Hoppa till huvudinnehåll

Stora snöhögar irriterar Borgåbor - staden får lätt skulden

snöhög
Vems är snöhögen? snöhög Bild: Yle/Robin Halttunen vinter

Vem ansvarar egentligen för att få bort snön från gator och korsningar? Borgå stad får ibland skulden för snöhögar som fastigheternas servicebolag har ansvar för.

- Ofta är det entreprenörer som arbetar för fastighetsbolagen som lämnar snöhögar kvar i korsningar. Staden för bort sina snöhögar nästan på en gång då vi plogar, säger Hannu Pirttinokka, underhållsmästare vid Borgå stad.

Det är husbolagen eller fastighetsägarna som ansvarar för sina egna gårdars och för de angränsande trottoarernas snöröjning. Snöröjningen kan skötas av fastighetsservicebolag, men husbolagen bär ändå ansvaret om fotgängare halkar.

Borgå stad ansvarar för att få bort snön från stadens gator samt från gång- och cykelvägar. Dessutom ansvarar staden för en del trottoarer utanför fastigheter som är i stadens ägo.

Staden får ofta skulden

Enligt ett tips till Yle Östnyland hade staden placerat snöhögar på farliga ställen under fredag morgon, till exempel i korsningen mellan Alexandersgatan och Runebergsgatan. Vid övergångsstället där blev två fotgängare påkörda i höstas.

Ibland kan det ändå vara så att folk utgår från att staden är skyldig, även om det inte handlar om snö från stadens gator.

Hannu Pirttinokka konstaterar att det också senast då det kom snö fanns snöhögar som hade lämnats kvar på olika håll, bland annat vid ett övergångsställe vid Sjötullsgatan.

- Ibland ser man också att fastigheterna har samlat snö till exempel vid Stadshusgatan. Sen för de bort högarna följande eller sen följande natt till snöavstjälpningsplatsen.

Stadens snöavstjälpningsplats finns i Hornhattula.

En kvinna väntar på att få gå över Alexandersgatan i Borgå.
Det olycksdrabbade övergångsstället vid korsningen av Alexandersgatan och Runebergsgatan i Borgå (arkivbild). En kvinna väntar på att få gå över Alexandersgatan i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman runebergsgatan i borgå,korsningar (plats),trafik,Fotgängare

Ibland kontaktar staden servicebolagen

Vid elvatiden på fredag förmiddag tog Pirttinokka en sväng längs Alexandersgatan för att kontrollera att staden inte bär ansvar för stora snöhögar i någon korsning. Staden hade ändå kört bort sina snöhögar.

Är det då ett stort problem att fastigheternas servicebolag lämnar kvar snöhögar för en längre tid?

- Om jag ser snöhögar utanför fastigheter brukar jag försöka ta reda på vilket servicebolag som ansvarar för dem och kontakta dem.

Pirttinokka konstaterar ändå att det har kommit mycket snö under det senaste dygnet.

- Fastigheterna kör nog ganska snabbt bort snön för de har inga ställen att lagra högar på.

"Vi sköter allt så fort vi kan"

När det gäller stadens ansvarsområden försöker man vara så snabba som möjligt.

- Vi kör bort snö redan medan vi arbetar under natten. Under den senaste natten gjorde vi också det.

Ibland känner sig fotgängare bortglömda i snöröjningen och upplever att endast bilisterna prioriteras. Ansvaret för trottoarerna ligger oftast på fastigheterna, men också staden gör sitt bästa för att så snabbt som möjligt få bort snön från gång- och cykelvägar.

- Vi sköter också parkeringsplatserna så fort vi kan. Jag tycker nog att också fastighetsbolagen är rätt så snabba, men de har ofta inte tid att genast under natten köra bort snön. Vi har inte kapacitet att sköta fastigheternas ansvarsområden.

snöhög
snöhög Bild: Yle/Robin Halttunen snöplog