Hoppa till huvudinnehåll

Wasaline avfärdar anklagelser om bristande snuskontroll

Peter Ståhlberg hävdar att Wasaline följer snusreglerna. Wasalines vd Peter Ståhlberg på Wasa Express kommandobrygga. Bild: Yle/Filip Stén M/S Wasa Express,peter ståhlberg,wasaline

Wasaline:s vd Peter Ståhlberg säger att cancerföreningens anklagelser om att rederiet inte informerar om införselkvoterna för snus inte stämmer. Det finns skyltning vid butiken och i hamnen. I stadsstyrelsen ser man försäljningen av snus i hamnterminalen som oetisk.

Eeva Ollila på Cancerföreningen har kritiserat verksamma rederier i Finland för att inte kontrollera snusförsäljningen tillräckligt noga. Bland annat anklagar läkaren Wasaline för rederiet inte informerar om vilka införselregler som gäller för snus. Wasalines vd Peter Ståhlberg avfärdar anklagelserna.

- Det är lögn. Vid butiken finns det information om hur mycket man föra in och tullen informerar vid hamnen, säger Ståhlberg.

Wasaline får inte sälja snus ombord på färjan. I stället erbjuder man snusare möjligheten att köpa snus vid Peters snusbod i hamnen i Umeå. Ståhlberg säger att snusförsäljningen absolut inte är en viktig del av rederiets affärsstrategi.

- Det är en mycket liten marginell produkt. Det är fråga om en service som folk har frågat efter. Men det är klart att allting vi kan få in något på måste vi haka på.

Följer reglerna

Ifall rederiet inte skulle sälja snus vid hamnen skulle närmaste ställe som säljer snus ligga fem kilometer utanför hamnen i Umeå vid en bensinstation.

- Vi följer EU:s regelverk. Snus får säljas i Sverige. Vi kan inte som ett rederi göra andra regler för att något är skadligt. Det finns mycket annat än snus som också är skadligt till exempel tobak, sprit, socker och godis.

Ståhlberg säger att det inte är rederiets uppgift att verka som förmyndare.

Ståhlberg förstår inte heller varför överläkaren väljer att berätta i pressen att cancerföreningen gjort stickprov ombord på Viking Line och Silja Line, som visat att man kunnat köpa över två kilogram snus utan att någon reagerat.

- Man måste ju tackla problemet på plats. Gör någon ett fel vid en butik eller vid en terminal måste man meddela direkt och inte samla ihop allting och sedan vända sig till allmänheten.

Rapo och Wägar: försäljningen oetisk

Stadsstyrelsens ordförande Seppo Rapo (Saml.) är inte helt överens med att ett bolag som ägs av Vasa stad säljer snus i Holmsund.

- Visst är det ju lagligt enligt svensk lag, men när målgruppen är finländare kan man tycka att det är oetiskt, säger Rapo.

Även stadsstyrelsens andra vice ordförande, Lars-Erik Wägar (SFP) förhåller sig kritiskt till verksamheten.

- Att staden skulle syssla med snusförsäljning är jag absolut emot. Det lär ju finnas andra försälningsställen bara ett stenkast ifrån hamnen där man kan få sitt snusbehov tillfredsställt. Jag tycker att det borde räcka, säger Wägar.

Wägar konstaterar att det är svårt att påverka läget som enskild politker eftersom det handlar om ett aktiebolags verksamhet.

- Direkt kan man inte göra någonting, men man kan jobba via styrelsemedlemmarna, säger Wägar

Uppdaterad 12:39 med kommentarer av Seppo Rapo och Lars-Erik Wägar

 • Stekfett från julskinka ger diesel för resa fyra varv runt jorden

  10 000 liter diesel förädlas fram ur stekfettet.

  Kampanjen Skinktricket under julen lyckades fint, och både arrangörer och industri har uttryckt sin belåtenhet. Mängden skinkfett som samlades in översteg till och med förväntningarna. Av fettet kan man tillverka 10 000 liter diesel - en mängd som gör det möjligt att köra fyra varv runt jorden.

 • Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

  Bra år för Norden och La La Land.

  Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

 • Kommunikationsverket föreslår maxpris för tre operatörers bredband

  Operatör: Konsumentpriset sjunker knappast

  Kommunikationsverket säger att fibermarknaden inte har utvecklats på grund av att grossistpriserna är för höga. Verket föreslår nu maximipriser för marknadsledarna Elisas, Telia Soneras och DNA:s bredband för att få ökad konkurrens i fibernäten.

 • Syriska flyktingläget hotar bli permanent i Mellanöstern – FN bad om miljarder i Helsingfors

  Syrierna hotar hamna i samma position som palestinierna.

  Inbördeskriget i Syrien har nu pågått lika länge som hela andra världskriget. FN bad under en konferens i Helsingfors om 4,3 miljarder euro för att hjälpa syriska flyktingar både i hemlandet och i de länder som tar emot flest flyktingar. Samtidigt finns det en risk att de syriska flyktingarna blir ett permanent inslag i Mellanöstern, precis som de palestinska flyktingarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten