Hoppa till huvudinnehåll

Nedräkningen för Obamacare började

Capitol Hall i USA:s huvudstad Washington kvällen den 30 september 2013
Kongressbyggnaden Capitolium i Washington. Capitol Hall i USA:s huvudstad Washington kvällen den 30 september 2013 Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS kongressbyggnaden

Den amerikanska kongressen inledde på fredagen arbetet med att avskaffa den avgående presidenten Barack Obamas hälsovårdsprogram Obamacare.

Både representanthuset och senaten godkände en resolution som utgjorde den formella starten på att utarbeta ett lagförslag som kullkastar Obamas Patient Protection and Affordable Care Act från 2010 som informellt kallas Obamacare.

Kongressens båda kamrar domineras sedan 2014 av republikanerna, som hela tiden motsatt sig Obamacare.

Republikanerna har dock hindrats av den demokratiska presidenten Obama. Presidenten måste stadfästa alla nya lagar innan de kan träda i kraft.

Den tillträdande presidenten Donald Trump har lovat stoppa Obamacare som en av sina första åtgärder efter att han installerats i Vita huset den 20 januari.

Kommittérna i kongressen ska nu utarbeta texten till ett lagförslag som Trump kan stadfästa.

Meningen med Obamacare har bland annat varit att ge även mindre bemedlade amerikaner någon form av sjukförsäkring och därmed möjlighet att få vård.

Hälsovårdsprogrammets effektivitet har dock varit omstridd, liksom att det blivit obligatoriskt för amerikanerna att ha sjukförsäkring.

Republikanerna har inte lagt fram något alternativ till Obamacare.

Läs också