Hoppa till huvudinnehåll

Maria Kalaniemi: Folkmusiken kommer alltid att finnas!

Maria Kalaniemi porträtteras i Nästan unplugged
Maria Kalaniemi porträtteras i Nästan unplugged Bild: Henkka Niemistö avsnitt 2,Yle Fem,Maria Kalaniemi

Maria Kalaniemi räknas till en av de främsta folkpionjärerna i vårt land. Under flera årtionden har hon gjort en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och folkmusiken. Nu gästar hon Nästan unplugged.

- För mej handlar nog allting i folkmusiken om stämningen och den jordnära känslan, säger Maria Kalaniemi som är aktuell i det andra avsnittet av Nästan Unplugged.

- Musik skall vara nånting man känner och inte behöver analyseras eller förklaras!

Maria tillägger att det är först nu hon börjat hitta fram och den viktigaste egenskapen är att våga vara sej själv i det man gör.

Maria Kalaniemi föddes 1964 och är numera också konstnärsprofessor och inledde sina studier vid Sibelius-Akademin redan 1983 som en av de sex första folkmusikstuderandena i Finland. Kalaniemi har under flera årtionden turnerat och förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken. Den lyriskt känsliga och intensiva spelstil som Kalaniemi skapat har vunnit en trogen åhörarskara på olika håll av världen. Hennes spelstil har träffande beskrivits som finländsk dragspelsfado.

- Folkmusiken kommer alltid att ha sin plats och jag ser inget problem trots att den så att säga finns i marginalen.

- Och det är skönt att få vara ifred och jobba på utan att vara bunden vid trender och krav som den stora musikbranschen har idag. Folkmusiken utvecklas på sitt eget sätt, tillägger Maria.

Maria Kalaniemi har gjort ett många konsertturneér i olika sammansättningar på olika håll i världen. Hon har erhållit pris och erkännanden. I maj 2012 erhöll Maria Svenska Kulturfondens Konstpris. Hon är även en uppskattad pedagog och undervisar bland annat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors där honförutom via musik, försöker lära sina elever att hålla ögon och öron öppna för samtidens intryck.

- Var och en måste hitta sin egen väg att göra folkmusik på och minns att vi lever idag! Man måste akta att musikstilen inte blir ett museiföremål.

Jag har studerat gamla sång- och spelstilar men sen gör jag på mitt sätt. Jag har alltid älskat riffmusik och tar intryck av allt från Piazzolla till Rammstein och sku jag vara lite yngre så sku jag säkert spela i ett rockband.

Hurudan är du som person?

- Ibland känns det som om jag är för långsint och jag borde kanske lära mej att säga mera raka ord vid tillfällen då det behövs men det kanske man lär sej här ännu “på gamla dar"

Just nu känner Maria att hon gärna skulle vilja ta det lugnt och bara få vandra i skog och mark!

Som gästartist i programmet har Maria bjudit in den mångsidige sångerskan Emma Salokoski. Emma medverkar bland annat i en klassisk finsk tango. Programmet bjuder i övrigt på många härliga stämningar
inom folkmusiken med ingredienser av olika blandade stilar.

Maria Kalaniemi och Emma Salokoski tillsammans på scen i Nästan unplugged.
Maria Kalaniemi och Emma Salokoski. Maria Kalaniemi och Emma Salokoski tillsammans på scen i Nästan unplugged. Bild: Niklas Rosström Yle Fem,Maria Kalaniemi,Emma Salokoski,avsnitt 2

Programmet Nästan unplugged – ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer. Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa sidorna av att vara artister och låtskrivare i en alltmer hårdare musik- och mediavärld. Programmen är inramade i en liveinspelning från den anrika Aleksandersteatern i Helsingfors och varje avsnitt inleds småskaligt med att varje artist framför akustiska och avskalade nummer för att sedan kulminera i mera energiska framföranden med en stor orkester mot slutet av programmet.

Text: Niklas Rosström

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnittet med Maria Kalaniemi sänds i Yle Vega måndag 16.1.2017 kl. 19.22 i programmet Vår musik. Vill du tjuvlyssna på radioprogrammet redan innan tv-sändningen så publiceras det på Arenan på fredag 13.1.2017 kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas samma dag i programmet Vega Kväll.

Nyligen publicerat - Yle Fem