Hoppa till huvudinnehåll

Fredskonferensen i Paris – en charad?

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault talar vid öppningen av fredskonferensen i Paris 15.1.2017
Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault talar vid öppningen av fredskonferensen i Paris 15.1.2017. Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault talar vid öppningen av fredskonferensen i Paris 15.1.2017 Bild: AFP / Lehtikuva fredsförhandlingar,Paris,konferens,Israel,Jean-Marc Ayrault

Omkring 70 länder deltog i en internationell fredskonferens om Mellanöstern i Paris på söndagen. Syftet var att ge fredsprocessen en knuff framåt och uttrycka stöd för tvåstatslösningen mellan Israel och Palestina. Förväntningarna på mötet var låga och inga beslut fattades.

Fredsprocessen i Mellanöstern har stått helt stilla sedan april 2014 då man gav upp det senaste försöket till direkta fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

Frankrike lyckades locka 40 utrikesministrar och andra representanter från ungefär 70 länder till söndagens fredskonferens. Man ville visa att det internationella samfundet fortfarande tror på tvåstatslösningen och att man vill få igång nya fredssamtal.

Alla EU-länder hade skickat sina representanter till mötet och bland annat USA:s utgående utrikesminister John Kerry deltog.

"Riggad mot den judiska staten"

Varken Israel eller palestinierna var egentligen inbjudna, men medan palestinierna har välkomnat konferensen så har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskrivit den som skamlig och som "riggad mot den judiska staten".

Netanyahu och den israeliska ledningen är fortfarande upprörd över att USA lade ner sin röst i FN:s säkerhetsråd i slutet av december och lät säkerhetsrådet anta en resolution som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

En israelisk bosättning nära byn Bani Naem på Västbanken 11.1.2017
En israelisk bosättning nära byn Bani Naem på Västbanken 11.1.2017. En israelisk bosättning nära byn Bani Naem på Västbanken 11.1.2017 Bild: EPA/ABED AL HASHLAMOUN Israeliska bosättningar,Västbanken,Israel,palestinier

Israelerna har sagt från första början att de inte intresserar sig för det här fredsmötet eller dess slutsatser. Israel har låtit förstå att man istället inväntar USA:s tillträdande president Donald Trump och hans Mellanösternpolitik.

Enligt franska diplomater är det inte ett sammanträffande att fredskonferensen ordnades fem dagar före Trumps installation. Frankrike och andra deltagare vill förmedla ett budskap till Trump om internationell enighet vad gäller tvåstatslösningen och vikten av att lösa konflikten mellan Israel och palestinierna.

Trumpteamet protesterade mot konferensen

Israeliska Haaretz rapporterar att högt uppsatta franska tjänstemän mötte rådgivare till Trump i New York för att presentera fredskonferensens program för dem för några veckor sedan.

Trumpteamet ska ha protesterat "kraftigt" mot att konferensen överhuvudtaget arrangeras bara fem dagar innan Trump tillträder.

Trump väntas föra en Mellanösternpolitik som stödjer den nuvarande israeliska högerregeringen.

Trump har sagt att han kommer att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Det skulle vara ett ytterst kontroversiellt beslut eftersom staden är så omtvistad.

USA:s tillträdande ambassadör i Israel, David Friedman (till vänster i bilden) på en tillställning i Jerusalem i oktober 2016.
USA:s tillträdande ambassadör i Israel, David Friedman (till vänster i bilden) på en tillställning i Jerusalem i oktober 2016. USA:s tillträdande ambassadör i Israel, David Friedman (till vänster i bilden) på en tillställning i Jerusalem i oktober 2016. Bild: EPA/ABIR SULTAN David Friedman,USA,ambassadörer,Israel

Trump har också utsett advokaten David Friedman som USA:s nye ambassadör i Israel. Enligt amerikanska medier har Friedman nära kontakter till israeler på yttersta högerkanten.

Han har bland annat ifrågasatt behovet av en tvåstatslösning och beskrivit vänsterorienterade amerikanska judar som ”värre än kapos", de judar som fungerade som lägerledningens medhjälpare i nazistiska koncentrationsläger.

Ett spel för gallerierna?

Fredskonferensen i Paris fattade inga beslut. Den avslutades med att Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault presenterade en slutkommuniké.

Kommunikén innehåller en uppmaning till Israel och palestinierna om att förbinda sig vid tvåstatslösningen och att avstå från ensidiga handlingar och beslut som föregriper fredssamtal.

- Om fredskonferensen inte har några konsekvenser och om ingen lyssnar, om de repeterar samma saker som de sagt om och om igen så är det här en charad, säger Mellanösternkännaren Nathan Thrall från International Crisis Group till AFP.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes