Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals finländska kvinnor har låtit frysa ned sina äggceller i väntan på den rätta

Från +37 C till -196 C på en halv sekund. Tekniken gör att frysta äggceller fungerar lika bra som kvinnans färska ägg vid en provrörsbefruktning. Frysta äggceller. Bild: EPA/LEX VAN LIESHOUT Fertilitet,nedfrysning,Äggcell

Kvinnor i Finland har redan i drygt tre års tid kunnat frysa ned äggceller för framtida behov, utan medicinska skäl. Den som väljer det här alternativet är oftast singel och vill säkra sin fertilitet för flera år framåt i väntan på en partner.

– Man vill förlänga ungdomen och bilda familj först i ett senare skede. Det här ger kvinnor mer möjligheter till det, kommenterar Tuija Foudila som är gynekolog vid Felicitas-kliniken på Mehiläinen.

Hon påpekar att det också är en jämställdhetsfråga. Män har kunnat frysa ned sina spermier ända sedan 1950-talet.

Åtminstone 43 kvinnor har hittills låtit frysa ned sina äggceller i förebyggande syfte sedan det blev möjligt i Finland hösten 2013.

– Och antagligen har minst lika många allvarligt övervägt att göra det, bedömer Foudila.

Gynekologen Tuija Foudila. Tuija Foudila Bild: Yle/Niklas Fagerström tuija foudila

Vanligen handlar det om singlar som är drygt 35 år gamla, och som vill få barn först när de har hittat en partner. De börjar bli stressade av den biologiska klockan och vill få tilläggstid i att kunna få barn.

– Bäst skulle det ändå vara att frysa ned äggceller innan man fyller 35 år, för äggstockarna fungerar då bättre, betonar Foudila.

Frysta äggceller beräknas hålla i 10 - 15 år. Forskning har visat att de håller i åtminstone sju.

– En upptinad äggcell klarar sig i 90 procent av fallen och fungerar precis som en färsk äggcell, berättar hon.

Hon säger att kvinnan sedan borde använda äggen senast i 45-årsåldern.

– Man kan då använda antingen spermier från en partner eller från en spermabank.

På egen bekostnad

Processen kan kosta 4 000 - 5 000 euro per behandling, och det kan krävas två eller tre behandlingar för att samla ihop 20 obefruktade ägg, som är det rekommenderade antalet.

Äggcell sedd i mikroskop. äggcell,Äggcell

Priset inkluderar också vårdkostnaderna och de läkemedel som behövs. Att hålla äggen nedfrysta kostar sedan vanligen 200 - 300 euro per år.

Att det är relativt dyrt för patienten beror också på att Folkpensionsanstalten FPA inte subventionerar sådan här nedfrysning i förebyggande syfte, när det inte finns några medicinska skäl till det.

Däremot deltar FPA i kostnaderna om nedfrysningen görs på grund av en sjukdom.

En del utländska företag, bland annat Apple och Facebook - liksom också det amerikanska försvarsministeriet Pentagon - ger äggcellsnedfrysning som arbetsförmån åt kvinnliga arbetstagare. Det är inte känt att finländska företag eller myndigheter skulle göra detsamma.

– Att arbetsgivare betalar för sådana här behandlingar kan ifrågasättas etiskt. Det kan uppmuntra kvinnor att få barn onödigt sent i livet, kommenterar Foudila.

 • Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

  Liten grupp redo viga direkt efter den första mars.

  Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

 • Biskopen: Prästerna ska följa de regler som finns

  Biskop Vikström manar till tålamod.

  Att det finns en stor grupp präster som vill ändra kyrkolagen överraskar inte Björn Vikström, biskop i Borgå stift. Han manar ändå till tålamod och hoppas att prästerna inte börjar fatta egna beslut i frågan.

 • Inte ett ord om muren när Trumps representanter besöker Mexiko

  Trumps politik väcker irritation och oro i Mexiko.

  Utrikesminister Rex Tillersons och minister för inrikes säkerhet John Kellys besök i Mexiko har inletts med allvarliga miner. Relationen mellan Mexiko och USA har svalnat sedan Donald Trump tillträdde som president.

Läs också

 • En signalflagga på toppen av kroppen

  Kort, långt eller inget alls - håret berättar vem du är.

  Vår identitet är något vi ständigt skapar, presenterar, visar för världen. I den processen spelar håret en viktig roll. När vi klipper, fönar, fuskar och färgar formar vi också vår identitet. Försöker få håret att berätta vem vi är – eller vill vara.

 • Dyrt barnskydd privatiseras i snabb takt

  Privata aktörer får starkare grepp om marknad.

  De privata aktörernas roll har vuxit så det knakar inom barnskyddet och de flesta anstalter drivs i dag av företag. Än så länge har myndigheterna beslutanderätt i de viktigaste frågorna, så som omhändertagning.

 • De vackraste klänningarna på Oscarsgalan 2016 - hur blir det i år?

  En tillbakablick och en prognos för årets festmode.

  Att gå på den klassiska och arketypiska röda mattan, symboliserar att gå på berömmelsens och glamourens smala väg. Det är få som får spegla sig i stjärnglansen och publikens blick kan vara både smekande och dömande. Vi tar en titt på de vackraste kreationerna i fjol och spår årets trender.

Nyligen publicerat - Inrikes