Hoppa till huvudinnehåll

Sympatiska Kurt är en del av Tongåvan

Kurt Svenlin i Vörå
Kurt Svenlin i Vörå Kurt Svenlin i Vörå kurt svenlin,Vörå

Tongåvan är ingen Tongåva om inte Kurt från Vörå hör av sig. Han är den pratglada busschauffören som tycker om att umgås med alla dem han skjussar på.

Då man träffar Kurt Svenlin inser man snabbt han är busschaufför i själ och hjärta. Han älskar sitt jobb, som han har gjort i 41 års tid. Nu försöker han vänja sig vid tanken att småningom pensionera sig.

- Det är roligt att vara busschaufför då man är en mänska som tycker om att prata med mänskor och att träffa folk, funderar Kurt.

Han är en välkänd man i sina hemtrakter och då han rör sig där får han hälsa till höger och vänster på mänskor som han möter. Han har skjussat skolbarn i två generationer.

- Alla viftar och vinkar då man kör omkring och det känns bra.

Ett egnahem målat i rödmyllefärg.
Ett egnahem målat i rödmyllefärg. Bild: Yle/Camilla Kivivuori bostadshus,gårdsplan,Österbotten (historiskt landskap),trädgårdar,Vörå

Han bor i ett tvåvåningshus målat i rödmyllefärg - ett rätt typiskt för dessa trakter - tillsammans med sin fru Gun.

I en inhägnad, med antagligen en av Finlands ståtligaste hundkojor, bor hunden Mossa som hoppar av iver då husse får besök. Den gråa katten kommer försynt också och hälsar.

Kurt Svenlin tillsammans med sin hund
Kurt Svenlin tillsammans med sin hund Bild: Yle/Camilla Kivivuori vörå,husdjur

Det är lätt att hitta till hemmet där Svenlins bor, då man vet att far i huset brinner får bussar. Vid infarten står nämligen en röd buss som heter Kurts buss.

Den är en Scania som Kurt själv har byggt om till en "keikkabuss" med fyra bäddar, ett gaskök och några säten. Då man öppnar bagageluckan på högra sidan av bussen hittar man en grill!

Hejar på Finlands äldsta truck racing-förare

Ofta används keikkabussen då Kurt är följer med sin vän Erik Forsströms tävlingar. Erik bor i Paimio och kör truck racing och har tävlat i 15 år.

Kurt har visserligen redan följt med truck racing-tävlingar sedan 80-talet men se'n han blev bekant mer Erik, har Kurt-bussen ofta stått där som tävlingarna hållits. Tillsammans har de rest till England och för någon tid sedan bjöd Kurt sin vän på en resa till Pärnu.

Erik Forsström är den äldsta (65) och snabbaste truck racing-föraren i Finland. Och denna Erik brukar utan undantag få hälsningar i Tongåvan då Kurt är med i programmet.

Kurt Svenlin framför sin egen buss
Kurt Svenlin framför sin egen buss Bild: Yle/Camilla Kivivuori kurt svenlin,Vörå,buss

Kurt är pappa till flickorna Annika och Camilla. Dessutom har han glädjen att vara morfar till fem barnbarn. Annikas familj bor bara några hundra meter från föräldrarnas hem medan Camilla bor i Lappfors i Esse med sin familj.

I Tongåvan brukar hälsningarna ofta gå till barnen och barnbarnen.

- En bra mommo och moffa ska ju hälsa till sina barnbarn och ha dem närmast hjärtat, säger Kurt förnöjsamt.

Ny vän via Tongåvan

Kurt har blivit något av en "stamkund" i fredagskvällarna och Tongåvan och ofta får han kommentarer av folk han möter. Senast då han körde ett gäng till Pärnu konstaterade flera i bussen

- Jaha, det är DU som alltid brukar ringa till Tongåvan.

Till Kurt fredagsrutiner hör att gå i bastun, ta en öl och sedan koppla av med Tongåvan. Han gillar den fina musiken, att bli vänligt bemött av Bengt Bergqvist i telefonslussen, han gillar programledaren och han tycker att det är intressant att lyssna vem som får hälsningar. Dessutom kan man ju bli bekant med nya mänskor.

Via programmet har han fått en ny vän, Levi från Paipis, och de båda herrarna har börjat hälsa till varann, utan att någonsin ha träffats.

- Kanske jag någon dag ringer upp Levi, skrattar Kurt.

En grå katt
En grå katt Bild: Yle/Camilla Kivivuori katt,husdjur

Läs också