Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot Chicagopolisen

USA:s justitieminister Loretta Lynch vid en presskonferens om polisen i Chicago. I bakgrunden polischefen Eddie Johnson och borgmästaren  Rahm Emanuel.
USA:s justitieminister Loretta Lynch vid en presskonferens angående polisen i Chicago. I bakgrunden polischefen Eddie Johnson och borgmästaren Rahm Emanuel. USA:s justitieminister Loretta Lynch vid en presskonferens om polisen i Chicago. I bakgrunden polischefen Eddie Johnson och borgmästaren Rahm Emanuel. Bild: EPA/TANNEN MAURY Loretta Lynch,USA:s justitieminister,Justitieministeriet,USA,Chicago,Illinois

Det amerikanska justitieministeriet beskyller Chicagopolisen för att ha använt överdrivet våld mot invånare i staden.

Enligt rapporten har polisen bland annat beskjutit personer som inte utgjort något hot, samt använt elpistoler mot andra enbart för att de vägrat lyda order.

16 skott mot tonåring

Utredningen av landets näst största poliskår pågick i ett år. Justitieministeriet påbörjade utredningen efter att omfattande protester brutit ut i staden sedan en polis avlossat 16 skott mot en svart tonåring.

Ett videoklipp av skjutningen offentliggjordes mer än ett år efter händelsen, varpå mordåtal väcktes mot den polis som avfyrade skotten.

Klagomål tystas ner

Poliskåren har enligt rapporten utsatt människor för fara och har orsakat skador och dödsfall som kunde ha undvikits. Det här har eroderat Chicagobornas förtroende för polisen.

Enligt rapporten har poliserna i staden dålig utbildning eller så saknar de resurser, samtidigt som man ofta inte utrett fall där poliser beskyllts för tjänstefel. Ministeriet beskyller staden för att systematiskt tysta ner klagomål mot polisen.

Av de nyutbildade poliserna och studerandena i polisskolan som ministeriet har intervjuat har bara en av sex på ett tillfredsställande sätt kunnat redogöra för reglerna angående våldsanvändning.

Höga mordsiffror

Hela 726 mord begicks i Chicago i fjol, den högsta siffran på 20 år. Under samma år begicks färre mord i USA:s två största städer New York och Los Angeles, tillsammans.

Läs också