Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan: De turkiska styrkorna hålls kvar på Cypern

En övergiven gränspost vid en buffertzon mellan den grekiska och turkiska delen på Cypern
En övergiven gränspost vid en buffertzon mellan den grekiska och turkiska delen på Cypern En övergiven gränspost vid en buffertzon mellan den grekiska och turkiska delen på Cypern Bild: IAKOVOS HATZISTAVROU/EPA Cypern,Grekcyprioter,Turkcyprioter

Turkiets president Racep Tayyip Erdoğan säger att Turkiet inte kommer att dra tillbaka alla sina styrkor från norra Cypern om en lösning nås om att förena öns turkiska och cypriotiska del. Turkiet uppskattas ha omkring 30 000 soldater i norra Cypern.

Erdoğan säger att det är uteslutet att Turkiet drar tillbaka alla soldater från ön, medan grekcyprioterna kräver att Turkiet drar tillbaka sina soldater som en del av en framtida överenskommelse.

Den grekiske utrikesministern säger att det inte kan bli någon förhandlingslösning så länge som de turkiska trupperna är kvar.

I FN-ledda förhandlingar försöker man skapa en förbundsstat på Cypern med en turkisk och en cypriotisk del. Förhandlingarna har redan framskridit så långt att parterna har börjat diskutera kartor och gränser.

Spökstaden Varosha på Cypern.
Grekcyprioterna lämnade staden Varosha 1974. Staden har varit öde sedan dess. Spökstaden Varosha på Cypern. Bild: EPA / KATIA CHRISTODOULOU Varosha,Famagusta,Cypern,Nordcypern

Optimism så sent som på torsdagen

Så sent som på torsdagen var bland andra FN:s nye generalsekreterare Antonio Guterres optimistisk gällande förhandlingarna som betecknades som extremt konstruktiva.

På fredagen berättade emellertid Erdoğan att man inte alls är överens. Enligt Erdoğan är det också problem med hur mandatperioderna för den kommande förbundsstatens president ska delas upp.

Grekcyprioterna har föreslagit att turkarna ska få inneha presidentämbetet var femte mandatperiod, men Turkiet kräver var tredje mandatperiod.

Turkiet ockuperade norra delen av Cypern år 1974 efter ett försök till statskupp som stöddes av den grekiska militärjuntan. Avsikten med kuppen var att förena Cypern med Grekland.

En turkisk stat har sedermera upprättats på norra Cypern, den har ändå inte erkänts internationellt.