Hoppa till huvudinnehåll

I Ryssland är redan var tredje invånare pensionär - men de fortsätter arbeta

Äldre rysk dam säljer livsmedel på Danilovskijmarknaden i Moskva.
På Danilovskijmarknaden i Moskva. Äldre rysk dam säljer livsmedel på Danilovskijmarknaden i Moskva. Bild: Yle, Susanna Sjöstedt Ryssland,pensionärer,pensionsålder

Den ryska befolkningen åldras och lever längre än tidigare. Det betyder samtidigt att allt fler är pensionärer. Vi borde inte orientera oss så mycket på de unga, utan inse att framtiden är en värld där de flesta aktiva människor har fyllt 50, säger forskare.

På de iskalla gatorna i Moskva, nära Danilovskijmarknaden med sina läckra varor, kryllar det av glada pensionärer. Alla jag möter har jobbat länge efter att de egentligen har blivit pensionerade.

- Jag jobbade först på skofabriken i hela mitt liv och efter pensionen som städerska i fabriksmatsalen, säger 86-åriga Maria Ivanovna belåtet. De tar så bra hand om mig fortfarande på fabriken, jag får hjälp med mat och så. Jag bor i en kommunalka. Jag växte upp på barnhem, berättar hon förtroligt. Sen kom kriget och vår stad brann, och jag hamnade här på skofabriken. Allt är väldigt bra.

De blå ögonen glittrar och läpparna är målade med lite läppstift. Kylan verkar inte bekomma denna 86-åriga dam överhuvudtaget, som utan att tveka berättar hela sin livshistoria efter en halv minuts bekantskap.

Jag tycker att kvinnor i dag är väldigt energiska och ungdomliga vid 54.― Irina Krapivina

- Jag tycker att kvinnor i dag är väldigt energiska och ungdomliga vid 54, säger läraren Irina Krapivina, som är nästa kvinna jag möter. Jag blir själv pensionär nästa år, då jag fyller 55, men har ännu krafter och tänker fortsätta jobba. Jag hoppas jag kan fortsätta ännu i minst tio år!

Rysk kvinna som snart blir pensionär
Irina Krapivina blir pensionär i år. Rysk kvinna som snart blir pensionär Bild: YLE, Grigrorij Vorobjev Ryssland,pensionärer,irina krapivina

- Jag känner mig inte som en pensionär fast jag har varit det länge, säger för sin del Anatolij Osovitskij, universitetslärare i radiofysik. Men mitt arbete är ju sådant att åldern inte påverkar. Han måste tänka efter lite då jag frågar hur länge han har jobbat efter pensioneringen.

Pensionerade Anatolij Osovitskij undervisar i radiofysik.
Anatolij Osovitskij undervisar ännu i radiofysik. Pensionerade Anatolij Osovitskij undervisar i radiofysik. Ryssland,pensionärer

- Låt mig se.. det blir väl 12 år.

Pensionsåldern höjdes vid årsskiftet

De här uttalandena är ingalunda ovanliga i Ryssland. På grund av att pensionsåldern länge har varit så låg som 55 för kvinnor och 60 för män, fortsätter de allra flesta jobba efter sin pensionering, som om ingenting hade hänt.

Man jobbar helt enkelt bara kvar. Från årsskiftet höjdes ändå pensionsåldern, så att den successivt höjs till 63 för kvinnor och 65 för män. Reformen ska träda i kraft till fullo år 2032.

Var tredje ryss är i dag pensionär. Snart kommer det ryska samhället att befinna sig i en situation där bara varannan människa jobbar, medan den andra hälften av befolkningen ska försörjas, säger politologen Jekaterina Schulman.

Det klarar inte ekonomin av, så pensionssystemet och produktionssätten måste reformeras.

Vi borde inte orientera oss bara mot de unga. Vi kommer att leva i en värld där de flesta aktiva människor har fyllt 50.― Jekaterina Schulman, politolog

- Vi borde också ställa om oss mentalt. På 1900-talet vurmade man för ungdomen, som var framtiden. Men vi borde inte orientera oss bara mot de unga. Vi kommer att leva i en värld där de flesta aktiva människor har fyllt 50.

Billig arbetskraft i mängder

Samtidigt finns det i Ryssland ett stort befolkningsunderskott, eftersom det föds färre människor än vad det dör. Det täcks med ofta illegal invandring från forna Sovjetrepubliker, säger professorn i sociologi, Viktor Vachstein.

Moskva är ett lysande exempel. Officiellt bor det drygt 12 miljoner människor i huvudstaden, men det köps mat till 20 miljoner varje dag.

Det betyder att här finns miljoner människor som jobbar svart och inte betalar några skatter. Här finns en enorm bas för exploatering.

De arbetande pensionärerna är en likadan grupp som utnyttjas, slår Vachstein fast.

Den ryska sociologen Viktor Vachstein.
Viktor Vachstein, sociolog. Den ryska sociologen Viktor Vachstein. Bild: Yle, Ilja Drobysjevskij Ryssland,Sociologi

Vachstein är en ansedd sociolog som är verksam bland annat vid institutet för samhällsvetenskaper i Moskva, liksom vid Manchester Universitys filial i den ryska huvudstaden.

- Man kan lagligt betala dem mindre. De vet att de knappast får något annat jobb. Därför blir ekonomin asocial, trots att det ser ut som om vi har ett enormt socialt maskineri. Men vi ser till exempel i våra kartläggningar för Eurobarometern, att folk i pensionsåldern är mer benägna att jobba svart. Våra kartläggningar visar att varannan ryss skulle gå med på att få lönen i ett kuvert.

Livslängden ökar

Livslängden i Ryssland ökar sakteliga. Ännu är den ändå mycket lägre för männen, drygt 65 år, jämfört med de ryska kvinnornas medellivslängd på 76 år.

Därför är det först nu många ryska män äntligen har börjat överleva sin pensionering, säger Viktor Vachstein.

Om en rysk man blir pensionerad, betyder det att han har haft en sjuhelsikes tur!― Viktor Vachstein, sociolog

- Om en rysk man blir pensionerad, betyder det att han har haft en sjuhelsikes tur, säger Vachstein.

Och Jektaterina Schulman håller med. Efter fyllda 45 lever de ryska männen farligt. De blir ihjälslagna, super ihjäl sig, dör i sviterna efter att ha suttit i fängelse, men också i arbetsplatsolyckor och på grund av otillräcklig sjukvård. Allt våld i samhället påverkar den manliga dödligheten, slår Schulman fast.

Eftersom kvinnorna lever så mycket längre, finns det också vissa områden som blir som getton, där det bara bor äldre kvinnor, säger Vachstein.

Det dimmiga samhället - politikerna famlar i blindo

- Den genomsnittliga väljaren har länge varit en kvinna i 40-årsåldern, påpekar Jekaterina Schulman. Det får konsekvenser på ett politiskt plan, vilket makthavarna borde inse.

Politologen Jekaterina Schulman
Politologen Jekaterina Schulman Politologen Jekaterina Schulman Bild: Yle, Ilja Drobysjevskij Ryssland,statsvetenskap

Det är inte de människorna som är intresserade av våldsamma politiska protester eller av en aggressiv utrikespolitik. Det leder bara till apati.

Folk har fullt upp med de stigande priserna, den dyra maten och olika sociala frågor.

Det politiska maskineriet står inför presidentvalet 2018, och inför erfarenheterna från parlamentsvalet i fjol. Resultatet från det borde stämma till eftertanke. Valdeltagandet i städerna var exceptionellt lågt.

Samhället har en dimmig uppfattning om sig självt.― Jekaterina Schulman, politolog

- Men vi har inte de verktyg som man använder i demokratier för att den politiska makten och samhället ska kommunicera, alltså demokratiska val, en fri press och oberoende medborgarorganisationer. Därför vet den politiska eliten inte riktigt vad som händer.

Politikerna har en mycket dimmig uppfattning om vad som pågår i det ryska samhället. Och samhället har en dimmig uppfattning om sig självt, säger Schulman.

Läs mera:

Rysk bank satsar på empatiträning - specialdräkt ska ge personalen insikter

Rysslands största bank, Sberbank, satsar nu specifikt på sina 32 miljoner kunder som är pensionärer. Flera nya program har utarbetats, det mest spektakulära handlar om empatiträning för de anställda i specialdesignade kostymer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes