Hoppa till huvudinnehåll

Rysslands enda cirkus för huliganer

Cirkus Upsala satsar på unga med funktionsstörning.
Cirkus Upsala satsar på unga med funktionsstörning. Bild: Cirkus Upsala cirkus (konstart),cirkus upsala,St Petersburg

Cirkus Upsala i S:t Petersburg är Rysslands enda sociala cirkus. En cirkus som jobbar med utslagna ungdomar och barn med funktionshinder.

På Upsala cirkus försöker man minimera risken för utslagning. Det man erbjuder är en miljö att utvecklas i, en kreativ atmosfär som höjer självförtroendet och en frihetskänsla som i sin tur stakar ut en egen väg ut i livet.

Här menar man att cirkuskonsten är ett genialt verktyg för att hjälpa problemunga.

– Vi eftersträvar inte att göra OS-mästare av barnen, eller ens artister som gör de bästa av cirkuskonster, säger direktören Larissa Afanasieva.

– Vår uppgift är att lyfta fram den kreativa potential som finns hos alla. Vårt uppdrag är att skapa en atmosfär där barnen inte räds att utveckla sina talanger.

Började med gatubarn

Upsala Cirkus kallar sig för världens enda cirkus för huliganer.

Cirkus Upsala satsar på unga med funktionsstörning.
Cirkus Upsala satsar på unga med specialbehov. Cirkus Upsala satsar på unga med funktionsstörning. Bild: cirkus upsala cirkus (konstart),cirkus upsala,St Petersburg

Cirkusen grundades för femton år sedan av tyskan Astrid Schorn och Larissa Afanasieva. Förr var det gatubarn som var med, numera är det mest unga från fattiga familjer där föräldrarna har alkoholproblem.

År 2012 fick cirkusen egna utrymmen tack vare ett företag och varje år deltar omkring 70 barn och unga i verksamheten.

– Vi eftersträvar en individcentrerad pedagogik med mycket dialog och ännu mer kärlek, säger Afanasieva.

Cirkusen är mån om sitt oberoende och sköter finansieringen med egna intäkter, bidrag från fonder och företag samt en del statliga medel.

Moderna tricks

Varje säsong ger cirkusen omkring 50 föreställningar. Man turnerar också flitigt, både i Ryssland och utomlands.

Och alltid gör de en modern cirkuskonst som kombinerar mycket akrobatik, jonglering, dans och teater.

Cirkus Upsala satsar på unga med funktionsstörning.
Cirkus Upsala ger ca 50 föreställningar per säsong. Cirkus Upsala satsar på unga med funktionsstörning. Bild: cirkus upsala cirkus (konstart),cirkus upsala,St Petersburg

– Jag tycker mest om när de äldre artisterna kommer på besök och visar olika tricks, som att slå volter både framåt och bakåt och att stå på händerna, säger nioårige Nastja.

– Cirkusen har gett mig mycket, och den har förändrat mig mycket, menar 14-åriga Anatolij. Jag sitter inte längre vid datorn varje dag, och jag har slutat hänga på gatan. I stället tillbringar jag all min fritid på cirkusen.

Upsala cirkus nästa mål är nu att börja jobba mer med barn som har olika funktionshinder. En helt ny målgrupp är ungdomar från immigrantfamiljer som har svårt att integrera sig i samhället.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes