Hoppa till huvudinnehåll

Alla tiders bästa avslutar karriären: ”Som kvinna måste du ha ett liv också efter hockeyn”

Hayley Wickenheiser firar OS-guldet, Sotji 2014.
Hayley Wickenheiser firar OS-guld nummer fyra i Sotji 2014. Hayley Wickenheiser firar OS-guldet, Sotji 2014. Bild: All Over Press Olympiska vinterspelen i Sotji 2014,Hayley Wickenheiser,Kanadas damlandslag i ishockey

Hayley Wickenheiser lägger ner den aktiva karriären. Damishockeyns kanske största ikon genom tiderna tackar hemlandet Kanada – och får svar av premiärministern.

Den fyrfaldiga olympiska mästaren Hayley Wickenheiser avslutar en lång och framgångsrik karriär som ishockeyspelare.

Den 38-åriga kanadensaren, som allmänt betraktas som damhockeyns allra största namn någonsin, meddelade om sitt beslut på Twitter.

– Kära Kanada. Det har varit den största äran i mitt liv att få spela för er. Dags att hänga upp dem (skridskorna). Tack, skriver Wickenheiser.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

– Hayley, du har inspirerat en generation av hockeyspelare att jobba hårt och drömma stort. Grattis för en otrolig karriär, svarade Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Inleder läkarstudier

Wickenheiser vann sju VM-guld och fyra OS-guld, och hoppades så sent som för ett halvår sedan att hon kunde jaga ett femte i Sydkorea 2018. Men nu lägger hon av och satsar istället på läkarstudier.

– Det var verkligen ett svårt beslut och jag är tacksam över allt ishockeyn gett mig. Men som en kvinna tjänar du inte miljoner på hockeyn och du måste också ha ett liv efter det, säger Wickenheiser till Sportsnet.

Hayley Wickenheiser OS i Sotji 2014.
Wickenheiser håvade in medaljer i lönnlövströjan. Hayley Wickenheiser OS i Sotji 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Hayley Wickenheiser

Wickenheiser är Kanadas alla tiders bästa målskytt och poängmakare med 168 mål och 211 assist på 276 landskamper.

Stolt över tiden i Finland

Wickenheiser är även känd från sin tid i Finland. Säsongen 2002-2003 blev hon den första kvinnan på herrarnas tredje högsta serienivå Finlandsserien och året efter gjorde hon ny historia på den näst högsta nivån Mestis.

– Jag är stolt över att jag slog mig in där, säger Wickenheiser till Sportsnet och minns tillbaka på sina första träningar med Kyrkslättsklubben HC Salamat.

– Hundra medierepresentanter runtom hela världen var på plats. Jag tänkte att ”wow, de är inte här för att de vill se mig spela, utan för att de tror att jag inte kan skrinna”.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport