Hoppa till huvudinnehåll

Wasaline avfärdar anklagelser om bristande snuskontroll

Peter Ståhlberg hävdar att Wasaline följer snusreglerna. Wasalines vd Peter Ståhlberg på Wasa Express kommandobrygga. Bild: Yle/Filip Stén M/S Wasa Express,peter ståhlberg,wasaline

Wasaline:s vd Peter Ståhlberg säger att cancerföreningens anklagelser om att rederiet inte informerar om införselkvoterna för snus inte stämmer. Det finns skyltning vid butiken och i hamnen. I stadsstyrelsen ser man försäljningen av snus i hamnterminalen som oetisk.

Eeva Ollila på Cancerföreningen har kritiserat verksamma rederier i Finland för att inte kontrollera snusförsäljningen tillräckligt noga. Bland annat anklagar läkaren Wasaline för rederiet inte informerar om vilka införselregler som gäller för snus. Wasalines vd Peter Ståhlberg avfärdar anklagelserna.

- Det är lögn. Vid butiken finns det information om hur mycket man föra in och tullen informerar vid hamnen, säger Ståhlberg.

Wasaline får inte sälja snus ombord på färjan. I stället erbjuder man snusare möjligheten att köpa snus vid Peters snusbod i hamnen i Umeå. Ståhlberg säger att snusförsäljningen absolut inte är en viktig del av rederiets affärsstrategi.

- Det är en mycket liten marginell produkt. Det är fråga om en service som folk har frågat efter. Men det är klart att allting vi kan få in något på måste vi haka på.

Följer reglerna

Ifall rederiet inte skulle sälja snus vid hamnen skulle närmaste ställe som säljer snus ligga fem kilometer utanför hamnen i Umeå vid en bensinstation.

- Vi följer EU:s regelverk. Snus får säljas i Sverige. Vi kan inte som ett rederi göra andra regler för att något är skadligt. Det finns mycket annat än snus som också är skadligt till exempel tobak, sprit, socker och godis.

Ståhlberg säger att det inte är rederiets uppgift att verka som förmyndare.

Ståhlberg förstår inte heller varför överläkaren väljer att berätta i pressen att cancerföreningen gjort stickprov ombord på Viking Line och Silja Line, som visat att man kunnat köpa över två kilogram snus utan att någon reagerat.

- Man måste ju tackla problemet på plats. Gör någon ett fel vid en butik eller vid en terminal måste man meddela direkt och inte samla ihop allting och sedan vända sig till allmänheten.

Rapo och Wägar: försäljningen oetisk

Stadsstyrelsens ordförande Seppo Rapo (Saml.) är inte helt överens med att ett bolag som ägs av Vasa stad säljer snus i Holmsund.

- Visst är det ju lagligt enligt svensk lag, men när målgruppen är finländare kan man tycka att det är oetiskt, säger Rapo.

Även stadsstyrelsens andra vice ordförande, Lars-Erik Wägar (SFP) förhåller sig kritiskt till verksamheten.

- Att staden skulle syssla med snusförsäljning är jag absolut emot. Det lär ju finnas andra försälningsställen bara ett stenkast ifrån hamnen där man kan få sitt snusbehov tillfredsställt. Jag tycker att det borde räcka, säger Wägar.

Wägar konstaterar att det är svårt att påverka läget som enskild politker eftersom det handlar om ett aktiebolags verksamhet.

- Direkt kan man inte göra någonting, men man kan jobba via styrelsemedlemmarna, säger Wägar

Uppdaterad 12:39 med kommentarer av Seppo Rapo och Lars-Erik Wägar

 • Riksdagen röstar om Anne Berners förtroende

  Omröstningen sker på initiativ av socialdemokraterna.

  Riksdagen röstar i dag om förtroendet för kommunikationsminister Anne Berner från Centern. Omröstningen sker på initiativ av socialdemokraterna efter att riksdagen diskuterat Berners agerande i frågan om statsbolaget Finavias förlustbringande derivataffärer.

 • Ännu inga kyrkobröllop för samkönade par i Östnyland

  Äktenskapslagen förändras men prästernas händer ändå bundna.

  Trots att den nya könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft från och med onsdag anser sig östnyländska präster inte kunna viga samkönade par, varken i kyrkan eller på en strand.

 • Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX enligt Malaysia

  VX är ett kemiskt stridsmedel som har bannlysts av FN.

  Den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam mördades med nervgasen VX, enligt utredare i Malaysia. Polisens kemiska experter har funnit spår av det ytterst dödliga giftet VX på Kim Jong-Nams ansikte och i ögonen.

Läs också

 • En signalflagga på toppen av kroppen

  Kort, långt eller inget alls - håret berättar vem du är.

  Vår identitet är något vi ständigt skapar, presenterar, visar för världen. I den processen spelar håret en viktig roll. När vi klipper, fönar, fuskar och färgar formar vi också vår identitet. Försöker få håret att berätta vem vi är – eller vill vara.

 • Dyrt barnskydd privatiseras i snabb takt

  Privata aktörer får starkare grepp om marknad.

  De privata aktörernas roll har vuxit så det knakar inom barnskyddet och de flesta anstalter drivs i dag av företag. Än så länge har myndigheterna beslutanderätt i de viktigaste frågorna, så som omhändertagning.

 • De vackraste klänningarna på Oscarsgalan 2016 - hur blir det i år?

  En tillbakablick och en prognos för årets festmode.

  Att gå på den klassiska och arketypiska röda mattan, symboliserar att gå på berömmelsens och glamourens smala väg. Det är få som får spegla sig i stjärnglansen och publikens blick kan vara både smekande och dömande. Vi tar en titt på de vackraste kreationerna i fjol och spår årets trender.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Biskopen: Prästerna ska följa de regler som finns

  Biskop Vikström manar till tålamod.

  Att det finns en stor grupp präster som vill ändra kyrkolagen överraskar inte Björn Vikström, biskop i Borgå stift. Han manar ändå till tålamod och hoppas att prästerna inte börjar fatta egna beslut i frågan.

 • Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

  Liten grupp redo viga direkt efter den första mars.

  Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

 • Stadsstyrelsen vill banta skolnätet i Karleby

  Stadsstyrelsen gick på en annan linje än bildningsnämnden.

  Småskolorna får stryka på foten när stadsstyrelsen i Karleby tog sig an skolnätet på torsdagkväll. Majoriteten i styrelsen röstade med stadsdirektörens förslag, rösterna föll 6-4.