Hoppa till huvudinnehåll

Immo Toivari kör Östnylands enda eltaxi

Den röda elbilen laddas
Det här är Östnylands enda elbil som fungerar som taxibil Den röda elbilen laddas Bild: Yle/Lone Widestam elbilar,tesla model s,laddningsanordningar,laddning,elbil

Elbilen har länge pekats ut som framtidens fordon. Men det är inte många som vågat sig på att satsa på en elbil – allra minst som taxibil. Men Immo Toivari investerade 100 000 euro i sin röda elbil som tyst rullar fram som den enda eltaxibilen i Östnyland.

Det finns dryga 700 elbilar på våra vägar, varav 11 är taxibilar. Lovisabon Immo Toivaris Tesla model S är en av dem.

- Det här är framtiden. En elbil är miljövänlig och förmånlig att köra. Den har mindre servicekostnader och så är den tyst, säger Toivari.

Fast man tycker att det inte är någon skillnad vad vi gör i Finland, så visst är det.

Fler ska skaffa elbilar

Regeringen vill att fler ska använda elbilar men än så länge är det svårt i praktiken.

- Vi har inte tillräckligt tätt med snabba laddningstationer. Huvudstadsområdet och Borgå har ganska bra, men österut är det glest. Det skulle gärna få finnas en effektiv laddningsstation här i Lovisa, säger Toivari.

Immo Toivari sitter inne i sin elbil och kör
Immo Toivari har köpt sin elbil i november 2014. Immo Toivari sitter inne i sin elbil och kör Bild: Yle/Lone Widestam elbilar,bilar,Chaufför,taxichaufför

Toivaris elbil går helt och hållet på el. Under natten laddar han den hemma i garaget från ett vanligt vägguttag. På morgonen är den fulladdad och han kan köra dryga 300 km innan bilen behöver laddas på nytt.

Elbil eller hybridbil

ELBIL går helt och hållet på el. Drivs av en eller flera elmotorer som strömförsörjs av batterier. En elbils egenskaper beror till stor del på batterierna, som är avgörande för räckvidden, alltså körsträckan mellan laddningar och laddningstiden.

HYBRIDBIL har vanligtvis både en vanlig förbränningsmotor, antingen bensin- eller dieseldriven och en eller flera elmotorer och batterier som hjälper till. När man är ute och kör kan båda motorerna arbeta för att driva bilen, antingen samtidigt eller var och en för sig.

Källa: Wikipedia

Eldrivna taxibilar inget som lockar

På taxistationen i Borgå är avsaknaden av laddningsstationer en bidragande orsak till att det inte ännu lockar att köpa elbil som taxibil. Lars Salomaa som är styrelseordförande vid Borgå Taxi säger att det är fast i taxichauffören själv eftersom alla är privatföretagare.

- Jag har inte ens tänkt tanken, för de enda bilar som för tillfället skulle vara möjliga är av märket Tesla och de är så pass dyra i inköp att det inte finns någon möjlighet att skaffa en sådan.

Det är också skillnader på elbilarnas räckvidd. Taxichaufförerna väntar på att priserna ska gå ner och på fler laddningsstationer, men i framtiden kan det nog vara möjligt, säger Salomaa.

Antal elbilar och eldrivna taxibilar

Hur många elbilar finns det?

• Det finns 707 elbilar i Finland (30.06.2016)
• Populäraste märket är Tesla med 298 bilar och Nissan med 285 bilar

Hur många eltaxibilar finns det?

• Det finns 8 547 taxibilar i Finland (1.10.2016)
• 11 av dem är eltaxibilar
• 125 av dem är bensinhybrider och 29 dieselhybrider

Källa: Trafi

Än så länge rekommenderar inte Immo Toivari andra taxichaufförer att skaffa eldriven taxi.

- Det är inte riktigt lönsamt då man ibland måste ta längre pauser för att ladda bilen. Jag skulle inte rekommendera det för en som ska börja i branschen. Men som privatbil är det ett jättebra och klokt alternativ.

Immo Toivari kopplar ihop bilen med laddningsstationen
Batterierna har en garantitid på åtta år. Immo Toivari kopplar ihop bilen med laddningsstationen Bild: Yle/Lone Widestam laddningsanordningar,laddning,laddningsstation för elbilar

Att köra elbil fungerar bra

Toivaris elbil går tyst och jämnt. Det är svårt att tror att man sitter i en bil då det är så tyst.

- Vikten på bilen är ideal, eftersom batterierna är i golvet. Det är inga tunga maskiner i ena ändan av bilen som gungar då man svänger. Jag kan inte ens förklara skillnaden, man måste helt enkelt pröva själv, säger Toivari.

Han är noga med att berätta att vi ska tänka på miljön och därför rekommenderar han en elbil. Många av oss bor i städer och andas den dåliga luften som kommer från trafiken, säger Toivari.

- Egentligen är laddningen inget problem, det kräver bara lite extra planering. Dessutom kan du tanka dig själv samtidigt, småler Toivari.

Toivari tankar både sig själv och elbilen på en servicestation i Gammelby i Lovisa.

elbilen laddas vid en laddningsstation
På en timme tankas både bilen och chauffören elbilen laddas vid en laddningsstation Bild: Yle/Lone Widestam elbilar,laddning,laddningsanordningar,laddningspunkt

Laddningsstationen där laddar med 100 ampere, vilket betyder att han laddar 200 kilometer på en timme. Det är fyra gånger snabbare än om han laddar hemifrån garaget som ger 16 ampere. Det är de här högeffektiva laddstolparna som både Toivari och andra chaufförer väntar på.

Har du någon gång blivit på vägen?

- Nej, det har jag inte. Men en gång var det riktigt nära. Då jag startade hemåt meddelade bilen att jag inte skulle klara mig ända hem, men jag tänkte extra noga på min körstil och kunde rulla in i garaget.

Immo Toivari står framför sin bil vid Lovisaviken
Inga kunder har specifikt frågat efter eltaxibil, säger Immo Toivari. Immo Toivari står framför sin bil vid Lovisaviken Bild: Yle/Lone Widestam taxichaufför

Det är turerna till Helsingfors som kräver mest eftertanke. Om det efter en sådan lägre tur blir en till längre resa måste bilen tankas lite längre under dagen. Det är ändå rätt sällan som han helt och hållet måste tacka nej till en körtur.

- På ett år har det hänt 3-4 gånger att jag måste tacka nej.

Bensinbil Elbil
Resa100 km 100 km
Förbrukning / 100 km7,5 l 15kWh
Bränslets pris 1,450 euro / l 0,13 euro / kWh
Bränslekostnader / 100km10,9 euro 1.95 euro

Källa: vihreakaista.fi

Tankar Toivari sin elbil hemma kostar det ungefär 2 euro för 100 kilometer.

- Det negativa med en elbil är att den är dyr men det blir lönsamt i långa loppet. Servicekostnaderna är mindre eftersom det inte finns oljebyten eller rembyten. Jag tycker också att det är värt att betala för en bättre miljö.

Här kan du ladda din elbil.

Läs också