Hoppa till huvudinnehåll

Lari Lehtonen slog Jauhojärvi klart – Ville Nousiainen bekymrad

Lari Lehtonen, november 2014.
Lari Lehtonen klar etta i Jämi. Lari Lehtonen, november 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Lari Lehtonen

En åkare var i en klass för sig på herrarnas 15 kilometer med fri skidteknik i finska cupen i Jämi.

Tre landslagsåkare ställde upp i Jämi – och de tre lade även beslag på de tre första positionerna.

Lari Lehtonen gav ett välkommet formbesked då han besegrade Sami Jauhojärvi med 44,4 sekunder och Ville Nousiainen med 1.11,1.

– Det har känts lite tungt på träningarna så jag beslöt mig för att ta det lugnt i starten och trissa upp farten efterhand, delger Lehtonen sin taktik i Yles segerintervju.

– Lite mattades takten av mot slutet men jag lyckades hålla hyfsat jämn fart. Formen verkar vara god, framför allt funkar fristilen bra.

Nousiainen bekymrad

För tvåan Jauhojärvi är den fria tekniken klart sämre än den klassiska och för honom var dagens tävling främst en genomkörare inför söndagens stafett.

Däremot hoppades trean Nousiainen på betydligt mera. Nousiainen var endast knappt på poäng i skandinaviska cupen i Lahtis förra helgen och är långt ifrån en VM-form.

– Jag orkar helt enkelt inte hålla farten uppe i uppförsbackarna. Jag borde orka trycka i 20 sekunder till, nu förlorar jag tiotals sekunder mot täten i varje backe, skakar Nousiainen på huvudet.

– Tidigare har slutet varit min stora styrka, jag har kommit som ett djur på slutet, men nu är det som en kossas andetag, beskriver han.

Gustafsson jättenöjd

Av FSS-åkarna var IF Femmans Joachim Gustafsson vassast på en 18:e plats, dryga tre minuter bakom Lehtonen. IF Minkens Juuso Haarala kom 23:a, klubbkompisen Patrick Kronberg 25:a och Femmans Rikhard Mäki-Heikkilä 28:a.

– Jag är jättenöjd. Början av vintern gick ganska dåligt men nu har det hela tiden sett bättre och bättre ut, och nu redan väldigt bra, konstaterade Gustafsson till Yle.

IF Minkens Remi Lindholm var ute efter ett formbesked inför uttagningarna till junior-VM om ett par veckor, men fick nöja sig med 70:e plats, nästan fem minuter efter täten.

Resultat:

1. Lari Lehtonen 38.39,3
2. Sami Jauhojärvi + 44,4
3. Ville Nousiainen +1.11,1
4. Kusti Kittilä +1.13,9
5. Joel Ikonen +1.25,7
6. Vesa Kallio +1.40,4
7. Juha Lallukka +1.52,8
8. Antti Ojansivu +1.58,1
9. Kari Varis +2.15,6

Se kompletta resultat här!