Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals finländska kvinnor har låtit frysa ned sina äggceller i väntan på den rätta

Frysta äggceller.
Från +37 C till -196 C på en halv sekund. Tekniken gör att frysta äggceller fungerar lika bra som kvinnans färska ägg vid en provrörsbefruktning. Frysta äggceller. Bild: EPA/LEX VAN LIESHOUT Äggcell,Fertilitet,nedfrysning

Kvinnor i Finland har redan i drygt tre års tid kunnat frysa ned äggceller för framtida behov, utan medicinska skäl. Den som väljer det här alternativet är oftast singel och vill säkra sin fertilitet för flera år framåt i väntan på en partner.

– Man vill förlänga ungdomen och bilda familj först i ett senare skede. Det här ger kvinnor mer möjligheter till det, kommenterar Tuija Foudila som är gynekolog vid Felicitas-kliniken på Mehiläinen.

Hon påpekar att det också är en jämställdhetsfråga. Män har kunnat frysa ned sina spermier ända sedan 1950-talet.

Åtminstone 43 kvinnor har hittills låtit frysa ned sina äggceller i förebyggande syfte sedan det blev möjligt i Finland hösten 2013.

– Och antagligen har minst lika många allvarligt övervägt att göra det, bedömer Foudila.

Tuija Foudila
Gynekologen Tuija Foudila. Tuija Foudila Bild: Yle/Niklas Fagerström tuija foudila

Vanligen handlar det om singlar som är drygt 35 år gamla, och som vill få barn först när de har hittat en partner. De börjar bli stressade av den biologiska klockan och vill få tilläggstid i att kunna få barn.

– Bäst skulle det ändå vara att frysa ned äggceller innan man fyller 35 år, för äggstockarna fungerar då bättre, betonar Foudila.

Frysta äggceller beräknas hålla i 10 - 15 år. Forskning har visat att de håller i åtminstone sju.

– En upptinad äggcell klarar sig i 90 procent av fallen och fungerar precis som en färsk äggcell, berättar hon.

Hon säger att kvinnan sedan borde använda äggen senast i 45-årsåldern.

– Man kan då använda antingen spermier från en partner eller från en spermabank.

På egen bekostnad

Processen kan kosta 4 000 - 5 000 euro per behandling, och det kan krävas två eller tre behandlingar för att samla ihop 20 obefruktade ägg, som är det rekommenderade antalet.

Äggcell sedd i mikroskop.
Äggcell sedd i mikroskop. Äggcell,äggcell

Priset inkluderar också vårdkostnaderna och de läkemedel som behövs. Att hålla äggen nedfrysta kostar sedan vanligen 200 - 300 euro per år.

Att det är relativt dyrt för patienten beror också på att Folkpensionsanstalten FPA inte subventionerar sådan här nedfrysning i förebyggande syfte, när det inte finns några medicinska skäl till det.

Däremot deltar FPA i kostnaderna om nedfrysningen görs på grund av en sjukdom.

En del utländska företag, bland annat Apple och Facebook - liksom också det amerikanska försvarsministeriet Pentagon - ger äggcellsnedfrysning som arbetsförmån åt kvinnliga arbetstagare. Det är inte känt att finländska företag eller myndigheter skulle göra detsamma.

– Att arbetsgivare betalar för sådana här behandlingar kan ifrågasättas etiskt. Det kan uppmuntra kvinnor att få barn onödigt sent i livet, kommenterar Foudila.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.