Hoppa till huvudinnehåll

Experterna: Finlands medaljsaldo i Lahtis ökar med flera hundra procent

Krista Pärmäkoski slutade på andra plats på 5 kilometer i Toblach under Tour de Ski.
Krista Pärmäkoski är medajlkandidat på flera distanser i VM i Lahtis. Krista Pärmäkoski slutade på andra plats på 5 kilometer i Toblach under Tour de Ski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Finlands goda prestationer i världscupen i längdåkning och nordisk kombination har skruvat upp medaljförväntningarna inför VM i Lahtis. Expertisen tror på tre till åtta medaljer för Finland.

I de två senaste VM-tävlingarna i nordiska skidgrenar fick Finland nöja sig med en bronsmedalj, både 2015 i Falun och 2013 i Val di Fiemme. Tävlingsprogrammet i VM i Lahtis motsvarar det som användes i OS i Sotji för tre år sedan och där vann Finland ett guld och två silver i längdåkning.

Krista Pärmäkoskis och Matti Heikkinens goda prestationer i världscupen och Finlands uppryckning i nordisk kombination har ökat optimismen också bland expertisen.

– Inför säsongen var jag väldigt pessimistisk. Då vi diskuterade det här kan det hända jag sa noll eller en medalj. Jag måste säga att jag har ändrat åsikt för det ser ju bättre ut. Vi ska ändå akta oss för att dra förväntningarna allt för högt för jätte enkelt är det inte att plocka medaljerna, säger Mikael Nordman från Vasabladet i Slaget efter 12 i Yle Vega.

Den mest optimistiska av programmets gäster är Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Jag hoppas och kanske till och med tror på att vi får hälften av den mängd vi fick vid VM-1989 i Lahtis. Då fick vi 15 medaljer totalt och jag tror på sju-åtta nu.

– Optimist är jag också men inte skulle jag riktigt dra till med sju. Jag har funderat att tre-fyra låter bra och om jag måste säga ett antal så säger jag då fyra. Då räknar jag med att det i längdskidåkning skulle komma två till tre och i kombinerat en till två. Det skulle redan vara 400 procent i ökning och det är ganska mycket, anser Yle Sportens skidreferent Leif Lampenius.

Galjonsfigurerna Pärmäkoski och Heikkinen - ”Medaljchanser på allt de ställer upp på”

Finland har en handfull idrottare i Lahtis som under en bra dag kan kämpa om VM-medaljer i individuella grenar. De som har flest chanser på medalj är Krista Pärmäkoski och Matti Heikkinen, ifall den form de visade upp på Tour de Ski håller i sig.

– Jag som är mer positiv än de övriga här tror att Krista Pärmäkoski till och med kan plocka tre medaljer: en i stafetten, en i sprintstafetten och sedan på tio kilometer klassiskt där hon kommer att vara tuff, konstaterar Glenn Lindholm.

– Jag tror på en stafettmedalj för herrarna och för Heikkinen på 15 kilometer klassiskt eller i skiathlon som är en ännu bättre medaljgren för honom, fortsätter Lindholm.

Matti Heikkinen har vunnit ett individuellt VM-guld på 15 kilometer klassiskt år 2011 i Oslo. Nuförtiden är Heikkinen ändå gjort av annat virke.

– Det här har man funderat på i övriga skidvärlden. Bland annat Johanna Ojala i vinterstudion i SVT undrade här i veckan vad det har hänt med Heikkinen. Tidigare behövde han ”pölja päivä” för att klara sig riktigt bra men nu var han nästan stabilast av alla i Tour de Ski. Han har helt enkelt blivit en bättre uthållighetsidrottare, berättar Lindholm.

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen slutade på femte plats i Tour de Ski. Matti Heikkinen. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

– Pärmäkoski och Heikkinen har medaljchanser på allt de ställer upp på egentligen. Det är en intressant situation, den känns väldigt bra. Att Finland har sådana åkare har inte hänt på sistone. Det var egentligen Virpi Sarasvuo (Kuitunen) som under sina allra bästa år var i ett sådant läge att hon var alltid medaljkandidat när hon ställde upp, inflikar Leif Lampenius.

Vilka är Heikkinens och Pärmäkoskis bästa distanser?

– 10 kilometer och 15 kilometer klassiskt med intervallstart är ju det som Pärmäkoski och Heikkinen allra mest har pratat om. Jag tror personligen att en gren som kan vara hur stark som helst för Pärmäkoski är den fria tremilen alldeles vid slutet av VM, eftersom hon nu definitivt på touren har visat vilken turneringstålighet hon har just nu, säger Lampenius.

Niskanen, Niskanen, Kyllönen…

Förutom Krista Pärmäkoski och Matti Heikkinen finns minst två finländska längdåkare som under en bra dag kan tävla om medaljer i individuella lopp i Lahtis.

– Vi ska inte glömma två gånger Niskanen. Iivo Niskanen åkte i Scandinaviska Cupen i Lahtis förra veckoslutet. Han vann 15 kilometer klassiskt och var missnöjd. Jag pratade med honom före starten och han var inte helt nöjd med hur kroppen kändes, påpekar Glenn Lindholm.

– Jag hoppas Kerttu Niskanen håller på att hitta formen inför VM. Jag tror att tremilen blir hennes bästa distans, trots att den går med fri teknik, fortsätter Lindholm.

– Om vi pratar om medaljhopp tycker jag vi inte ska glömma bort Anne Kyllönen. Hennes tour blev bättre och bättre. Hon började faktiskt segla upp som ett litet hopp i VM, anser Mikael Nordman.

På vilken distans är Kyllönen medaljkandidat?

– Hon är ju ett starkt namn för sprintstafettlaget naturligtvis, säger Leif Lampenius.

– Tillsammans med Pärmäkoski. Det är ett medaljlag, tillägger Lindholm.

Hur många lopp ska Pärmäkoski och Heikkinen åka?

Längdåkarna har fyra individuella grenar samt två stafetter på programmet i VM, både på dam och herrsidan. Finlands chefstränare Reijo Jylhä och de finländska toppåkarna har en hel del att fundera på då de ska bestämma vilka tävlingar de ställer upp i, så att belastningen inte blir för stor.

– År 2011 då Pärmäkoski var väldigt ung åkte hon alla sex distanser. Hon var ingen världsstjärna då ännu och det var bara att köra och skaffa sig erfarenheter. Nu måste hon fundera vad hon gör, säger Lampenius.

Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski ligger på tredje plats i världscupsammandraget. Krista Pärmäkoski Bild: Lehtikuva pärmäkoski,Längdåkning,Tour de Ski,Krista Pärmäkoski

– Jag tror att fyra distanser skulle vara det allra klokaste men jag är illa rädd för att hon kommer att åka fem, för hon är väldigt intresserad av sprintstafetten också. Hon måste helt enkelt lämna emellan fristilssprinten, även om hon vet att hon är femte bästa damsprinter i världen i år. Hon är femma i sprintcupen, fortsätter Lampenius.

– När Pärmäkoski var ung, vilket hon visserligen är fortfarande, då ville hon åka allt överallt. Nu hoppas jag faktiskt hon lämnar bort sprinten som inleder VM, instämmer Lindholm.

Damstafetten – ”Där kan vi inte missa en medalj”

Gästerna i Slaget efter tolv är till stora delar överens om i vilken tävling Finlands medaljchanser är allra störst.

– Självklart damstafetten. Där kan vi inte missa en medalj, anser Glenn Lindholm och får medhåll av Mikael Nordman.

Finlands damer blev utan stafettmedalj senast år 2013 i Val di Fiemme och Leif Lampenius vägrar ta ut medaljen i förskott.

– Vi ska igen glömma det här sättet att tänka att vi naturligtvis är mycket bättre än Tyskland och då är det de tre nordiska länderna som kommer att ta medaljer. Glöm nu inte i år heller USA för de kommer att vara fruktansvärt bra i Lahtis. USA:s damer har sex stycken riktigt bra skidåkare, varnar Lampenius.

Vem ska åka i stafettlaget?

– Ordningen är Kyllönen, Pärmäkoski, Roponen, Mononen, tycker Mikael Nordman.

– Det var intressant, ett stafettlag utan Kerttu Niskanen!, förundrar sig Lampenius.

– Min laguppställning ser ut som så att det är Kyllönen som startar och så är Niskanen på den andra klassiska etappen. Så hoppas jag på Kaisa Mäkäräinen på den tredje och Krista Pärmäkoski är ganska självklar på den sista avslutande etappen, berättar Lindholm.

– Jag skulle för säkerhets skull byta ut Mäkäräinen mot Roponen för jag tror inte att Mäkäräinen ändå kommer att vara aktuell, tror Lampenius.

Att de bästa åkarna är med i stafettlaget är säkert. Men det är inte helt säkert att Pärmäkoski ställer upp i sprintstafetten där Finland kommer att vara starkt, speciellt då sprintstafetten avgörs med klassisk teknik.

Damerna vann OS-silver i den motsvarande sprintstafetten i Sotji. Då bestod laget av Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen men det är frågan om ifall någondera är med den här gången?

– Så har jag också tänkt. Pärmäkoski och Kyllönen har jag satt i min laguppställning men jag vet ju inte hur Reijo Jylhä tänker, säger Lindholm.

Glenn Lindholm och Leif Lampenius på Yles skid-VM-hotell i Borlänge.
Glenn Lindholm och Leif Lampenius är en bekant referatduo från tidigare skid-VM. Glenn Lindholm och Leif Lampenius på Yles skid-VM-hotell i Borlänge. Bild: Mikael Oivo, Yle llindholm

– Det håller jag med om just nu men vi ska se vad Kerttu Niskanen gör under den närmaste tiden. Hon är på kommande, tror Lampenius.

Dags att avbryta medaljtorkan i herrstafetten?

Finlands herråkare har blivit utan stafettmedalj sedan år 2009 i Liberec. I år torde laget ha goda möjligheter att kämpa om en plats bland de tre bästa med formstarka Matti Heikkinen och Iivo Niskanen i truppen.

Är guldchansen till och med större för Finlands del på herrsidan, då Norges damer är så omöjliga att slå?

– Då ska vi slå de svenska herrarna som tycks vara i en grym form. Halfvarsson var bra i början av säsongen, Olsson kommer till ett VM alltid i bra form, Hellner är bättre än vad han har varit på många år… Det är inte lätt att ta guldmedaljen där, tror Lindholm.

– Det blir ingen herrstafettmedalj i år heller. Jag hittar inte fyra åkare som skulle finnas på medaljpallen i en stafett, hävdar Mikael Nordman.

Vem ska åka i laget för Finland?

– Heikkinen och Niskanen är självskrivna. Ville Nousiainen kanske och eventuellt skulle jag plocka in Sami Jauhojärvi. Han har inte rosat marknaden i världscupen i år men han har en fruktsvärd rutin som kan vara bra i en stafett, påpekar Nordman.

– Jag tror att Heikkinen, Jauhojärvi och Niskanen ska ses som självklara i stafetten. För mig är det inga tvivel om att Jauojärvi kommer att vara bra i Lahtis, säger Lampenius som inte tror att Nousiainen blir aktuell för stafettlaget.

– Det skulle i så fall bli Jauhojärvis tionde stafett på ett stort mästerskap. Han var med redan 2005 i Oberstdorf och han har fått en medalj år 2009 i Liberec. Nu skulle det vara dags för den andra, tycker Lindholm.

Herrstafetten avgörs under den tredje sista tävlingsdagen den tredje mars.

– Jag tycker att laguppställningen känns ganska klar. Jauhojärvi först och Niskanen på den andra etappen, där ska det gå hårt. Sedan Lari Lehtonen, Perttu Hyvärinen eller Ristomatti Hakola ifall han hittar den där riktiga distansformen. Det är ganska klart att Heikkinen ska vara på den sista etappen, slår Lindholm fast.

Finland försvarar guldet i sprintstafetten

Det blir första gången som sprintstafetten avgörs med klassisk skidteknik vid stora mästerskap sedan Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi vann OS-guld i Sotji. Det är ändå inte alls säkert att Finland ställer upp med samma duo i Lahtis.

– Jag har faktiskt lite svårt att se Sami Jauhojärvi i det där laget i år. Iivo Niskanen ska vara där men jag vet inte vem jag ska plocka in tillsammans med honom, undrar Nordman.

– Jag vill helst se Heikkinen och Niskanen i det här laget men om det är klokt så vet jag inte, med tanke på Heikkinens hela VM, funderar Lindholm.

Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen.
Iivo Niskanen och Sai Jauhojärvi vann OS-guld i Sotji. Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen. Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE os i sotji

– Jag undrar om Matti Heikkinen är intresserad av sprintstafetten för han har ett ganska krävande program i övrigt, inflikar Nordman.

– Jag tror nog att Heikkinen är intresserad av flera medaljer, myser Lampenius med en finurlig glimt i ögonvrån.

Finländska medaljer på gång i kombinerat

Finland har inte tagit stortävlingsmedaljer i nordisk kombination på tio år. De senaste medaljerna är från VM i Sapporo år 2007. Där vann Finland guld i stafetten och Hannu Manninen sitt första och (hittills) enda individuella stortävlingsguld.

I Lahtis har de finländska herrarna i kombinerat för första gången på länge realistiska chanser att kämpa om medaljer.

– Jag tror faktiskt en av medaljerna kommer i kombinerat och då tänker jag på lagsprinten. Det var så pass nära redan i Falun och dessutom är konkurrensen inte så fruktansvärt hård, säger Mikael Nordman som syftar på Ilkka Herolas och Jim Härtulls fjärde plats i VM för två år sedan.

Ilkka Herola åker före Johannes Rydzek
Ilkka Herola slutade på sjätte plats i världscupen i Val di Fiemme på fredagen. Ilkka Herola åker före Johannes Rydzek Bild: Lehtikuva nordisk kombination,Ilkka Herola,Johannes Rydzek,herola

– Jag har budgeterat med två medaljer i nordisk kombination, en individuell och en i lag. Vi har för första gången på länge många som kan aspirera på en plats i vårt stafettlag. Vi har mer än fyra som är hyfsat bra åtminstone, säger Glenn Lindholm.

– En till två är min försiktiga tippning. Det kan bli fler också och får gärna bli det. Situationen är i alla fall den att Finland är tredje-färde bästa nation i kombinerat just nu. Varken Norge eller i synnerhet Österrike verkar, trots att de har många, vara speciellt vassa. Tyskland är ju sedan Tyskland, det kommer vi inte ifrån, konstaterar Leif Lampenius.

Skid-VM i Lahtis invigs den 22:a februari och pågår fram till den femte mars. Tävlingarna sänds på Yles kanaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport