Hoppa till huvudinnehåll

Vården kan i framtiden ske på distans

Bodil Julin och Eva Juslin från Yrkeshögskolan Novia
Bodil Julin och Eva Juslin vid Yrkeshögskolan Novia Bodil Julin och Eva Juslin från Yrkeshögskolan Novia Bild: Yle/Maud Stolpe bodil julin och eva juslin

Blivande social- och hälsovårdare får allt mer lära sig att utföra vården på distans. Den nya tekniken gör att en del av vården kan skötas på samma sätt som bankärenden för det mesta nu sköts hemma vid datorn.

Vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo ger man studerande inom social- och hälsovård färdigheter att använda teknik som verktyg i sitt kommande arbete.

Det betyder i praktiken projekt som går ut på att hålla kontakt med folk på distans. De studerande håller i trådarna för olika e-klubbar med folk i olika åldrar där de kan handleda deltagarna via nätet.

Redan för några år sedan hade Novia ett projekt där äldre personer på olika håll i skärgården höll kontakt med varandra och hemvården via monitorer. Lektor Bodil Julin säger att det här fungerade rätt bra men att det främst är vårdpersonalen som inte har tänt på idén och att tekniken var förhållandevis tung.

Nu har tekniken i alla fall utvecklats mycket, och exempelvis nättjänsten Skype ger helt nya möjligheter.

Äldre människor umgås med vårdare och varandra via nätet
Äldre människor umgås med vårdare och varandra via nätet Bild: Yle/Maud Stolpe äldreomsorg på distans

Rädsla för att tekniken tar över

Utbildningsansvariga Eva Juslin säger att dagens studerande är mycket bekanta med tekniken men att de ibland är rädda för att tekniken ska ta över vården. De har ju sökt sig till utbildningen för att möta människor här och nu.

Meningen är i alla fall inte att de tekniska lösningarna ska ersätta interaktionen utan i stället komplettera den.

Eva Juslin betonar att en del inom vården säkert kan skötas lika behändigt som de flesta i dag sköter sina bankärenden och hon undrar vem som i dag skulle vilja byta ut sin nätbank. Självklart kan inte tekniken ersätta allt men där det går ska den användas.

Hon säger att tanken nog är att de tekniska möjligheterna ska ge oss mer livskvalitet än mindre.

Bodil Julin inflikar att ju fler onödiga resor man kan spara in på, desto bättre, för det vi i dag har brist på är just tid. Hon säger vidare att de studerande efter att ha provat på den här kommunikationen sist och slutligen har varit väldigt nöjda då de sett att systemet fungerar.

Yrkeshögskolan Novia i Åbo
Novia i Åbo Yrkeshögskolan Novia i Åbo Bild: Yle/Linus Hoffman novia i åbo

Vad kommer sedan?

På frågan vad som kommer sedan säger Eva Juslin att det är omöjligt att förutspå.

Det är inte länge sedan den här tekniken i vården skulle ha tett sig fullständigt omöjlig och allting utvecklas hela tiden. Hon anser att det viktiga är att ta emot de nya möjligheterna då de kommer och att vi ska forma de nya möjligheterna enligt de behov som finns.

Bodil Julin håller med och hoppas att man också från arbetsgivarhåll ska förhålla sig positivt till nya möjligheter.

Läs också