Hoppa till huvudinnehåll

Staffan Bruun: "Vad är bättre än att få basarernas proffs hit?"

Tabriz-basaren i Iran
Tabriz-basaren i Iran Bild: © document Iran Images. All Rights Reserved. Iran,världsarv,UNESCO

- Man kan naturligtvis önska sig bättre väder och bättre resultat för fotbollslandslaget men allt sånt känns så trivialt då vi har den här jättestora frågan.

Det är flyktingfrågan som står författaren och journalisten Staffan Bruuns hjärta nära då han ombeds komma med en förhoppning gällande det finländska samhället i år.

Staffan Bruun.
Staffan Bruun. Bild: Yle/Helena von Alfthan Staffan Bruun

- Det viktigaste jag hoppas på är att Finlands regering och migrationsverket skulle ta sitt förnuft till fånga och sluta kasta ut flyktingar och invandrare utan orsak. Finland behöver invandrare och det är också vår plikt och skyldighet att ta ansvar.

Italienska Röda korset räddar flyktingar i en flotte på Medelhavet 20.10.2016.
Italienska Röda korset räddar flyktingar i en flotte på Medelhavet 20.10.2016. Bild: EPA/ITALIAN RED CROSS/YARA NARDI flyktingar,Röda Korset,räddningsoperation,migranter,Medelhavet

- Den europeiska politiken kommer att leda till katastrof. Det är en jättestor skam att vara europé i dessa tider och se hur man behandlar nödställda människor.

Så vad borde göras?

- EU borde bygga upp ett stort mottagningscentrum vid den turkiska gränsen och där gå igenom vilka vi kan ta emot. Dessa människor ska inte behöva fly över medelhavet, utan EU kan redan där på ort och ställe se till att vi kan ta emot dem.

Softex hör till de värsta flyktinglägren i Grekland.
Softex hör till de värsta flyktinglägren i Grekland. Bild: Yle/Jessica Stolzmann Aten,flyktingar

- Alla kan inte komma men ganska många hundratusen ska Europa klara av. Det har vi gjort förr och vi är rikare nu än någonsin.

Det ligger dessutom i vårt eget intresse, konstaterar Bruun.

- Vi behöver unga människor. Så det är inte bara vår moraliska skyldighet som medmänniskor att göra så utan vi behöver bli fler, få fler som försörjer oss då befolkningen blir äldre.

Åbovarvet
Åbovarvet Bild: Yle/Nora Engström Meyer Turku,varvsindustri,skeppsvarv,Åbo,industri

Om din förhoppning förverkligas, vad kan hända i bästa fall?

- När kulturer möts och det kommer nya människor med nya idéer så skapas det något nytt och bra.

I Finland är vi bra på att bygga och konstruera grejer, men inte på att sälja dem, så här har vi kanske en lösning, funderar Bruun.

- Vad är då bättre än att få basarernas proffs hit? De som sålt mattor i över tvåtusen år och vet hur man prutar och gör goda affärer. Det är ju just sådant som vårt näringsliv behöver!

Salo får kanske ny elektronikfabrik
Salo får kanske ny elektronikfabrik Bild: Yle elektronik

Förhoppningar 2017
Här kan du höra Staffan Bruun berätta.