Hoppa till huvudinnehåll

Kampsport utan slag väcker intresse i Åbo

Capoeira är en kombination av dans och kampsport.
Capoeira är en kombination av dans och kampsport. Bild: Yle/Johanna Ventus kampsporter,capoeira

Capoeira kan beskrivas som en kombination av kampsport och dans. Capoeiraentusiaster i Åbo hoppas nu fler ska hitta grenen.

På lördag bjöd capoeiraskolan Senzala in intresserade Åbobor att bekanta sig med grenen.

- Capoeira är en kampsport från Brasilien men det är en väldigt annorlunda kampsport i och med att vi har med musik som ett element. Capoeira påminner mycket om en dans där rörelserna består av sparkar och väjningar, förklarar capoeiraentusiasten Ronnie Snellman.

Det förekommer inte kroppskontakt i capoeira. Slagen träffar inte motståndaren och man brukar inte tala om att man slåss utan utövarna säger att de spelar capoeira.

- Olyckor kan hända och därför förbereder vi också oss på att kunna väja undan för sparkar men idén är att då vi spelar så rör vi inte varandra.

Rytmiska rörelser till portugisiska toner

Musiken är en mycket viktig del av grenen förklarar Snellman.

- Visst kan man träna rörelserna utan musik men då vi spelar måste det absolut finnas musik. Capoeira är inget utan musik. Det finns inga skrivna regler då det gäller musiken men traditionellt handlar med om musik från Brasilien och vi sjunger på portugisiska.

Capoeira spelas till traditionella portugisiska sånger.
Musiken är en viktig del av capoeira. Capoeira spelas till traditionella portugisiska sånger. Bild: Yle/Johanna Ventus trumma,musik,musikinstrument,capoeira

Grenen går tillbaka till 1500-talet då Portugiserna tog med sig slavar från Afrika och förde dem till Brasilien. Slavarnas förhållanden var usla och de började sjunga tillsammans för att ha något att glädja sig åt samtidigt som de började träna självförsvar för att en dag kunna slå sig fria. Det la grunden till capoeira som i mitten av 1900-talet började sprida sig till resten av värden från Brasilien.

Själv kom Ronnie Snellman i kontakt med grenen under ett utbytesår i Spanien.

- Jag tränade då karate men tyckte det var för våldsamt och fick tipset att pröva på capoeria. Jag fastande direkt.

Grenen passar både ung och gammal

Nu hoppas han att fler ska hitta grenen också i Åbo. Då capoeiraskolan på lördag höll öppet hus kom många nyfikna Åbobor för att bekanta sig med grenen. De yngsta deltagarna var bara två år och enligt Ronnie Snellman passar capoeira för alla.

- Musiken är i fokus och man rör på sig så grenen passar mycket bra för barn. Det blir mycket lek och spring.

Och för vuxna är grenen en mycket bra träningsform säger Snellman.

- Det är så svettigt som man gör det men träningen är mycket mångsidig och man tränar hela kroppen. Det bästa med capoeira är mångsidigheten. Här finns musik, rytm, akrobatik. Alla kan hitta sitt eget capoeira.

Capoeiraskolan i Åbo verkar på svenska, finska och engelska. Grupperna är indelade i småbarn (2-6 år), juniorer (7-13 år) och vuxna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland