligt FNB.

Bild på studerande Carl-Oskar Sand som studerar på Åland.
Carl-Oscar Sand från Närpes hade inte flyttat till Åland om han vetat att han skulle bli utan bostadsstöd. Bild på studerande Carl-Oskar Sand som studerar på Åland. Bild: Privat carl-oskar sand

Det betyder att de personer som kommer från fastlandet och studerar på Åland från och med nästa höst inte kan lyfta det allmänna bostadsbidraget och blir därför utan bostadsstöd. Det intressanta är att de som studerar utomlands nog kan lyfta stödet, men på grund av Ålands särställning kan stödet inte lyftas där.

– Det känns riktigt skit. Det kommer absolut inte att komma några studerande från fastlandet till Åland om de inte får något bostadsstöd, säger Carl-Oscar Sand från Närpes.

Arbetar på lösning

Det här har också de åländska politikerna noterat och försöker nu febrilt hitta på en lösning på det hela.

Enligt Edvard Johansson som är rektor för Högskolan på Åland handlar det om ett misstag, från regeringens sida, som ska kunna korrigeras.

– Det här kommer att ordna sig på något sätt. Det kan ju inte vara så att vissa studerande diskrimineras för att de kommer till Åland och studerar.

Entré till självstyrelsegården i Mariehamn.
Här arbetas det för fullt - en lösning ska hittas. Entré till självstyrelsegården i Mariehamn. Bild: YLE / Robin Lindberg Ålands lagting,landskapsvapen

”Skulle ha påverkat mitt val”

För Carl-Oscar är bostadsstödet viktigt. Utan de extra pengarna i fickan skulle hans privata ekonomi kollapsa.

– Just nu räcker studiestödet och bostadsbidraget till hyran och lite till. Men om jag inte hade fått bostadsbidrag hade jag ju varit tvungen att låna pengar. Min ekonomi skulle krascha totalt om jag inte skulle få bostadsbidrag, säger han.

Carl-Oscar hade troligtvis inte kommit till Åland om han inte hade fått samma stöd som han hade fått på fastlandet.

– Jag hade kanske studerat uppe i Österbotten då. Men nu har jag bara ett drygt år kvar, så det kommer inte att påverka mig så mycket.

Har du diskuterat saken med dina studiekompisar?

– Jo, det har jag gjort. Alla som kommer från fastlandet som går i min klass tycker nog att det är ett väldigt konstigt system. Det är flera i min klass som har funderat på hur de ska göra med sina fortsatta studier nu på grund av den här nyheten., säger han.

Nyligen publicerat - X3M