Hoppa till huvudinnehåll

Yle Österbotten och tidningarna i unikt samarbete

På bilden syns Sofia Nygård, Sara Bergström, Patrik Stenvall, Kjell Herberts, Niklas Nyberg, Nina Dahlbäck, Ulrica Lövdahl och Björn Nyberg. De hör till dem som tar reda på vad österbottningarna gör på fritiden.
Sofia Nygård, Sara Bergström, Patrik Stenvall, Kjell Herberts, Niklas Nyberg, Nina Dahlbäck, Ulrica Lövdahl och Björn Nyberg hör till dem som tar reda på vad österbottningarna gör på fritiden. På bilden syns Sofia Nygård, Sara Bergström, Patrik Stenvall, Kjell Herberts, Niklas Nyberg, Nina Dahlbäck, Ulrica Lövdahl och Björn Nyberg. De hör till dem som tar reda på vad österbottningarna gör på fritiden. Bild: Mikael Nybacka Vasabladet,fritid

Yle Österbotten, Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten startar ett unikt samarbete för att ta reda på vad österbottningarna gör på sin fritid. Med i samarbetet är också sociologen Kjell Herberts. Klicka här för att delta i enkätundersökningen.

Vad gör du när du är ledig? Och vad gör du helst när du är ledig? Är det kanske samma sak?

Vår fritid är viktig. Det finns undersökningar som visar att vi värderar fritiden högre än arbetet. Men samtidigt, i verkliga valsituationer, väljer vi hellre högre lön än mer fritid.

En del säger att vi paradoxalt nog arbetar mer för att kunna köpa fritid och för att kunna köpa innehåll i vår fria tid.

Än talkoandan då? Finns den kvar och i hur stor utsträckning vill vi arbeta frivilligt när vi inte arbetar för brödfödan?

Kanske lever den och frodas och ger gratis innehåll i fritiden.

Och kanske alla inte söker innehåll i fritiden, utan en tid fri från innehåll. Eller så söker man snarare umgänge än aktivitet.

Sådant funderar vi i de österbottniska mediehusen på, bland annat. Därför tänker vi fråga läsarna och lyssnarna.

Bowlar du ensam?

Frågar man sociologen Kjell Herberts, vid Institutet för finlandssvensk samhällsforskning, säger han att man troligen var mer tillsammans tidigare, i agrarsamhället, för att man var mer beroende av varandra.

- Men det behöver ju inte betyda att man tyckte om det.

I dag är det en trend att man kan göra saker ensam på fritiden. "Bowling alone" (bowla ensam) är ett amerikanskt uttryck för det.

Men som sagt, kanske vi bara motvilligt umgicks med grannarna på fritiden tidigare. Nu kan vi via internet dela fritiden med vem som helst på andra sidan jordklotet.

- Det har blivit mer individuella val, säger Herberts.

Man ska heller inte glömma att det finns många som nästan inte har något annat än fritid, eller något val. En del kanske är glada pensionärer, andra är tyvärr bara ensamma.

Når fler genom samarbete

Temat för Finlands hundraårsjubileum är Tillsammans. Yle Österbotten, Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten vill tillsammans ta reda på vad österbottningen gör av sin fria tid.

- Mediebranschen förändras rekordsnabbt och många upplever att svenskan blir allt mer trängd i Finland. Då är det viktigt att visa att österbottningarna har starka svenska medieaktörer som kan stötta varandra genom samarbete, säger Ulrica Lövdahl, som är chef för Yle Österbotten.

- Samtidigt vill vi uppmärksamma österbottningarna i deras vardag. Därför fokuserar vi på en del av livet som blir allt viktigare, nämligen fritiden, säger Lövdahl.

- Tillsammans med Yle Österbotten täcker vi de flesta kanaler som finns i Österbotten när det kommer till nyhetsrapportering. Även om vi konkurrerar om nyheter kan vi samarbeta när det gynnar läsarna och österbottningarna, precis som Vasabladet gjort med Pohjalainen, säger Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg.

- Ibland får man mer ut av ett ämne genom samarbete, och rapporteringen når fler.

Här kan du delta

Det unika samarbetsprojektet kallas "Fri Tid". Det kommer att resultera i artiklar och radioprogram om och med österbottningarna och deras fritid.

- Att samarbeta på ett sätt där österbottningarna aktivt deltar gör det hela än mer givande, säger Niklas Nyberg.

Det aktiva deltagandet tar bland annat formen av en enkät. Gå in på https://svenska.yle.fi/fritid och svara på några frågor. Så tar vi tillsammans fram ny kunskap om hur vi österbottningar har det.

Text: Björn Nyberg/Vasabladet

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten