Hoppa till huvudinnehåll

USA:s blivande försvarsminister: Amerikanska styrkor stannar i de baltiska länderna

James Mattis, blivande försvarsminister i USA
James Mattis James Mattis, blivande försvarsminister i USA Bild: JIM LO SCALZO/EPA James Mattis,USA,Försvarsminister

James Mattis, som kommer att bli försvarsminister i den kommande Trump-administrationen säger att amerikanska styrkor permanent ska finnas i de baltiska länderna. Mattis hördes i torsdags inför den amerikanska senaten.

Mattis sade också att Rysslands president Vladimir Putin försöker splittra försvarsalliansen Nato. Ryssland, olika terrorgrupper och Kinas agerande på Sydkinesiska havet hotar rubba den nuvarande världsordningen.

Mattis anser ändå att man trots allt måste föra en dialog med Ryssland.

- Vi diskuterade med Ryssland till och med under det kalla krigets mest dystra dagar och jag stöder den blivande presidentens avsikter att diskutera också nu, sade Mattis inför senaten. Han hördes inför senatens kommitté som ansvarar för vapenmakten.

Den pensionerade generalen i marininfanteriet är Donald Trumps kandidat för att bli försvarsminister och valet måste godkännas i senaten.

Skarpare i tonen än Trump

Mattis uttalanden om Ryssland och Nato avviker från Trumps uttalanden. Trump själv har talat om Vladimir Putin i en beundrande ton och sagt att han vill förbättra relationerna till Ryssland.

Under valkampanjen lät Trump också förstå att inte USA nödvändigtvis kommer att försvara sina allierade som inte betalar tillräckligt för sitt försvar.

USA har haft små militärtrupper i de baltiska länderna efter att Ryssland ockuperade Krimhalvön år 2014.

I år har Nato placerat ungefär 3 000 soldater i de baltiska länderna. USA ämnar också flyta över 4 000 soldater i Polen.

Också Pompeo hördes

Också Mike Pompeo som blir chef för underrättelsetjänsten CIA har varit skarpare i tonen gällande Ryssland än den blivande presidenten. Pompeo hördes inför senatskommittén som svarar för underrättelseärenden.

Mike Pompeo
Mike Pompeo Mike Pompeo Bild: EPA Mike Pompeo

- Ryssland har förstärkts aggressivt. Ryssland har anfallit Ukraina och ockuperat delar av landet. Ryssland hotar Europa och hjälper nästan inte alls kampen mot IS.

Pompeo sade också att det verkar klart att dataintrången under presidentvalet gjordes på order av den ryska ledningen.

Donald Trump sade i onsdags att Ryssland har gjort dataintrång men tillade att också andra länder, och människor har gjort det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes