Hoppa till huvudinnehåll

Första domen föll i konstförfalskningshärvan

En gren av konstförfalskningsrättegången i Tammerfors
En gren av konstförfalskningsrättegången i Tammerfors Bild: Matti Vikman/Yle Tammerfors,tingsrätter,tammerfors tingsrätt

Tingsrätten i Tammerfors har vid en snabbrättegång dömt en konstnär från Lempäälä till knappa två års villkorligt fängelse för grov förfalskning. Konstnären erkände redan i förundersökningen att han har signerat med kända konstnärers namn åtminstone 100 tavlor som han har målat.

Det här är en del av den stora konstförfalskningshärvan som behandlas i Helsingfors tingsrätt och där sjutton personer står åtalade för brott.

Erkännandet lindrade domen i Tammerfors. Åklagaren ansåg att en normal dom för ett liknande brott hade varit tre år ovillkorligt fängelse.

Utom fängelsestraffet ålades konstnären att betala 40 000 euro till staten för utebliven ekonomisk nytta. Konstnären förlorar också de verk som har beslagtagits i hemmet, likaså den utrustning som har använts för att måla förfalskningarna.

Den exceptionellt stora konstförfalskningshärvan började behandlas i måndags i Helsingfors.

Enligt åklagaren har de misstänkta fått ekonomisk vinning på 10 miljoner euro genom brotten. Förfalskningarna ska ha använts som säkerhet för lån.

Bland annat har det funnits falsksignerade tavlor bland annat av Henri Matisse, Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Reidar Särestöniemi och Albert Edelfelt.