Hoppa till huvudinnehåll

Birgitta Lindholm till Hbl: Blev erbjuden att ta över Atlas herrlag

HIFK:s damtränare Birgitta Lindholm.
Birgitta Lindholm (arkivbild). HIFK:s damtränare Birgitta Lindholm. Bild: Yle/Sebastian Backman handboll,HIFK Handboll,birgitta lindholm

HIFK handbollsdamers långvarige tränare Birgitta Lindholm berättar för Hufvudstadsbladet att hon blev erbjuden jobbet som huvudtränare för Atlas herrar. Det skulle ha varit ett stort steg, säger hon.

Birgitta Lindholm lämnade på våren sin post som chefstränare för HIFK:s damlag i handboll. Handbollen hade fått för mycket utrymme i livet och Lindholm bestämde sig för att ta ett sabbatsår.

I en intervju med Hufvudstadsbladet berättar Lindholm nu att det höll på att bli förändrade planer strax innan säsongsstarten. Vandaklubben Atlas erbjöd nämligen Lindholm ett jobb som chefstränare – för herrlaget.

– Jag har redan i några år sagt att jag är intresserad av att träna herrar eller pojkar. Deras tekniska och taktiska kunnande är ofta av naturliga skäl på en högre nivå och det skulle vara intressant att jobba med dem. Det är ett stort steg att ta. Spelet i sig är ju inte annorlunda men den mentala biten är det, säger Lindholm.

"Handlar om auktoritet"

Lindholm skulle i så fall ha blivit den första damtränaren i herrligan. Ett steg, som hon anser att Handbollsfinland är redo för.

– Det handlar om auktoritet och att hålla sin egen linje och jag tror det kan vara något av en generationsfråga. De yngre lagen kanske är mera redo medan det kan vara svårare att smälta för äldre spelare, säger Lindholm som också erbjöds jobb i Dickens pojklag.

I intervjun med tidningen berättar Lindholm att sabbatsåret gett henne nya perspektiv på handbollen i Finland. Enligt Lindholm har vi mycket att ta efter från de andra nordiska länderna.

– Jag skulle gärna se tränarseminarier i Finland. I Norge, Danmark och Sverige samlas tränarna och jobbar tillsammans och diskuterar om vilka utmaningar som finns. Det handlar om att jobba över klubbgränserna och att föra diskussioner mellan tränarna, menar Lindholm.