Hoppa till huvudinnehåll

Jylhä bekräftar: Mäkäräinen tackar nej

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen avstår från skidvärldscupen och satsar fullt ut på skidskyttet. Kaisa Mäkäräinen. Bild: AFP / Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Det blir ingen Kaisa Mäkäräinen i skidvärldscupen nästa veckoslut. Samtidigt minskar också skidskyttestjärnans chanser till en plats i hemma-VM drastiskt. ”Kaisa koncentrerar sig på sin huvudgren”, säger längdlandslagets förbundskapten Reijo Jylhä.

En stor fråga när hemma-VM på skidor närmar sig är om Kaisa Mäkäräinen dyker upp i spåret. De distanser som kunde bli aktuella för hennes del är stafetten och tremilen i fristil.

Nu verkar det ändå som att hemmapubliken får vänja sig vid tanke på att det inte blir någon Mäkäräinen i Lahtis i slutet av februari.

I en intervju med Ilta-Sanomat säger längdlandslagets förbundskapten Reijo Jylhä att Mäkäräinen inte kommer till skidvärldscupen i Ulricehamn nästa helg. Jylhä pratade med henne efter helgens världscup i skidskytte i Ruhpolding, där Mäkäräinen tog två segrar.

"Logiskt och förståeligt"

I Ulricehamn avgörs säsongens andra världscupstafett och där fanns sista chansen att visa formbesked inför en VM-stafett. I stället åker Mäkäräinen till skidskyttarnas världscup i Anterselva och fortsätter sin uppladdning inför skidskytte-VM som startar den 9 februari.

– Kaisa koncentrerar sig på sin huvudgren. Beslutet är helt logiskt och förståeligt. Jag förstår det till fullo, säger Jylhä.

– Det ser med andra ord ut som att VM-laget utgörs av längdåkare. Det är inget problem, vi har ett slagkraftigt lag. Man måste komma ihåg att Kaisa hela tiden har varit en ren bonus. På samma sätt är längdåkning en bonus för Kaisa.

Reijo Jylhä.
Reijo Jylhä. Reijo Jylhä. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Reijo Jylhä

Dörren inte helt stängd

Jylhä stänger ändå inte VM-dörren helt för Mäkäräinens del.

– Möjliga skador och sjukdomar kan förändra läget.

Mäkäräinen är skidskyttevärldscupens bästa skidåkare och Jylhä medger i intervjun att han gärna hade sett Mäkäräinen utmana specialisterna.

– Nu kan vi bara spekulera om hur det hade sett ut. Å andra sidan är det bra att vi har tillräckligt mycket att spekulera om i idrotten.