Hoppa till huvudinnehåll

När stormen kommer och pensionärerna vill spela bingo – ”Då spelar vi då!”

Bild på Ulla Virtanen.
Ulla Virtanen har varit med om mycket då hon arbetade som kryssningsvärd. Bild på Ulla Virtanen. Bild: Privat/Saara Autere Ulla Virtanen

Då det stormar på båten kan det vara bra att personalen visar att allt är lugnt och att båten inte kommer att sjunka, säger Ulla Virtanen som arbetat på båt. Ofta kräver passagerarna ändå att programmet ska fortsätta, trots höga vågor.

Det har stormat ordentligt under de senaste dagarna. Och natten till torsdag var det rekordhöga vågor på Östersjön, vilket givetvis betyder att det blir lite vingligare än vanligt på kryssningsfartygen.

Ulla Virtanen, som arbetat som kryssningsvärdinna på båt, säger att det är viktigt att visa passagerarna att man själv som anställd på fartyget är lugn då det stormar som mest.

– Jag kommer ihåg en gång då jag arbetade på ett mindre fartyg då det blåste riktigt mycket, och en grupp med människor satt och grät i kafeterian. De trodde att jag var kapten på båten och frågade mig därför om skeppet nu håller på att sjunka. Jag svarade att om kaptenen är här och hämtar kaffe, då är nog allt helt lugnt, säger Ulla.

Det värsta som Ulla själv har varit med om som kryssningvärdinna var en gång då hissarna i glas gick sönder på en båt.

– Det ser ganska hemskt ut då något så stort går sönder, säger hon.

Jag gick med på deras krav och gick till nattklubben där pensionärerna väntade, fastklamrade i borden för att det blåste så hårt, och så började vi spela bingo.

De som arbetar på båt vet hur tåliga båtarna är och behöver inte vara så rädda ute på havet, menar Ulla.

– Dessutom har vi fått utbildning i vad vi ska göra om något händer, så det gör en lite lugnare.

Pensionärerna vill spela bingo

Ofta då det gungar riktigt hårt ute på havet ställs flera programpunkter in, eftersom man ibland knappt hålls på fötterna. Men ibland kräver passagerarna att programmet ändå ska fortsätta.

– Jag meddelade en gång då det blåste hårt att nu ställer vi in dagens bingo. Men då kom det några arga äldre damer fram till mig och skrek att bingon inte får ställas in. Så jag gick med på deras krav och gick till nattklubben där pensionärerna väntade, fastklamrade i borden för att det blåste så hårt, och så började vi spela bingo.

Ulla berättar att det gungade så mycket att alla saker i nattklubben bara flög från sida till sida, och hon själv försökte förgäves hålla fast sig i något på scenen för att inte själv falla omkull.

– Och de äldre damerna fortsatte bara att begära att spelet skulle fortsätta, säger hon.

Storm utanför Ystad i södra Sverige.
Det kan börja gunga ordentligt då det blåser. Storm utanför Ystad i södra Sverige. Bild: EPA/JOHAN NILSSON stormar,vind,vågor,oväder,väderlek,hav,kustvatten,kust

Anita Hirvonen sjöng liggande

En gång då sångaren Anita Hirvonen gästade ett av kryssningsfartygen var det också storm ute. Hon bestämde sig då för att ställa in en allsångsstund på båten som hon planerade att hålla. Då var det igen de äldre pensionärerna som vägrade gå med på att allsången ställdes in.

– De sade argt att de har betalat för att Anita ska sjunga allsång. Då lade hon sig ner på scengolvet och sjöng liggandes för att inte falla som en fura i stormen. Pensionärerna fick sin allsång.

Det är en farlig situation då alarmet börjar ringa, då märker du det nog

”Bjud den som är rädd på en drink”

Men trots att vissa vill ha sitt program så är många rädda då det blåser som mest ute på havet. Enligt Ulla är det bäst att tydligt berätta för de som är rädda att allt är bra och att de som arbetar på båten har kunskap om vad de ska göra om något skulle hända.

– Då jag arbetade som kryssningsvärdinna kunde jag ganska enkelt ta mig tiden att bjuda någon rädd passagerare på en drink eller något och sitta ner och diskutera, säger hon.

Finns det något tecken jag kan leta efter som passagerare om det verkligen skulle bli en farlig situation?

– Det är en farlig situation då alarmet börjar ringa, då märker du det nog, säger hon.