Hoppa till huvudinnehåll

Dok: Pappa har inte en chans

Foto av pappan Peter Hinderson vid en teckning som hans barn gjort.
”Plötsligt var jag ingenting värd”. Christian Hindersson upplever att socialmyndigheterna agerar så att frånskilda pappor förlorar kontakten till sina barn. Foto av pappan Peter Hinderson vid en teckning som hans barn gjort. faderskap,peter hindersson

”När barnet föds så betonas överallt hur viktig pappan är för barnet. Men då föräldrarna skiljer sig så blir pappan plötsligt överflödig och ska enligt socialväsendet få träffa sina barn så lite som möjligt. Hur går det här ihop?”

Christian skakar på huvudet och de mörka ringarna under ögonen avslöjar brist på sömn. Högvis av papper och mappar finns utspridda på bord och golv i hyreslägenheten han precis flyttat till efter flera veckor i den kyrkliga församlingens krisbostad. Före det sov han i en städskrubb på jobbet.

Då vi träffades första gången för tre år sedan så var Christian Hindersson nyskild och beskrev sitt liv som en David mot Goljat- kamp mot socialväsendet i Pargas där han bor.

Officiellt så kan barn bara bo på ett ställe. Den vanliga umgängesmodellen i Finland är att barnen bor hos den ena föräldern, oftast mamman, och besöker den andra föräldern vartannat veckoslut. Den modellen vill Christian inte gå med på, han vill ha växelvist boende.

”Barnen har tagits ifrån mig. För att de är små och jag har fel kön. Därtill anses jag vara våldsam. Visst har jag brusat upp på möten med socialen men att vända det till att jag är våldsam är lågt. Jag har aldrig slagit någon.”

Fader som sitter i en pulpet i bakgrunden, framme i bilden en teckning av en familj
Fader som sitter i en pulpet i bakgrunden, framme i bilden en teckning av en familj Bild: Kati Grönholm-Kulmala teckningskonst,peter hindersson

Kari Karanko har 20 års erfarenhet av juridisk rådgivning och annat stöd åt pappor som skiljer sig. Han säger att Christians fall är ett bra exempel på hur bristfälligt det finska systemet är.

”Trots att Christian är en sällsynt pappa som verkligen vill vara med sina barn så mycket som möjligt så är det en kamp han kommer att förlora.”

Nu då tingsrätten gett sin dom i fallet så sänder Yle Fem Christians berättelse i dokumentären Pappa har inte en chans. Varför vill han berätta?

”I TV är det åtminstone någon som lyssnar. Föräldrar som ligger i skilsmässa uppmanar jag att försöka lösa umgängesfrågan själva, utan att blanda in socialväsendet. Och till myndigheterna vill jag säga: Come on- ni måste veta att systemet är bristfälligt och orättvist mot den ena parten.”

Dok: Pappa har inte en chans sänds fredag den 9 december kl 19:55 i Yle Fem med repris på lördag kl 14.40. Regi: Katrina Grönholm-Kulmala. Eller se den här:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje