Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals finländska kvinnor har låtit frysa ned sina äggceller i väntan på den rätta

Frysta äggceller.
Från +37 C till -196 C på en halv sekund. Tekniken gör att frysta äggceller fungerar lika bra som kvinnans färska ägg vid en provrörsbefruktning. Frysta äggceller. Bild: EPA/LEX VAN LIESHOUT Äggcell,Fertilitet,nedfrysning

Kvinnor i Finland har redan i drygt tre års tid kunnat frysa ned äggceller för framtida behov, utan medicinska skäl. Den som väljer det här alternativet är oftast singel och vill säkra sin fertilitet för flera år framåt i väntan på en partner.

– Man vill förlänga ungdomen och bilda familj först i ett senare skede. Det här ger kvinnor mer möjligheter till det, kommenterar Tuija Foudila som är gynekolog vid Felicitas-kliniken på Mehiläinen.

Hon påpekar att det också är en jämställdhetsfråga. Män har kunnat frysa ned sina spermier ända sedan 1950-talet.

Åtminstone 43 kvinnor har hittills låtit frysa ned sina äggceller i förebyggande syfte sedan det blev möjligt i Finland hösten 2013.

– Och antagligen har minst lika många allvarligt övervägt att göra det, bedömer Foudila.

Tuija Foudila
Gynekologen Tuija Foudila. Tuija Foudila Bild: Yle/Niklas Fagerström tuija foudila

Vanligen handlar det om singlar som är drygt 35 år gamla, och som vill få barn först när de har hittat en partner. De börjar bli stressade av den biologiska klockan och vill få tilläggstid i att kunna få barn.

– Bäst skulle det ändå vara att frysa ned äggceller innan man fyller 35 år, för äggstockarna fungerar då bättre, betonar Foudila.

Frysta äggceller beräknas hålla i 10 - 15 år. Forskning har visat att de håller i åtminstone sju.

– En upptinad äggcell klarar sig i 90 procent av fallen och fungerar precis som en färsk äggcell, berättar hon.

Hon säger att kvinnan sedan borde använda äggen senast i 45-årsåldern.

– Man kan då använda antingen spermier från en partner eller från en spermabank.

På egen bekostnad

Processen kan kosta 4 000 - 5 000 euro per behandling, och det kan krävas två eller tre behandlingar för att samla ihop 20 obefruktade ägg, som är det rekommenderade antalet.

Äggcell sedd i mikroskop.
Äggcell sedd i mikroskop. Äggcell,äggcell

Priset inkluderar också vårdkostnaderna och de läkemedel som behövs. Att hålla äggen nedfrysta kostar sedan vanligen 200 - 300 euro per år.

Att det är relativt dyrt för patienten beror också på att Folkpensionsanstalten FPA inte subventionerar sådan här nedfrysning i förebyggande syfte, när det inte finns några medicinska skäl till det.

Däremot deltar FPA i kostnaderna om nedfrysningen görs på grund av en sjukdom.

En del utländska företag, bland annat Apple och Facebook - liksom också det amerikanska försvarsministeriet Pentagon - ger äggcellsnedfrysning som arbetsförmån åt kvinnliga arbetstagare. Det är inte känt att finländska företag eller myndigheter skulle göra detsamma.

– Att arbetsgivare betalar för sådana här behandlingar kan ifrågasättas etiskt. Det kan uppmuntra kvinnor att få barn onödigt sent i livet, kommenterar Foudila.

 • Socioekonomisk bakgrund kan inverka på hjärtats storlek

  Lägre inkomst, större risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

  Forskning vid Åbo universitet påvisar att en lägre socioekonomisk ställning i barndomen kan leda till att hjärtat får en förstorad vänster kammare i vuxen ålder.

 • Namnsdagslåtar till Cedrik, Lovalie och Alekedes

  Skräddarsydd namnsdagslåt till alla utanför systemet.

  Den vanliga namnsdagskalendern är gammal, konservativ och orättvis. Därför har Jakob Norrbacka skapat skräddarsydda namnsdagslåtar till alla utanför systemet.

 • Fifas chefsdomare: Videogranskningen måste förbättras

  I mars nästa år fattar Fifa beslut om hur det blir i VM.

  Om videogranskning ska användas vid VM i Ryssland nästa sommar måste teknologin förbättras. Det säger Massimo Busacca som är chefsdomare för Fifa i en intervju med BBC.

 • Nederländerna delvis skyldigt till 300 personers död

  Fredsbevararna insåg att uppdraget var omöjligt.

  En holländsk domstol har slagit fast att Nederländerna delvis är skyldigt till hundratals personers död i samband med massakern i Srebrenica. Samtidigt stämmer fredsbevarare som deltog i insatsen i Bosnien den holländska staten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes