Hoppa till huvudinnehåll

Lanseringen av byggprojektet Lovisa Symfoni trotsade snöyran

Gammal industrifastighet och mycket med snö.
I den gamla Kartongfabriken ska bostäder byggas. Gammal industrifastighet och mycket med snö. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,kartongfabriken i lovisa

Ett vänligt stadskvarter, utan bilar på gården, med en historisk prägel. Så ser arkitekten på det nya bostadskvarteret som ska resa sig vid den gamla Kartongfabriken. På torsdag kväll presenterades de färdiga planerna för första gången.

Snö yr omkring och vräker ner. Den gamla tegelröda industribyggnaden är väl tillbommad. Ett stenkast ifrån skymtar det höga kyrktornet i Lovisa.

Om allt går enligt planerna kommer ett nytt bostadskvarter med 45 bostäder att stå klart här nästa år. Två nya hus ska byggas och den gamla Kartongfabriken ska renoveras. Men först gäller det att väcka intresse för projektet Lovisa Symfoni - och sälja bra.

Skiss över nya bostadshus i Lovisa.
Skiss över Lovisa Symfoni. Skiss över nya bostadshus i Lovisa. Bild: Arkitekturbyrå Ilonen – Lautamo Ky Lovisa,lovisa symfoni

Inne i servicehuset Esplanad sitter ett trettiotal personer. De flesta är Lovisabor, några kommer trots yrvädret längre ifrån. Nästan alla är i den övre medelåldern eller äldre.

- Jättefint om det byggs nya hus i Lovisa, säger Ulla Ekblom. Själv är jag nyfiken på de nya husen, men samtidigt lite tveksam. Det går inte att bestämma sig genast.

Hon bor nu i ett egnahemshus i Forsby och skulle gärna bo centralt i Lovisa centrum.

Arkitekt Kalevi Ilonen, från arkitektbyrån Ilonen – Lautamo Ky, visar upp den ena stordian efter den andra. Publikmängden överraskar honom.

- Jag är väldigt lycklig över att jag inte behöver sitta här ensam för mig själv på grund av snöyran.

Arkitekt som sittande vid sin dator föreläser om sitt projekt
Kalevi Ilonen Arkitekt som sittande vid sin dator föreläser om sitt projekt Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,arkitekter,kalevi ilonen
Mötesdeltagare som sitter vid två långa bord.
Mötesdeltagare som sitter vid två långa bord. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa

Ilonen bygger helt klart för framtiden; solenergi kommer att användas för att kyla ner bostäderna på sommaren, alla bilar placeras i en underjordisk parkeringshall och en lång relief med Sibeliusmotiv ska pryda ett av husen.

- Hur många här har en elbil, undrar han.

- Ingen!?

- Hur många funderar på att köpa en sådan?

Några tveksamma händer höjs.

- Vi satsar på att bygga laddningsstationer för alla framtida elbilar, säger Ilonen.

I den gamla Kartongfabriken byggs stora öppna lägenheter. De två nya husen blir fyra våningar höga. Marken på tomten är redan sanerad och undersökt, men överraskningar kan ännu finnas under själva Kartongfabriken.

Gammal industrifastighet och mycket med snö.
Gammal industrifastighet och mycket med snö. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,kartongfabriken i lovisa

Prisnivån är satt till mellan 3 700 och 4 400 euro per kvadratmeter. Det tycker pensionerade byggmästaren Börje Nyman att är lite väl högt.

- Jämfört med Nordsjö, där jag nu bor, känns priserna ganska höga, säger han. Att begära 30 000 euro för en bilplatsaktie i parkeringshallen är nog att ta i.

Själv funderar Börje Nyman på att flytta tillbaka till Lovisaregionen efter många år i Helsingfors.

- Hemtrakten börjar allt mera dra. Jag tror nog på arkitektens idéer, speciellt när man ser på vad han tidigare har byggt i Lovisa.

Kalevi Ilonen räknar med att det tar 16 månader att bygga kvarteret. Men först bör tillräckligt många lägenheter reserveras.

- Vi har nu omkring tio gjorda förhandsreserveringar. Innan vi kan börja måste antalet vara omkring 25 till 30 stycken.

Läs också