Hoppa till huvudinnehåll

Gasbilarna ökar i popularitet – men det går långsamt

Bilen går att tanka med både bensin och gas. Bensintanken rymmer endast 12 liter bensin.
Så här ser det ut under tanklocket på en gasbil. Till vänster det traditionella bensinlocket och till höger munstycket där man fyller på med gas vare sig det är bio- eller naturgas. Bilen går att tanka med både bensin och gas. Bensintanken rymmer endast 12 liter bensin. Bild: Yle/Patrick Stenbacka gasbil

Ifjol registrerades det 160 nya gasdrivna bilar i Finland enligt Trafis uppgifter och totalt finns det drygt 2000 gasbilar i landet. Antalet är blygsamt då man jämför med exempelvis Sverige där antalet gasbilar idag är drygt 50 000 men antalet bilar förväntas öka i Finland de närmaste åren.

- Vi har fått flera förfrågningar av intresserade som vill höra sig för vad vi erbjuder för gasmodeller, säger bilförsäljaren Jan-Erik Lindblom vid VW-Auto i Åbo. Antalet intresserade har ökat märkbart sedan Gasum öppnade en tankstation i Åbo.

Bilförsäljaren Jan-Erik Lindblom vid en gasdriven Golf på VW-Auto i Åbo.
Jan-Erik Lindblom anser att gasdrivna bilar är ett bra alternativ till bensin eller diesel. Bilförsäljaren Jan-Erik Lindblom vid en gasdriven Golf på VW-Auto i Åbo. Bild: Yle/Jesper Alm. bilförsäljare,vw-auto

Enligt Lindblom har också företagen fått upp ögonen för gasbilarna som ett miljövänligt alternativ till elbilarna.

- Räckvidden är längre än elbilens och dessutom är tekniken samma pålitliga förbränningsmotor vi har blivit vana att köra men nu utan så gott som några utsläpp alls, säger Lindblom. Men för att företagen helt ska gå över till gas framom bensin och diesel måste nog tankningsnätet utvidgas.

Endast 25 tankningsstationer idag

De flesta av landets tankningsstationer upprätthålls av gasbolaget Gasum och vid dem kan personbilar tanka antingen natur- eller biogas. För den tunga trafiken erbjuds också i vissa fall flytande naturgas, lng.

Tankning av biogas i Sverige.
Trots få tankningsstationer är det ännu inte någon trängsel eller köbildning vid tankningsstationerna avsedda för gasbilar. Tankning av biogas i Sverige. Bild: Yle / Ingemo Lindroos fossilfritt

Finland ligger långt efter övriga Europa och exempelvis Sverige där antalet tankningsstationer redan närmar sig 200.

- Utan ett utbyggt tankningsnät så är det nog svårt att intressera kunderna, säger Lindblom. Men det är bra att man nu ska bygga ut det.

Gasum har lovat att bygga 35 nya tankningsstationer under de kommande tio åren.

Viktigt att välja rätt bränsle

Gasbilen kan antingen införskaffas som ny eller köpas som begagnad. Det har dessutom blivit tämligen populärt att konvertera gamla bensindrivna bilar för att möjliggöra användningen av natur- och biogas.

Teknologie doktor Jarl Ahlbeck är skeptisk till gasbilens förträfflighet och betonar att det är viktigt att välja rätt sorts bränsle om drivmedlet verkligen ska vara miljövänligt.

Teologiedoktor Jarl Ahlbeck vid sitt skrivbord vid Åbo Akademi.
Jarl Ahlbeck är skeptisk till att det finns tillräckligt med råvaror för att tillverka inhemsk biogas. Teologiedoktor Jarl Ahlbeck vid sitt skrivbord vid Åbo Akademi. Bild: YLE/Linus Hoffman ahlbeck

- De flesta tankar nu naturgas och det importeras från Ryssland och är lika fossilt som bensin och diesel, säger Ahlbeck. För att gasdrivna bilar ska bli miljövänliga ska man använda biogas men den råvaran kommer det tyvärr inte att finnas tillräckligt av enligt mina beräkningar.

Den inhemska biogasen produceras idag genom att biologiskt bryta ner trädgårdsrester och bioavfall såsom mäsken som blir över efter att man har bryggt öl.

- Man kan också använda sig av slammet från reningsverken men det blir svårt att nå de volymer som krävs för bilparken om allt fler går över till gasdrivna bilar, säger Ahlbeck.

Ahlbeck tror själv att en kombination av elbilar och små bensinbilar är framtidens melodi.

- För dem som har råd så rekommenderar jag elbilar och för de som har mindre plånbok en bensindriven bil med liten bensinmotor som drar så lite bränsle som möjligt, säger Ahlbeck. Det sämsta och sista alternativet är att satsa pengarna på dieselbilar för de är luftförorenare.

Läs också