Hoppa till huvudinnehåll

Sex nya hjärtstartare placeras ut i Pargas

Kvinna visar hur en defibrillator fungerar.
Kvinna visar hur en defibrillator fungerar. Bild: Yle/Johanna Ventus hjärtstartare

Föreningen Västra Åbolands hjärtförening har samlat in nästan 12000 euro och köper sex hjärtstartare som ska placeras ut i Pargas.

I fjol fyllde föreningen Västra Åbolands hjärtförening 40 år. För att fira startade föreningen en insamling för att kunna köpa så många hjärtstartare som möjligt till Pargas. Målet var att kunna placera ut defibrillatorer i alla stadens kommundelar.

Under året samlade man in nästan 12000 euro och föreningen har nu köpt sex hjärtstatare som ska placeras ut i olika delar av staden.

Hjärtstartarna kommer att finnas vid Pargas apotek i Reimaris aula, Pargas gästhamn (under vintern i Valintatalo), Kjell's kitchen i Norrby industriområde, vid Lielahden Kauppa ja Kapakka, på Norrskata och vid Kapellstrandens festgård.

Föreningen har också ordnat flera träffar tillsammans med Skärgårdens Kombi och Röda Korset för att informera om hur apparaterna fungerar.

Insamlingen är nu avslutad och på tisdag den 17 januari överlämnar föreningen defibrillatorerna till hälsocentralen i Pargas som ska se till att apparaterna placeras ut på lämliga platser.

I Norrskata har byarådet inskaffat en egen hjärtstartare med bidrag från Lions. Den hjärtstartaren kommer att placeras på brandstationens vägg i Houtsala. Den 19 januari kommer Marjatta Alakahri från Röda korset att lära ut hur man använder defibrilatorn och hur man återupplivar.

  • Rutinerade stjärnor tillbaka då Tappara slog KalPa

    Tappara besegrade KalPa med 4-1 i tisdagens enda match

    Ishockeyligans tabelltvåa Tappara kunde enkelt besegra KalPa i tisdagens enda match i ishockeyligan med 4-1. I Tappara gjorde slovaken Tomas Zaborsky comeback efter att ha missat nio matcher på grund av skada.

  • Har du åkt färja mellan Vasa och Umeå? – Vi vill höra dina minnen

    Yle Österbotten vill höra dina minnen från Vasabåtarna.

    En ny Kvarkenfärja är beställd och nu vill Yle Österbotten höra dina minnen från rutten mellan Vasa och Umeå. Är det en sommarkryssning under trafikens glansdagar som dyker upp, eller är det året då taxfree-försäljningen upphörde och festen tog slut som fastnat i minnet?

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland