Hoppa till huvudinnehåll

Tähti: Jag vill inte vinna för att jag sitter i rullstol

Leo-Pekka Tähti, 2008.
Leo-Pekka Tähti är storfavorit till titeln årets idrottare i Finland 2016. Leo-Pekka Tähti, 2008. Bild: All Over Press Leo-Pekka Tähti

Det värmer oerhört mycket, kommenterar Leo-Pekka Tähti sin överlägsna seger i Yle Sportens årets idrottare-omröstning. Han betonar att en eventuell titel skulle betyda mycket framför allt för paraidrotten, och menar att idrottarna själva de facto borde välja vinnaren.

Leo-Pekka Tähti var helt i en klass för sig när hundra finlandssvenska idrottare, tränare och andra profiler utsåg årets idrottare i Finland 2016 i Yle Sportens enkät.

Finlands alla tiders paraidrottare håvade in nästan dubbelt fler röster än tvåan Mira Potkonen efter en säsong som bland annat innehöll ett paralympiskt guld och två EM-medaljer.

– Det värmer oerhört mycket, kommenterar Tähti sin seger. Andra toppidrottare, de som sliter på träningsplanerna från dag till dag, vet allra bäst vad det hela går ut på.

– Att andra idrottare uppskattar det jag uppnått uppskattar jag enormt högt. Det känns väldigt fint.

Gav nästan upp

Förra året var allt annat än enkel för Leo-Pekka Tähti. 2015 var han tvungen att nöja sig med VM-silver vilket motiverade honom inför den gångna säsongen, och vintern och våren gick strålande.

I EM-tävlingarna i italienska Grosseto tog han guld på 100 meter och brons på 200 meter, men skadade samtidigt armbågen och var tvungen att lägga sig på operationsbordet.

Leo-Pekka Tähti, 2008.
Efter många om och men blev säsongen en fullträff. Leo-Pekka Tähti, 2008. Bild: EPA / All Over Press leo-pekka tähti

– Jag kände att ”jaha, for den här säsongen nu?”, minns Tähti som knöt näven, satte igång med rehabiliteringen och tog sitt fjärde raka paralympiska guld på 100 meter i T54-klassen.

– Utgångsläget inför Rio var kanske det mest utmanade under hela karriären. Det var kanske inte det resultatmässigt bästa året, men med tanke på alla bakslag rankar jag det högt.

Ändpunkt: Tokyo 2020

Tähti fick maximal mästerskapsutdelning sett till förutsättningarna och beskriver säsongen som en medaljmässig fullträff.

Han känner sig fortfarande motiverad att fortsätta och har redan ristat in Paralympics i Tokyo 2020 som en möjlig ändstation på karriären.

– Det skulle vara fint om allt kulminerade där, konstaterar 33-åringen och berättar att kan fortfarande känner att han kan förbättra sitt världsrekord 13,63 på paradsträckan 100 meter.

– Jag hoppas jag ska kunna underskrida det en vacker dag. Jag tror det hade hänt redan förra sommaren om jag fått tävla i perfekta förhållanden innan skadan. Formen var så pass bra.

Äntligen årets idrottare?

Leo-Pekka Tähti har hört till de hetaste namnen i förhandsspekulationerna inför valet av årets idrottare i Finland flera gånger, och kom till exempel tvåa bakom brädseglaren Tuuli Petäjä-Sirén 2012.

– Efter galan känner man en lättnad, oavsett resultatet. Man får lägga året bakom sig. Det är ju inte första gången jag är inblandad och det här är något som uppenbarligen intresserar oss finländare och väcker känslor.

Leo-Pekka Tähti tilldelas ett pris på Idrottsgalan.
Tähti har uppmärksammats på idrottsgalan, men ännu inte fått ta emot huvudpriset. Leo-Pekka Tähti tilldelas ett pris på Idrottsgalan. Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press Leo-Pekka Tähti,Mixu Paatelainen,Paavo Arhinmäki

Vad skulle det betyda för dig att utses till årets idrottare?

– Om ett sånt, inom citationstecken, ”mirakel” sker är det säkert en av livets största stunder. När jag en gång i tiden som liten pojke började idrotta tänkte jag inte på nåt sånt här. Det var något jag inte ens vågade drömma om.

– För hela paraidrotten skulle det vara en enormt stor sak och det skulle visa att allting är möjligt.

Vill inte ha ett karriärspris

Flera idrottare i Yle Sportens enkät motiverade sitt val av Tähti med att ”det skulle vara dags” att han tilldelas priset. Tähti tonar ändå ner karriärsaspekten – han vill belönas för det han gjort 2016.

– Det här är inget karriärspris, jag vill inte att jag väljs av den orsaken. Men faktum är ju att jag var den enda guldmedaljören i OS eller Paralympics, säger Tähti som inte heller vill att han får rearöster på grund av sitt handikapp.

– Jag hoppas inte det. Jag upplever att jag är på samma linje som vilken toppidrottare som helst. Jag vill inte ha röster på grund av att jag sitter i rullstol, att någon tycker jag gjort ett hårdare jobb än andra. Det stämmer inte.

Leo-Pekka Tähti tränar, 2014.
Tähti har gjort en massivt dagsverke som förespråkare för paraidrotten. Leo-Pekka Tähti tränar, 2014. Bild: All Over Press Leo-Pekka Tähti

Sin roll som galjonsfigur för hela paraidrotten i Finland förnekar Tähti inte. Det har skett en radikal förändring i hur paraidrottare behandlas, säger Tähti.

– Man kan inte överdriva vikten av exempel och jag har från närhåll sett vad det kan föra med sig. Paraidrotten har en helt annan ställning i Finland nu än för 15 eller 20 år sen. Nuförtiden kan paraidrottare vara förebilder för vilken ung idrottare som helst, inte bara för andra paraidrottare.

Borde idrottarna utse vinnaren?

Själv skulle Tähti välja den likaså Björneborgsbördiga cyklisten Lotta Lepistö till årets idrottare 2016 närmast före boxaren Mira Potkonen.

Överlag skulle han gärna se att idrottare själva utser nationens bästa, inte sportjournalister som fallet är nu. Tähti medger att han funderat på saken en hel del.

– Det har varit fruktansvärt mycket kritik mot valen under de senaste åren och det förringar prisets värde. Det blir alltid en herrans polemik oberoende av vem som vinner, säger Tähti och menar att alla idrottare därmed inte vill vinna.

– Henri Kontinen har sagt att han inte ens vill ha titeln eftersom det alltid känns som om valet är fel. Diskussionen har lite spårat ur. Kanske lösningen skulle vara att idrottarna själva röstar, jag ger det förslaget grönt ljus.

Årets idrottare 2016 offentliggörs på Finlands idrottsgala i Helsingfors på tisdag (17.1). Galan sänds direkt på TV2 med start klockan 20.00.